alken pisze:no właśnie, udomowione nie są
Angie, ja Cię nie atakuję sama jestem zdania, że zwierząt, których nie da się udomowić (jak wyżej Mycha napisała) nie powinno się trzymać w domu. Zwłaszcza jeśli mają tak wysokie wymagania, jak żywy pokarm czy utrzymywanie temperatury i wilgotności żeby zwierzę w ogóle mogło przeżyć (nie włączajmy w to ryb bo wiadomo że bez wody się nie da ) Ale skoro ludzie już to robią to osobiście jestem za opcją żeby wąż sobie normalnie zjadał ten pokarm, bo nie wierzę w te humanitarne metody. Z reszta zwykle nie są stosowane po to, żeby oszczędzić cierpień zwierzęciu tylko w obawie przed tym, żeby gryzoń węża nie uszkodził.
Podpisuję się rękami i nogami pod obydwoma postami!alken pisze:tak naprawdę to dyskusje tego typu są jałowe, niczego nie wnoszą. możemy sobie uważać, że wysyłanie zwierząt pocztą jest złe. że karmienie żywymi zwierzętami jest złe. że trzymanie nieoswajalnych gatunków jest złe.
ale złe jest także poniżanie zwierząt w cyrkach, trzymanie w warunkach nie odpowiadających ich potrzebom (począwszy od ptaków w klatce a skończywszy na słoniach w zoo), torturowanie w laboratoriach, zjadanie, zabieranie im mleka i jajek nie dając niczego w zamian prócz cierpienia. złe jest porzucanie zwierząt. rozwijając- złe jest zabijanie ludzi. złe są wojny. złe jest dyskryminowanie innych ze względu na rasę, płeć, orientację czy przekonania. odwracanie się od potrzebujących. stosowanie przemocy fizycznej i psychicznej wobec dzieci. porzucanie dzieci. wspieranie handlu opartego na wyzysku i niewolnictwie. zanieczyszczanie planety. można wymieniać w nieskończoność.
a my wszyscy w tym uczestniczymy, jesteśmy za to mniej lub bardziej odpowiedzialni, choć najczęściej nie odczuwamy tego, gdyż odbywa się niebezpośrednio. tłumaczymy się, że nie można na to poradzić, albo inaczej się nie da. no cóż, terrarysta też tak widzi- inaczej się nie da, trzeba wrzucić mysz do terrarium z wężem. a on chce mieć tego węża, tak jak my chcemy mieć bluzkę z h&m, nowe auto i schabowego na obiad- choć wcale nie musimy.
nie rozumiem po co niektórzy masochistycznie oglądają aukcje z karmówką, wchodzą na fora terrarystyczne, oglądają zdjęcia i filmiki z wężami zjadającymi gryzonie, bez ustanku prowadzą wojny z terrarystami pojawiającymi się na forum, prześladując ich potem na privie (w celu nawrócenia?)
jak terrarysta prosi o radę w sprawie rozmnażania karmówki, to poinformować go, że to nie jest odpowiednie miejsce na takie pytania. nikt na wege forum nie pyta się o przepis na flaki. bez dyskusji. jak próbuje wyłudzić gryzonia na karmę, udaremnić mu to.
Ależ ja też uważam, że gatunków dzikich nie powinno się trzymać w domach i jest to wbrew wszelkim zasadom moralności. Ale jeśli już je trzymać, to pozwalać im żyć w domu w tak naturalnych warunkach, jak to tylko możliwe.Paul_Julian pisze:A co z "węze w terrarium to wbrew naturze" ? Węze to chyba dzikie zwierzeta ... Czy trzymanie ich w terrarium to nie jest udomawianie na siłę ?Becia23 pisze: Jak dla mnie najbardziej humanitarną opcją jest pozwolenie naturze się wszystkim zająć.