Pixi i Dixi witają!

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Dayanti

Pixi i Dixi witają!

Post autor: Dayanti »

Cześć, mam na imię Kasia :) Na forum jestem nowa. Od Piątku (04.10.2013r) jestem szczęśliwą posiadaczką ogonków :)
Chłopak zrobił mi niespodziankę i kupił 2 pannice, jak się okazało był to najlepszy prezent jaki mogłam dostać!
Gdybym wiedziała, ze są szczurki potrzebujące domku to na pewno byśmy adoptowali, niestety czasu już nie cofnę.
Nie jestem pewna w jakim wieku są moje panny, na pewno są jeszcze malutkie <3
To jest moja pierwsza przygoda ze szczurkami, słyszałam że szczurki są mądre ale nie spodziewałam się, że aż tak!
Wybrałam metodę oswajania "na siłę", na początku byłam cała zaminowana bobkami i osikana (tylko małe kropelki).
Tak naprawdę nie było to oswajanie bo dziewczyny są wspaniałe, liżą mnie po rękach, skubią, wspinają się na ramiona, myją się na mnie i śpią. Domagają się miziania wciskając się pod moja rękę albo śpią mi na dłoni. Kupki i siki całkowicie zniknęły.
Nie wiem czy tylko mi trafiły się takie aniołki czy wszystkie takie są?

No dobrze więc przedstawiam ogonki :)

Obrazek

Obrazek

DIXI- zdecydowanie kocha mnie najbardziej, cały czas chce się tulić, domaga się tego, chowa się w moich włosach. Ciekawska, żywiołowa :)
Obrazek

PIXI- leń, mniej towarzyska ale równie kochana, uwielbia spać i jeść :)

Obrazek

Obrazek

PS. Ogonki dużo kichają, nie ma wycieku z oczu ani noska, są żywiołowe. Czy mogę jakoś wyleczyć je w domu czy iść do wet.?

Pozdrawiamy :)
Awatar użytkownika
Morgana551

Re: Pixi i Dixi witają!

Post autor: Morgana551 »

Witamy :) Ogólnie ogonki szybko się oswaja. Mogą sprawiać problem osobniki po przejściach lub wyjątkowo bojaźliwe. Ogonki czasem kichają gdy zmieniają otoczenie. Można powiedzieć, że to reakcja na stres. Jeśli nie przejdzie kichanie do 2 tygodni powinno poradzić się weterynarza.
Ze mną: Elmo, Blue, Hektor, Tyrion, Aslan, Theron SR, Memfis ZR, Frodo, Snow i Hades
Tęczowy most: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar [*]
Nasz temat: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 3#p1018523
Awatar użytkownika
akzi

Post autor: akzi »

ale płaszczaki pospolite mordeczki ryjkowce słodkie :P
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
Awatar użytkownika
Ensui
Kontakt:

Post autor: Ensui »

Pixi wygląda trochę jak moje panny ^-^
Obrazek
Obrazek
Dayanti

Morgana 551- wielkie dzieki za rade :) zostaje mi tylko obserwowac! i dam znac. zauwazylam ze kichanie nasila sie kiedy biore dziewczyny na rece a one zaczynaja intensywnie niuchac przy czym kichaja

Ensui- rzeczywiscie :) a przy okazji sliczne ogonki!
Awatar użytkownika
Megi_82

Post autor: Megi_82 »

Zdecydowanie trafiły Ci się aniołki, takie maluchy najczęściej trudno utrzymać 2 sekundy w miejscu, jakie tam tulenie :D
Śliczne :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
Dayanti

A wieć mogę nazwać się szczęściarą bo ogonki juz od dwoch godzin spia na mnie spokojnie. Pixi na kolankach Dixi na ramieniu :D
Wlasnie przegladalam forum, znalazlam swietne zestawy mebelkow do klatki. juz niedlugo mam zamiar zamowic cos i bedziemy szalec z remontem w klatce :D !

Jakie mebelki wasze szczurki lubia najbardziej?
Awatar użytkownika
Morgana551

Moje najbardziej lubią sputniki ^^
Ze mną: Elmo, Blue, Hektor, Tyrion, Aslan, Theron SR, Memfis ZR, Frodo, Snow i Hades
Tęczowy most: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar [*]
Awatar użytkownika
Arau

Post autor: Arau »

Śliczne pannice, Pixie ma genialny piorunek na łepku :)
Moi panowie kochają hamako-norki, regularnie powiększają ilość wyjść ;P Polecam kupić zestaw mieszany, z hamakami, domkiem, tunelem - dzięki różnorodności zawsze znajdą sobie jakiś ulubiony kącik. Można też porobić półeczki z koszyków plastikowych, tacek kuchennych, sitek etc, zawiesić rurę PCV, albo zrobioną z plastikowej butelki, przejrzyj temat "nasze klatki" jest mnóstwo świetnych rozwiązań za grosze :)
Co do kichania, jest sezon grzewczy, moje w tym okresie też pokichują. Wizyta kontrolna u sprawdzonego weterynarza nie zaszkodzi, szczególnie, że panny są ze sklepu, ale to za jakiś czas, żeby się najpierw w pełni zaaklimatyzowały. Zapobiegawczo możesz podawać wibovit bobas do poidła, 1/8 saszetki na 100 ml wody :)
Obrazek
Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
Awatar użytkownika
harleyquinn
Numer GG: 1877527

Post autor: harleyquinn »

Cudowne :) Dixi to chyba Rex?
Życzę wspaniałych przygód z ogonkami :D
Leoś, Czarek, Enzo oraz Oskar

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=45350
Dayanti

Arau, pójdę do apteki i kupie :) dzieki za rade! a za jakis czas do weta...
Czytalam juz te wszystkie watki, ktore sa bardzo ciekawe i ogladalam tez zdjecia klatek :) kupilam dwa koszyczki i zawiesilam na roznych wysokosciach, uszlkam hamak i norke (poki nie zamowie tych fajnych rzeczy), maja jakies zabawki jak dla papug takie drewniane i domek, chyba sie nie nudza :) ale i tak czekaja przy kratkach az je wyjme.. :P

harleyquinn- szczerze to nie mam pojecia, nie znam sie na rasach, kolorach itp :) ale jest niesamowita. duzo odwazniejsza od Pixi (piorunki)
Dayanti

Zrobiłam dla Was dużo zdjęć i nawet filmik :) teraz wstawię tylko dwa, tak tematycznie. Rozmawialiśmy o klatce wiec fotki w niej :)
Dziewczyny coraz mnie kichają, w klace już prawie w ogóle, bardziej na kolanach ale mam nadzieję, że im przejdzie.

Czy to możliwe żeby szczurki lubiły tylko mnie? Mojego chłopaka gryzą a w stosunku do mnie nie wykazują żadnej agresji, wręcz przeciwnie...?

Każdy śpi tam gdzie lubi!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Morgana551

Twój chłopak nie ma z nimi kontaktu tak często jak Ty. Z czasem przekonają sie do niego :). Z mojego chłopaka szczurki na początku zrobiły sobie toaletę ;p
Dayanti

Hahaha to widzę, że nasze szczurki myślą podobnie :D tylko moje jeszcze worek treningowy sobie znalazły..
Dayanti

Cześć :) dodaję trochę słodyczy na dobranoc! Dziewczynki są bojaźliwe ale jak już zacznę je głaskać to takie o to są rezultaty :)
Pixi leży brzuszkiem do góry i daje się miziać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy wasze szczurki lubią gerberki? moim właśnie dałam i nie chcą jeść a jak dałam troszkę jogurtu to wylizały łyżkę do czysta hmm..

Pozdrawiamy!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”