Bletka i jej maleństwo

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Karina_kg
Kontakt:

Bletka i jej maleństwo

Post autor: Karina_kg »

Witam,
To mój pierwszy post na forum ;)
Mam szczurzycę jak się domyślacie wabi się Bletka. Kupiłam ją około 2 tygodnie temu w zoologicznym. Niespodziewanie wczoraj urodziła maleństwo. Jestem tylko w szoku że urodziła tylko jednego.
Chciałam się was poradzić czy to możliwe że osesek jest jeden czy może ma trudność i po prostu reszta się nie może urodzić. Miałam kiedyś myszki i też z niespodzianką ale tak urodziło się ich 6. Czytałam również na forum że szczury rodzą OD 6 młodych.... Bletka ma tylko jednego "dzidziusia" czy mam się obawiać że poród jeszcze trwa? Czy to normalne że miała tylko jednego?
Jeśli chcesz być szczęśliwy to po prostu nim bądź - Lew Tołstoj
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Bletka i jej maleństwo

Post autor: smeg »

To nie jest często spotykane, ale możliwe. Czasem zdarza się, że samiczka rodzi np. tylko dwa młode, chociaż o jednym jeszcze nie słyszałam. Jeśli jest jednak zbyt młoda, słabo odżywiona w zoologu, to miot będzie mniejszy. Jeśli maleństwo to dziewczynka, to koniecznie zostaw ją Bletce do towarzystwa, szczury są silnie stadne ;) Samca musisz oddzielić po ukończeniu 4,5 tygodnia.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Karina_kg
Kontakt:

Dzięki. Kupiłam jej od samego początku pełnowartościową karmę "versele-laga rat complete" i dostaje jeszcze Vitapol dla myszy i myszoskoczków bo zostało po myszce. Także u mnie jest dobrze odżywiona :)
Chciałam jej kupić szczurka d towarzystwa tylko czekałam na "dumbo". Ale skoro maleństwo się urodziło i jeśli będzie to samiczka z pewnością ją zostawię z Bletką. Nie chciałam aby długo była sama, bo również czytałam że są stadne (myszki też zawsze miałam co najmniej w parach -tej samej płci oczywiście-)
Mam nadzieję że wszystko z Bletką będzie w porządku. Bardzo się dziwiłam jak wczoraj zmieniałam jej trociny a ta automatycznie zaczęła robić gniazdo a raczej barak :D. Jak wróciłam z pracy to słyszałam piszczenie i myślałam że się przeziębiła czy coś. Chciałam ją wyjąc a tam niespodzianka ;D

Nawet nie wiecie jak się cieszę że jest maleństwo. Jeśli taki mały miot jest możliwy to uważam że nie zostaje mi nic innego jak się cieszyć z tego że zostałam "Babcią" ^^
Jak tylko mi się uda to pochwalę się maleństwem jednak nie chcę niepotrzebnie stresować teraz młodej mamusi ;)
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

Szkoda że wcześniej na forum nie trafiłaś, to byś mogła adoptować sobie szczurki zamiast kupować w zoologu - weź potem koniecznie szczurę do weta, bo może mieć świerzb, w zoologach niby wszystko wygląda na czyste i zadbane, ale często szczury dostają badziewną karmę i ściółkę, mogą mieć pasożyty i inne niespodzianki. Następnym razem adoptuj, proszę. Dla dobra szczurów :)
Karina_kg
Kontakt:

Zawsze daje się nabrać na zoologa ;/
Nigdy NIGDY więcej tego nie zrobię. Bletka nie daje znaków jakiegokolwiek dziwnego zachowania. Nie drapie się za dużo, sierść ma ładną. Z dnia na dzień sierść wygląda na prawdę coraz lepiej :) zawsze daje z siebie wszystko po kupnie z zoologa ale po tej kolejnej ju niespodziance więcej tego błędu nie popełnię.
Chociaż nie powiem że nie cieszę się z maleństwa ;D
Awatar użytkownika
StasiMalgosia

Post autor: StasiMalgosia »

Karina obejrzyj czy szczurka nie ma krwawych upławów z pochwy. Czasem niestety zdarza się że część maluchów rodzi się normalnie a potem któryś utknie w drogach rodnych. Obmacaj jej brzuszek jeśli jest miekki to ok, po prostu miałaś szczęście i trafił ci się wyjątkowo mały miot, ale jeśli wyczujesz maluchy w brzuchu, lub zauważysz krew niezbedna będzie wizyta u weterynarza.
Co do diety karmiacej samicy, sama karma to za mało. Szczurzyca potrzebuje teraz dużo dobrze przyswajalnego białka. Podawaj jej gerberki, gotowane bez przypraw zupki miesno-warzywne, jajka, kaszki mleczno-ryżowe dla dzieci.
Obrazek
Karina_kg
Kontakt:

szukałam po klatce czy gdzieś właśnie krwi nie widać ale Bletka na bieżąco się myje i nic nie widać ;/ Nie chcę jej teraz brać na ręce bo boję się o maleństwo aby go nie zagryzła... urodziło się wczoraj około 19...
Wystarczająco długo aby móc wziąć Bletkę z klatki na chwile? boje się że się zestresuje i coś zrobi maleństwu.
Awatar użytkownika
StasiMalgosia

Post autor: StasiMalgosia »

Jeśli matka ci ufa możesz spokojnie jej dotykać jeśli nie za bardzo pozwól jej samej przyjść do siebie. Przenieś klatkę na łóżko lub biurko i otwórz tak by mogła sama wyjść z klatki. Ja dotykalam maluchów już w pierwszej dobie po narodzinach, ale to oczywiście zalezy od stopnia oswojenia szczurzycy.
Obrazek
Karina_kg
Kontakt:

Właśnie śpi więc nie będę jej przeszkadzać.... tylko niepokoi mnie znowu styl jej spania..... Kładzie się na plecach w wygiętej pozycji.... tak że maleństwa nigdzie nie widać. Poczekam na rozwój sytuacji po prostu bo nic nie widać tak się chusteczkami zakopała;/
Karina_kg
Kontakt:

z Bletką wydaje się być wszystko w porządku. Gdy się wyciąga nie ma żadnych zgrubień na brzuszku, nie ma też śladu upławów. Dotykałam brzuszka, jakoś boję się mocniej ją złapać ale nie była zaniepokojona gdy ją łapałam w okolicach brzuszka. Starannie zajmuje się też dalej maleństwem. Tylko czekać aż to małe ruchliwe różowe coś wypełznie same o własnych siłach :)
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Wszystkiego najlepszego, sto lat! :D
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Karina_kg
Kontakt:

dzięki wielkie ;)

a takie pytanie... takie ADHD u młodej mamy jest normalne? :-[
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

Gratuluję nowego członka rodziny! :)
ADHD się za bardzo nie przejmuj, moja Bunia kilka dni po porodzie uciekła z klatki w nocy i buszowała w śmieciach. ;)
Wymiziaj młodą mamusię ode mnie. :)
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
jinny

Post autor: jinny »

ah. no to gratuluje maleństwa. mam nadzieję że będzie samiczka i będzie mogła zostać z mamusią :D
Awatar użytkownika
Jay-Jay
Numer GG: 7336498
Kontakt:

Post autor: Jay-Jay »

zdawaj nam raport co i jak
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”