I teraz dopiero sobie to uświadomiłam kiedy gazeta znikła z mojego domu >o< Trzeba poszukać w internecie, niestety mój angielski nie jest jeszcze taki perfect żebym coś takiego mogła znaleźć a więc zwracam się do was o pomoc
 I teraz dopiero sobie to uświadomiłam kiedy gazeta znikła z mojego domu >o< Trzeba poszukać w internecie, niestety mój angielski nie jest jeszcze taki perfect żebym coś takiego mogła znaleźć a więc zwracam się do was o pomoc 
Przeniesione. /Agata
Moderator: Junior Moderator

EDIT: Na angielskich stronach widziałam też coś o badaniach na szczurach z awokado - że poprawia pracę wątroby, gdzieś indziej - że zmniejsza zły cholesterol. Więc nie wiem, czy to prawda o tym, że jest trujące.AWOKADO…
konsumowanie awokado przez jakiekolwiek zwierze, oprócz człowieka jest absolutnie zabronione - niebezpieczne są owoce oraz liście i kora… Podstawowe objawy zatrucia u zwierząt: podrażnienie żołądkowo-jelitowe, wymioty oraz biegunka, problemy w oddychaniu, zbieranie się płynów w tkankach serca, może prowadzić do zapalenia gruczołu mlekowego, uszkodzenia mięśnia sercowego, zaburzenia krążenia i oddychania, ostatecznie może doprowadzić do śmierci… Substancją trującą dla zwierząt jest persin (fungicyd, łac. fungus - grzyb, caedo - zabijam - środek chemiczny, najczęściej związek organiczny siarki i miedzi, mający zastosowanie w zwalczaniu grzybów atakujących rośliny)…
* ptaki, w tym strusie, kurczaki, indyki - powoduje arytmię serca, uszkadza system krążenia i oddychania, uszkadza pióra, może wywołać apatie, słabość lub nadmierne pobudzenie, może doprowadzić do uduszenia się ptaka od 12-24 godzin od momentu zjedzenia…
* krowy, konie, kozy, owce - przewlekły, utajony lub ostry stan zapalny gruczołu mlekowego (mastite), śmierć po zjedzeniu liści lub kory…
* zające, świnie, szczury, myszy i ryby - problemy w oddychaniu, arytmia serca, mastite, śmierć po zjedzeniu liści lub kory…
* mleczne samice - zapalenie sutków i brak laktacji…1)

moje szczurzyny od niedawna jedzą awokado, ale nic im po nim nie jest. znaczy w sensie nic złego
  moje szczurzyny od niedawna jedzą awokado, ale nic im po nim nie jest. znaczy w sensie nic złego   ostatnio właśnie rozbrykały mi się na maxa, nawet ponad dwuletnia szczura z lekkim niedowładem tylnych łap (!) czyli może mieć to związek z podawaniem awokado ?
  ostatnio właśnie rozbrykały mi się na maxa, nawet ponad dwuletnia szczura z lekkim niedowładem tylnych łap (!) czyli może mieć to związek z podawaniem awokado ?  

ja sama nigdy nie dawałam szczurom awokado choć sama często jadam. nie wiem czy opłaca się ryzykować.
 ja sama nigdy nie dawałam szczurom awokado choć sama często jadam. nie wiem czy opłaca się ryzykować.