budowa wybiegu na dzialce

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

suszu

budowa wybiegu na dzialce

Post autor: suszu »

Witam jestem nowy na forum i mam ilka pytan. sory za to jak w zlej kategori

wiec tak mam szczurki i ostatnio stalem sie posiadaczem dzialki i mam pytanie czy moge zostawiac szczurki na noc na niej w specjalnie zbudowanej przezemnoe klatce klatka posiada wymiary 1mx1m i wys 0,5m to sa wymiary wybiegu a do niego jest dolaczony masywny solidny domek zewnetrzyny doczepiany do klatki i czy jak stworze im tam ten domek szczlny i wyloze kawalkami szmatek siankiem i innymi bajerami i bedzie maly otwor wejsciowy czy bedzie im dobrze w nocy tam chodzi mi o trzymanie je tam latem bo im sie jak narazie tam podoba jak sa w dzien ten wybieg bedzie stal caly z domkiem na nozkach jak stolik i bedzie tam [osadzona trawka bo od dolu bedzie dno
co myslicie o tym pomysle zeby szczursony sobie pomieszkiwaly w okresie letnim w tym kojcu ?? oczywiscie w chlodne i burzowe pogody bede je zabieral wypowiedzcie sie co sadzicie i jak mozna cos doradzcie z gory dzieki i sory za LITERÓWKE; O0 ::)
Awatar użytkownika
BlackRat
Numer GG: 5750987

Re: budowa wybiegu na dzialce

Post autor: BlackRat »

Trzymanie szczurków na dworze to nie najlepszy pomysł, mogłyby się przeziębić etc.
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust Obrazek nasz temacik

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
suszu

BlackRat pisze:Trzymanie szczurków na dworze to nie najlepszy pomysł, mogłyby się przeziębić etc.
ale przeciez jak bede mialy w domu pelno siana i strzepkow i bedzie szczelny i solidny to jak beda chcialy to beda wlazic i bedzie im cieplo przeciez teraz noce sa cieple
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

to zbyt ryzykowne wyjście. po pierwsze, mogą się wydostać poza wybieg i uciec, może ich coś zaatakować. niebezpieczna opcja i nie radze ich zostawiać na zewnątrz.
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
BlackRat

Pytałeś - odpowiedziałam.

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
suszu

klimejszyn pisze:to zbyt ryzykowne wyjście. po pierwsze, mogą się wydostać poza wybieg i uciec, może ich coś zaatakować. niebezpieczna opcja i nie radze ich zostawiać na zewnątrz.
a w dzien przyjsc rano zostawic i wieczorem odebrac i niema opcji wydostania niema tam zadnej szczeliny i wszystko jest w 100% z drewna sosnowego
klimejszyn
Kontakt:

w dzień jest za gorąco, żeby szczury były na zewnątrz. aż tak bardzo wadzą Ci w domu, że chcesz je wystawić na dwór ?
bez szczurków...
Awatar użytkownika
BlackRat

A co zrobisz, jeśli nagle rozpęta się burza? Przecież Ci tłumaczymy, że to ryzykowne, a szczurki zdrowie mają słabe. Co z tego, że tam będzie domek i sianko (na marginesie z siankiem to też bym uważała) skoro to nadal będzie na dworze. To nie szczury wędrowne, tylko hodowlana, nie są tak silne jak te pierwsze.
A co do drewna - to szczur zawsze może je przegryźć, a po drugie iglaste są dla szczurów niebezpieczne.

suszu

klimejszyn pisze:w dzień jest za gorąco, żeby szczury były na zewnątrz. aż tak bardzo wadzą Ci w domu, że chcesz je wystawić na dwór ?
nie nie wadza mi po prostu chce aby posmakowaly jak jest na zewnatrz a nie siedzialy non stop w klatce
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

Post autor: ^Yuuhi^ »

1.trzymanie szczurow na wybiegu na dzialce bez opieki jest teoretycznie zwiazane z ich chorobami, ucieczka lub w najgorszym wypadku smiercia...
2.nie powinienes ich zostawiac nawet na godzine samych na dzialce...
3.nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale szczur moze sobie wykopac w ziemi dziure przez ktora sie wydostanie.... ewentualnie przegryzc dno o ktorym piszesz... (szczurze zabki duzo potrafia...)
4.nie wiem czy wiesz ale sianko nie jest polecane dla szczurow....
5.co jezeli ktos wlamie sie na dzialke i naprzyklad zniszczy twoje dzielo i na dodatek moze skrzywdzic szczurki? rozni ludzie sie zdarzaja a taka klatka bylaby kuszaca dla zlomiarzy....
6.zagrozeniem dla nich bedzie pogoda (upaly , deszcz , burze a nawet wiatr ktory w domku moze zrobic przeciag i szczury sie pochoruja)
7.pchly,kleszcze,wszy i inne pasozyty
8.drapiezniki
9.cos sie stanie ktoremus ze szczurow i bedzie potrzebowal natychmiastowej pomocy (ciebie oczywiscie nie bedzie w poblizu i niech sobie szczur cierpi....)
10.szczury to nie kroliki ktore sa trzymane w ogrodkach (wedlug mnie nawet kroliki nie powinny byc tak zostawiane ani zadne inne zwierze)
11.szczur ktory bedzie mial z ludzmi organiczony kontakt,itd w koncu zdziczeje (cos o tym wiem)
12.szczur to nie kosiarka ktora musisz trzymac na ogrodku
13.jesli masz zamiar trzymac ogony na dzialce to lepiej je oddaj
14.jestes nie odpowiedzialna osoba planujac/robiąc takie cos
15.nie bierz juz zadnych zwierzat jesli nie chcesz ich trzymac w domu
16. ZWIERZE TO NIE ZABAWKA KTORA MOZNA WYNIESC/ WYRZUCIC jak zacznie przeszkadzac
17. ZWIERZE TO OBOWIAZEK KTOREGO SIE PODJALES I MUSISZ MU ZAPEWNIC ODPOWIEDNIE WARUKI ZYCIA NIE NARAZAJAC GO NA CHOROBY NIEBEZPIECZENSTWO I SMIERC
18. mam nadzieje ze zmieniles zdanie na temat dzialki i zaczniesz trzymac swoje szczury tam gdzie ich miejsce czyli w domu w odpowiedniej dla nich klatce i bedziesz im poswiecal duzo uwagi oraz ze nie wpadniesz juz nigdy na tak glupi pomysl
Ze mną: Gizmo, Frodo, Gus, Loki oraz pies Brutus i paput Hektor
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

i wszystko jest w 100% z drewna sosnowego
nie doczytalam.... po pierwsze taki wybieg dlugo nie pociagnie bo szczury go zniszcza... po 2 zacznie smierdziec poniewaz drewno pod wplywem szczurzych siuskow niemilosiernie cuchnie... po 3 zadnych drzew iglastych!!! ale to juz bylo powiedziane
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
suszu

19hajer20 pisze:1.trzymanie szczurow na wybiegu na dzialce bez opieki jest teoretycznie zwiazane z ich chorobami, ucieczka lub w najgorszym wypadku smiercia...
2.nie powinienes ich zostawiac nawet na godzine samych na dzialce...
3.nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale szczur moze sobie wykopac w ziemi dziure przez ktora sie wydostanie.... ewentualnie przegryzc dno o ktorym piszesz... (szczurze zabki duzo potrafia...)
4.nie wiem czy wiesz ale sianko nie jest polecane dla szczurow....
5.co jezeli ktos wlamie sie na dzialke i naprzyklad zniszczy twoje dzielo i na dodatek moze skrzywdzic szczurki? rozni ludzie sie zdarzaja a taka klatka bylaby kuszaca dla zlomiarzy....
6.zagrozeniem dla nich bedzie pogoda (upaly , deszcz , burze a nawet wiatr ktory w domku moze zrobic przeciag i szczury sie pochoruja)
7.pchly,kleszcze,wszy i inne pasozyty
8.drapiezniki
9.cos sie stanie ktoremus ze szczurow i bedzie potrzebowal natychmiastowej pomocy (ciebie oczywiscie nie bedzie w poblizu i niech sobie szczur cierpi....)
10.szczury to nie kroliki ktore sa trzymane w ogrodkach (wedlug mnie nawet kroliki nie powinny byc tak zostawiane ani zadne inne zwierze)
11.szczur ktory bedzie mial z ludzmi organiczony kontakt,itd w koncu zdziczeje (cos o tym wiem)
12.szczur to nie kosiarka ktora musisz trzymac na ogrodku
13.jesli masz zamiar trzymac ogony na dzialce to lepiej je oddaj
14.jestes nie odpowiedzialna osoba planujac/robiąc takie cos
15.nie bierz juz zadnych zwierzat jesli nie chcesz ich trzymac w domu
16. ZWIERZE TO NIE ZABAWKA KTORA MOZNA WYNIESC/ WYRZUCIC jak zacznie przeszkadzac
17. ZWIERZE TO OBOWIAZEK KTOREGO SIE PODJALES I MUSISZ MU ZAPEWNIC ODPOWIEDNIE WARUKI ZYCIA NIE NARAZAJAC GO NA CHOROBY NIEBEZPIECZENSTWO I SMIERC
18. mam nadzieje ze zmieniles zdanie na temat dzialki i zaczniesz trzymac swoje szczury tam gdzie ich miejsce czyli w domu w odpowiedniej dla nich klatce i bedziesz im poswiecal duzo uwagi oraz ze nie wpadniesz juz nigdy na tak glupi pomysl
ale sie doczepiliscie zmienilem zdanie o trzymaniu nocnym a tylko jak tam bede przebywal to bede je bral na ten czas co tam bede i nie wadza mi w domu jak zauwazylem duzo z was mi to che wmowic co nie jest prawda . i moje szczury sa przyzwyczajone do bycia w klatce np dzis jak bylem i 1 puscilem poza wybiegiem to pobiegl wspiol sie i wskoczyl do wybiegu to samo w domu sdame se wlaza do klatki jak maja ochote one sa wychowane nawet jak wychodze na caly dzien i zapomne zamknac klatki to nic zlego nie robia nawet nie wylaza poza klatke tylko wejda i siedza na dachu klatki .
klimejszyn
Kontakt:

tak, ale na zewnątrz są nowe, nieznane odgłosy, zapachy, szczur może się wystraszyć i próbować uciec.
jak nie chcesz ryzykować to naprawdę trzymaj je tylko w domu, będzie bezpieczniej. szczury nie mają potrzeby poznawania tego, co jest na zewnątrz.
bez szczurków...
Awatar użytkownika
BlackRat

Suszu, nie chcemy Ci wmówić, że wadzą Ci Twoje ogonki, po prostu martwimy się o nie i próbujemy wytłumaczyć, że tonie jest dobry pomysł, mając na względzie ich dobro. Nie denerwuj się, bo przecież sam zgłosiłeś się z tym pytaniem do nas, więc Ci odpowiadamy. Jest tu sporo osób,które naprawdę znają się na szczurkach i wszelkich sprawach z nimi związanych, sam możesz również poczytać na forum wiele ciekawych i przydatnych rzeczy.
Pamiętaj, że my zawsze mamy na uwadze dobro zwierzątek ;)

Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

widze ze wszytko co ci piszemy nie dziala na twoja wyobraznie.... ciekawe kiedy zobaczymy tematy "moj szczur jest chory" "moj szczur ma pasozyty" "szczur uciekl jak go znalezc" itp ;/ nawet jesli bedziesz z nimi to groza im chorobska pasozyty i inne rzeczy nie mowiac o drzewie sosnowym... rob jak chcesz tylko pozniej nie placz... szczury nie potrzebuja spacerow po dzialce i ogolnie przebywania na dworze to nie sa dzikie szczury tylko jak sama nazwa wskazuje "domowe" "hodowlane"... dlatego nie wiem po co kombinujesz... one wbrew pozorom sa szczesliwe w klatkach majac pozadne wybiegi po pokoju wiec po co udziwniac....
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”