KONSERWANTY - dawki śmiertelne

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Ania
Posty: 4523
Rejestracja: pt gru 27, 2002 10:52 am
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

KONSERWANTY - dawki śmiertelne

Post autor: Ania »

KONSERWANTY - dawki śmiertelne Podkreślone - odnoszą się głównie do szczurów - pozostałe - głównie do myszy ale na nie warto również oważać, dlatego wklejam wszystkie dotyczące gryzonii.
- E310 - 10 g na 1 kg wagi ciała myszy. Stosowany głównie jako barwnik marmolad, żeli, napojów oraz w przemyśle farmaceutycznym do barwienia powłok tabletek.
- E133 - 4,6 g na 1 kg wagi ciała myszy.
- E221 - 0,175 g na 1 kg wagi ciała myszy.
- E230 - 3 g na 1 kg wagi ciała szczura. Prosty, łatwo otrzymywany związek, rozpoczynający grupę środków stosowanych do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych.
- E231 - 2,48 na 1 kg wagi ciała szczura. Stosowany również do impregnowania skórek bananów.
- E233 - 3-4 g na 1 kg wagi ciała myszy, szczura i królika. W Europie zaleca się stosowanie E233 tylko do zabezpieczania bananów, których skórki nie nadają się do spożycia i przetwarzania.
- E236 - 1,1 g na 1 kg wagi ciała myszy. Stosowany dla lepszego zabezpieczenia przed bakteriami i grzybami różnych produktów, a także wędzonych ryb, na których mimo wędzenia pasożyty pozostają. Konserwant, dopuszczając jego stężenie w wysokości 1,5g/l w surowych sokach owocowych, 0,7 g/l w sokach owocowych o dużej zawartości cukru i 0,3 g/l w żelatynie i podpuszce w płynie.
- E270 - około 4 g na 1 kg wagi ciała szczura. W naturalnych warunkach tworzy się podczas kiszenia ogórnków i kapusty.
- E280 - 4,3 g na 1 kg wagi ciała szczura. Rakotwórczy, dodawany do wypieków, w tym do chleba i wyrobów ciastkarskich.
- E320 - 2 g na 1 kg wagi ciała myszy. Powoduje zaburzenia pracy wątroby. Dodatek chroni przed jełczeniem takie produkty, jak biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy. E320 jest dopuszczony do stosowania w smalcu przeznaczonym do przechowywania powyżej jednego roku, w tłuszczach cukierniczych, piekarskich i kuchennych w stężeniu do 0,1 g/kg, w suszach ziemniaczanych do 0,05 g/kg i w gumie do żucia w stężeniu do 0,5 g/kg. W czasie akcji przeciw BHA w Polsce, Amerykańska Fundacja Instytutu Mięsnego zaproponowała szczególnie skuteczną mieszaninę przeciwutleniaczową AMIF-72, zawierającą 20% BHa, 6% gallusanu propylu (E310) i 4% kwasu cytrynowego (E330) w glikolu propylenowym.
- E321 - 1 g na 1 kg wagi ciała myszy. Znajduje się w gumie do żucia. Przeciwutleniacze dodaje się czasem do opakowania artykułow szybko jełczejących, jako pierwszą ochronę przed tlenem. Znajdują się woskowanej części opakowania
- E339c - 7,4 g na 1 kg wagi ciała szczura. Możemy go znaleźć w serkach topionych.
- E375 - 5 g na 1 kg wagi ciała szczura. Rzadko (ale jednak) stosowany jako dodatek do żywności, głównie z powodu wysokiej ceny.
- E422 - 20 ml na 1 kg wagi ciała szczura. W wyrobach cukierniczych trwałych, środek "fałszujący" niektóre produkty spożywcze i używki.
- E1518 - 3,25 g na 1 kg wagi ciała szczura. MZiOS zezwala na jego stosowanie jako rozpuszczalnika w substancjach aromatycznych. Środek grzybobójczy.
Informacje zaczerpnęłam STĄD

Zależy mi na tym, by temat był "czysty". Gdyby ktoś miał dostęp do wiedzy na temat innych środków trujących - proszę dać znać na PW do mnie bądź moderatorów, którzy umieszczą znalezione informacje tutaj. Nie zapomnicie dodać linków ze stron, z których zaczerpnęliście wiedzę!
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”