Nagła ślepota
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Nagła ślepota
Mam 1,5 roczną szczurzycę,kilka dni temu stała się osowiała,sierść zrobiła się nastroszona,a szczurka gryzła ściany i miała problemy z równowagą.Postanowiłam podać jej vibovit i rzeczywiście na następny dzień wyglądała dużo lepiej.Niestety zauważyłam ,że najprawdopodobniej straciła wzrok,ma wszystkie objawy tzn. wchodzi w przedmioty,nie wskakuje na łóżko,nie wspina się.Muszę dodać ,że kiedy miała 4 mies. miała wypadek ,ktoś nadepnął jej na główkę,bardzo szybko jednak wyszła z tego. Dodam ,że szczurzyca ma ciągle normalny apetyt. Bardzo proszę o pomoc.
Re: Nagła ślepota
Poczytaj o problemach neurologicznych. Powinnaś podejść z nią do lekarza i być może zacząć leczenie właśnie w tym kierunku.
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
ślepe szczury doskonale sobie radzą, miałam takich już kilka, więc to są objawy neurologiczne niestety.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Nie zwlekała bym i nie liczyła na cudowne działanie vibovitu. Szczur się ewidentnie męczy, jak najszybciej idź do weta. Skoro ma aż tak zaawansowane objawy za chwile może nie być co zbierać.
Cześć wszystkim!
(Nie wiem czy post zamieszczam w dobrym miejscu, jestem tutaj pierwszy raz, więc z góry wybaczcie.)
Mam szczura odmiany Fuzz, wabi się Kardridż:) Ma ponad 2 lata. Ostatnimi czasy zauważyłam, że ogon obija sie o wszystko, jedzonko w miseczkach znajduje po tym jak w nie wdepnie, i wydaje mi się, że oślepł. Jednak temu nie towarzyszą żadne inne objawy. Ma apetyt, jak go wypuszczam na łóżko to biega jak szalony, bawi się. I nie wiem czy to tak jak u ludzi, z wiekiem tracą wzrok, czy mam się tym poważnie przejmować i biec do weterynarza. Zaznaczam, że szczur nie miał wcześniej żadnych wypadków, życie wiódł bezwypadkowo:) i Kardridż pochodzi z domowej hodowli. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź na gg, bo na forum jeszcze ciężko z poruszaniem się i wgl.
Natalia ( mój numer gg 9940142)
Życzę miłego dnia i pozdrawiam:)
(Nie wiem czy post zamieszczam w dobrym miejscu, jestem tutaj pierwszy raz, więc z góry wybaczcie.)
Mam szczura odmiany Fuzz, wabi się Kardridż:) Ma ponad 2 lata. Ostatnimi czasy zauważyłam, że ogon obija sie o wszystko, jedzonko w miseczkach znajduje po tym jak w nie wdepnie, i wydaje mi się, że oślepł. Jednak temu nie towarzyszą żadne inne objawy. Ma apetyt, jak go wypuszczam na łóżko to biega jak szalony, bawi się. I nie wiem czy to tak jak u ludzi, z wiekiem tracą wzrok, czy mam się tym poważnie przejmować i biec do weterynarza. Zaznaczam, że szczur nie miał wcześniej żadnych wypadków, życie wiódł bezwypadkowo:) i Kardridż pochodzi z domowej hodowli. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź na gg, bo na forum jeszcze ciężko z poruszaniem się i wgl.
Natalia ( mój numer gg 9940142)
Życzę miłego dnia i pozdrawiam:)
- StasiMalgosia
Ślepe szczury świetnei sobie radzą, wzork u szczura to zmysł drugorzędny po wechu i czuciu vibrysami i słuchu. Szczur może być kompletnie ślepy i nic po sobie nie dawać do poznania.
Takie objawy raczej wskazują na inny problem najprawdopodobniej neurologiczny, wizyta u dobrego weta konieczna.
Apropo szczurka masz z pseudohodowli a nie z "domowej hodowli", coś takiego nie istnieje polecam poczytanie wątków nt.
Takie objawy raczej wskazują na inny problem najprawdopodobniej neurologiczny, wizyta u dobrego weta konieczna.
Apropo szczurka masz z pseudohodowli a nie z "domowej hodowli", coś takiego nie istnieje polecam poczytanie wątków nt.
-
- Numer GG: 4379189
- Kontakt:
Nagła ślepota wskazuje na problemy neurologiczne.... niektóre szczury tracą z wiekiem wzrok (szczególnie te z czerwonymi i różowymi oczami), ale dzieje się to stopniowo, szczury się do tego dostosowują i w ogóle po nich nie widać, że są ślepe. Wzrok to najsłabszy szczurzy zmysł i szczury doskonale sobie bez niego radzą.
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek
Za TM: 88 szczurzych duszyczek