Strona 1 z 1

Gotowane warzywa - co z czym się je?

: ndz gru 14, 2014 2:21 am
autor: szara_METKA
Pytań kilka o gotowanych warzywkach. No więc po pierwsze: lepiej gotować normalnie w wodzie czy na parze? Ile co gotować (w kuchni jestem zielona...)? Wiem, że bez przypraw ale może akurat mogę im coś tam dodać? Jak już ugotuję to mogę np. zmiksować wszystko na papkę czy lepiej podziabać widelcem i wymieszać? Z czym polecacie łączyć makaron? Jakie dodatki?

*Wcześniej dawałam tylko gotowe gerberki, a chcę sama coś w końcu zrobić...

Re: Gotowane warzywa - co z czym się je?

: ndz gru 14, 2014 11:03 am
autor: noovaa
Najlepiej nie gotować. Zabija się w ten sposób wszystkie wartości odżywcze. Gotować się pownni np. ziemniaki, które na surowo są trujące i dla nas, poza tym, nie ma potrzeby zmniejszania wartości warzyw.

Re: Gotowane warzywa - co z czym się je?

: wt gru 16, 2014 1:28 am
autor: Megi_82
Tak, jak pisze noovaa, najlepsze świeże :) Ale czasem podajemy jako smakołyk, wiadomo, wtedy lepiej ugotować na parze i oszczędzić trochę witamin :) Ja nie miksuję, rozdziabuję na kawałki takie w sam raz w łapkę i już :) Makaron bym sobie darowała, to dość bezwartościowy i tuczący zapychacz, szkoda limitu smakołyków na makaron :)
Bez przypraw. Aczkolwiek, jeśli gotuję dla nas zupę i znajdzie się w niej koperek, bazylia, czy odrobina majeranku - normalnie podaję (przed posoleniem i doprawieniem odejmuję porcję dla bab).

Re: Gotowane warzywa - co z czym się je?

: śr gru 17, 2014 3:20 pm
autor: szara_METKA
Szukam właśnie czegoś co je utuczy bo są strasznie chude (a zwłaszcza dwie najnowsze - wzięte od pani, której się "znudziły").

Re: Gotowane warzywa - co z czym się je?

: śr gru 17, 2014 3:51 pm
autor: smeg
Wystarczy zdrowa karma w rozsadnych dawkach i szczury niedlugo same wyrownaja wage. Jesli nie sa stare i chore, nie trzeba ich specjalnie tuczyc ;) Zbyt chude szczury i tak sa w duzo lepszej sytuacji, niz te zbyt grube. Dostepne sa badania mowiace o tym, ze szczury na diecie z ograniczeniami kalorycznymi maja mniejsze sklonnosci do nowotworow.

Re: Gotowane warzywa - co z czym się je?

: śr gru 17, 2014 3:53 pm
autor: yss
Metka: jajeczko zwłaszcza żółtko - umiarkowanie. Oliwa z oliwek (malutko do podlania "sałatki"). Pestki - słonecznik, dynia, siemię lniane. I dużo witaminowego jedzenia - świeże warzywa i owoce. :)
Karmienie mącznym jedzeniem niespecjalnie nie odżywi - utuczą się gołym tłuszczem jeśli już. Upaś je bombami witaminowo - kalorycznymi. :) Ale bez rafinowanych świństw.
I żeby ich nie rozpieścić, bo na początku pyszności, przyzwyczają się, to potem na wszystko będą nosem kręciły...