Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Najbardziej mnie wkurza głupota ludzka i to, że ludziom sie nie przetłumaczy bo oni "i tak wiedza lepiej" wrrr.... no po prostu tylko baseballa wziac! (sorrki ale mnie naprawde cos trafia).
Też mam już z tym troszke doświadczenia... Najpierw przybyła do mnie Sara, i była sama przez jakiś czas(pół roku? wiem że to dużo ale wtedy się jeszcze na tym zupełnie nie znałam). Postonowiłam jej kupić przyjaciółke bo widzialam że sm8utno jej samej.. a ja przez szkołe nie molam jej zbyt duzo czasu poswiecac... Przybyla do nas Sheila ale Sara ja na poczatku gryzla (szok!) jak byly razem w klatce. Wiec byly osobno, byly tylko razem puszczane i po jakimś czasie znowu sprobowalam je wpuscic razem do klatki... okazalo sie ze jest wszystko ok i przerodzilo sie to w wielka przyjazn... tego sie nie da opisac slowami, jak Sheila sie opiekowala Sara kiedy ta umierala... Sheilusia w ciagu kilku dni posiwiala na pyszczku i ujawnil sie (to chyba od tego?) guz sutka (juz jest wszystko ok). W mieszy czasie dokupilam Sahare ale Sheila jej nienawidzila wiec Sahara musiala byc sama... po smierci Sary polaczylam ja z Sheila - na poczatku by;ly klotnie, po operacji znowu byly przez tyg. bez siebie wiec zrozumialy ze lepiej razem niz osobno i teraz jest wszystko ok i wszystko wskazuje na to, ze bedzie wielka przyjazn:)
Boli mnie tylko ze Soshi jest sama, ale to sie niedlugo zmieni:)
PS:ok, troche przynudzilam;) mam prosbe... o rade... moja kumpela, ktora zarzeka sie ze kocha strasznie zwierzaki i chce byc wetem chce miec szczurka...(jednego! juz kiedys miala) powiedzialam jej zeby wziela ode mnie 2 bo ja niedlugo bede chciala jedna ze swoich rozmnozyc... ona na to ze nie bo 2 sie nie da oswoic... i ze jak miala jednego to bylo wszyskto ok... no myslalam ze leb ukrece... nie pomagaja tlumaczenia, nie pomogl nawet post Mychy... Ona W-I-E L-E-P-I-E-J... moge zabic?;) a tak serio: prosze, powiedzcie, co jeszcze jej moge powiedziec, zanim mnie sz* jasny trafi...
Też mam już z tym troszke doświadczenia... Najpierw przybyła do mnie Sara, i była sama przez jakiś czas(pół roku? wiem że to dużo ale wtedy się jeszcze na tym zupełnie nie znałam). Postonowiłam jej kupić przyjaciółke bo widzialam że sm8utno jej samej.. a ja przez szkołe nie molam jej zbyt duzo czasu poswiecac... Przybyla do nas Sheila ale Sara ja na poczatku gryzla (szok!) jak byly razem w klatce. Wiec byly osobno, byly tylko razem puszczane i po jakimś czasie znowu sprobowalam je wpuscic razem do klatki... okazalo sie ze jest wszystko ok i przerodzilo sie to w wielka przyjazn... tego sie nie da opisac slowami, jak Sheila sie opiekowala Sara kiedy ta umierala... Sheilusia w ciagu kilku dni posiwiala na pyszczku i ujawnil sie (to chyba od tego?) guz sutka (juz jest wszystko ok). W mieszy czasie dokupilam Sahare ale Sheila jej nienawidzila wiec Sahara musiala byc sama... po smierci Sary polaczylam ja z Sheila - na poczatku by;ly klotnie, po operacji znowu byly przez tyg. bez siebie wiec zrozumialy ze lepiej razem niz osobno i teraz jest wszystko ok i wszystko wskazuje na to, ze bedzie wielka przyjazn:)
Boli mnie tylko ze Soshi jest sama, ale to sie niedlugo zmieni:)
PS:ok, troche przynudzilam;) mam prosbe... o rade... moja kumpela, ktora zarzeka sie ze kocha strasznie zwierzaki i chce byc wetem chce miec szczurka...(jednego! juz kiedys miala) powiedzialam jej zeby wziela ode mnie 2 bo ja niedlugo bede chciala jedna ze swoich rozmnozyc... ona na to ze nie bo 2 sie nie da oswoic... i ze jak miala jednego to bylo wszyskto ok... no myslalam ze leb ukrece... nie pomagaja tlumaczenia, nie pomogl nawet post Mychy... Ona W-I-E L-E-P-I-E-J... moge zabic?;) a tak serio: prosze, powiedzcie, co jeszcze jej moge powiedziec, zanim mnie sz* jasny trafi...
Na zdjęciu Sarenka... ['] 14.02.2006
Nigdy Cię nie zapomnę Kochanie...
Sheila ['] 23.06.06
Kocham Was Powtory;(
Sheila ['] 23.06.06
Kocham Was Powtory;(
Powiedz jej ze jak chce trzymac jedno zwierze to niech kupi sobie chomika. Pokaz jej forum i ten temat. i wytlumacz dokladnie nature szczura jako zwierzecia stadnego. Zapytaj sie czy jej by sie usmiechalo spedzac cale zycie bez kontaktu z czlowiekiem, jakby nie miala do kogo sie odezwac, zadzwonic itp. Zapytaj czy bylaby wtedy szczesliwa. A jesli chce byc weterynarzem to lepiej niech zacznie zglebiac nature roznych zwierzat(i nie myslec egoistycznie), a nie slucha sie porad ludzi z zoologa (bo podejrzewam ze to info o trzymaniu szczura samego i ze dwa sie nie daja oswoic to wlasnie info od "fachowcow" w zoologach".
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
limba81, a co zrobić jeśli rodzice nie chcą większej ilości niż jeden, który również został przyjęty z litości? Tak bardzo chciałam sprawić przyjaciółkę mojej Shurce, ale mama powiedziała, że nie chce na głowie kolejnego zwierzęcia Co przebywamy z ogoniastą dużo czasu razem, ale...to nie to samo co drugi ogoniasty futrzaczek :-( Nie wiem co zrobić żeby mamę przekonać. Od dwóch lat nie jeżdżę z nimi na wakacje, a ona nadal upiera się, że jak gdzieś wyjedziemy to znowu będzie trzeba po całej rodzinie rozwieść zwięrzęta :-( Oczywiście jak mam moją Shurkę to mogę z nią jeździć wszędzie, a mama twierdzi, że jak będę miała dwa to już całe "zoo" i nie będę ich ze sobą wszędzie "targać" Co robić?
-
Moja mama mówi NARAZIE NIE!!! MUSZĘ ZOBACZYĆ <ŻE OPRÓCZ SZCZURA NAUKĄ TEŻ SIĘ INTERESUJESZ!!!
A TATA: KAMIL DAJ MI SPOKÓJ, I TAK CUDEM NA JEDNEGO SIę ZGODZIłEM... ALE Z DRUGIEJ STRONY BęDą WYMAGAłY MNIEJ POśWIęCANIA CZASU I BęDZIESZ MóGł ZAJąć SIę SZKOłA...
(Rodzicom chodzi o to ,że mam szanse na pasek....)
A TATA: KAMIL DAJ MI SPOKÓJ, I TAK CUDEM NA JEDNEGO SIę ZGODZIłEM... ALE Z DRUGIEJ STRONY BęDą WYMAGAłY MNIEJ POśWIęCANIA CZASU I BęDZIESZ MóGł ZAJąć SIę SZKOłA...
(Rodzicom chodzi o to ,że mam szanse na pasek....)
A Ty co sądzisz o szczurach?
Mam jednego szczurka(samca)ma 5 tygodni. Chciałbym dokupić mu kolege do towarzystwa. Ale nie wiem czy mam klatke odpowiednią jej wymiary 50dłu,40sze,50wys. Ma 3 poziomy. Zamierzam zrobić terz wybieg z desek. Czy moja klatka nie jest za mała??
[ Komentarz dodany przez: limba81: Sro Mar 15, 2006 4:38 pm ]
Zapoznaj sie z dzialemo klatkach i zawartym w nim SPISIE TRESCI. Ten temat dotyczy troche czego innego. limba81 mod.
[ Komentarz dodany przez: limba81: Sro Mar 15, 2006 4:38 pm ]
Zapoznaj sie z dzialemo klatkach i zawartym w nim SPISIE TRESCI. Ten temat dotyczy troche czego innego. limba81 mod.
Janek
Ja mam pytani czy jeśli mam szczura 8 miesięcy jest sam (wiem że to długo) czy moge mu jeszcze dokupić przyjaciela po tak długim czasie czy Ogryzek go zaakceptuje i czy moja klatka wystarczy na ich dwoje ?? wymiary to 50cm x 30cm x 35,5cm i posiada 2 poziomy, a i nie posiadam 2 klatek jakby się nie polubiły. Napisałem o tym tutaj ponieważ o klatce bym musiał napisać w innym działe o łączeniu ogonków w innym, a chciałbym to wiedzieć żeby mój Ogryzek się nie nudził.
Warto spróbowac. W koncu szczurek nie moze caly czas byc sam. A jak się nie polubią, trudno.. Nowego szczurka będziesz musiał oddać, jak nie posiadasz dwóch klatek. Ale zazwyczaj szczurki są otwarte na nowe znajomosci malo przypadków jest takich, ze absolutnie nie potrzebny jest przyjaciel
Moje stadko: Eliza, Korek i Gina || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
Klatka za mala nawet na jednego szczura.. laczenie albo moze pojsc gladko albo moze troche potrwac. Wszystko zalezy od szczura, i Twojej cierpliwosci.(i mocnych nerwow )
Zawsze jednak warto..
Zawsze jednak warto..
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
WIem że mała ale ostatnio mam w planach nową klatkę więc może będe miał 2 klatki i wtedy byłoby już lepiej z łączeniem.
"Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?" No i powiedzcie to moim rodzicom :? Cytuję tatę: "Tutaj siedzi taki szczurek w okularach" Hahaha... Ale śmieszne. No i jak ich przekonać? :-(
Bandyta
Za tęczowym mostem:
Cezar [*][/b]- jedna sekunda potrafi zmienić wszystko ;(
Atos [*][/b]- choroba nie dała ci szansy ;(
Za tęczowym mostem:
Cezar [*][/b]- jedna sekunda potrafi zmienić wszystko ;(
Atos [*][/b]- choroba nie dała ci szansy ;(
Satna ja już mam wyprobowany sposob... po prostu dokupujesz drugie szczurka i uswiadamiasz rodzicow po fakcie:p w moim przypadku zawsze działalo. (-mamo kupilam szczurka - idź go natychmiast oddaj! - ale zobacz jaki fajny... - ojej śliczny zostaje!) jednak to dosyc ryzykowne i jezeli nie jest sie 100% pewnym ze to zadziala to jednak bym nie polecala...
Na zdjęciu Sarenka... ['] 14.02.2006
Sheila ['] 23.06.06
Kocham Was Powtory;(
Sheila ['] 23.06.06
Kocham Was Powtory;(
Uuu.... u mnie by się na 99.9% nie przyjelo ja bym wolał jednak pogadać z rodzicami, ale u mnie nie będzie problemu z następnym ciurkiem (mam nadzieję)bo mama bardzo lubi zwierzaki
u mnie niestety ten problem jest Mówię do mamy: "a może postawię Cię przed faktem dokonanym? przyprowadzę drugiego i po sprawie? -o nie. Jeśli przyprowadzisz drugiego, to obiecuję Ci, że wylecą oba. Będziesz miała swój dom, to kupisz sobie i dwadzieścia." No nie pogadasz (Shurka została przedstawiona rodzicom, kiedy już była od kilku dni w domu. Z dobrego serca w tym domu została :twisted: )
U mnie jest bardzo podobnie tylko moja mama zgadza się na dużo szczurów tylko nie mam takiej klatki.Mówię do mamy: "a może postawię Cię przed faktem dokonanym? przyprowadzę drugiego i po sprawie? -o nie. Jeśli przyprowadzisz drugiego, to obiecuję Ci, że wylecą oba. Będziesz miała swój dom, to kupisz sobie i dwadzieścia."
kmamil, moja może i by się zgodziła, gdyby ten pierwszy nie został przyniesiony bez jej pozwolenia i zakazu "nie do przełamania",pt. "żadnych więcej zwierząt". Zakaz został złamany, więc teraz się odbija :-(