Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
RE: Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?
no generalnie slyszalam rozne opinie i mam mozliwosc oddzielenia maluchów jakby co
a we wtorek Telimenka bedzie miala wycinanego guza wiec mzoe jeszcze nie jej ostatnie chwile 
W oczekiwaniu na dwa Nakotowe Bebetki
:) <3
[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
Mam nadzieje, ze sie uda, jednak ja zdania nie zmienie - w jej stanie sprawianie nowgo 'problemu' pod dach nie jest wskazane.

RE:
[quote="Mycha"]
Esti- świetny tekst.
Dodam tylko od siebie, że- moim zdaniem- jeśli nie możesz mieć dwóch szczurów to lepiej w ogóle nie miej...
Może to brzmi bardzo surowo, ale zdania nie zmienię...
[/quote]
Nie prawda ! Jak nie może mieć 2 szczurków niech ma jednego . Ja też mam tylko Milanka . I żyje mu się całkiem dobrze . Nie potrzebny mu kolega bo ma mnie
. Milan nie lubi towarzystwa . Kidyś chciałam , żeby zakolegował się ze szczurkiem mojej kumpeli , ale chłopcy skoczyli sobie do gardeł . Moj Ogonek nawet nie ma klatki . Biega po całym domu gdzie i kiedy chce . A do towarzystwa to ma kota i psa i bardzo sie kochają całą trójka . Wiec nie prawda , że jak ma miec jednrgo niech nie ma wcale . Tylko kiedy ma się jednego szczura trzeba mu poswiecać duuuża czasu . PZDR
Esti- świetny tekst.
Dodam tylko od siebie, że- moim zdaniem- jeśli nie możesz mieć dwóch szczurów to lepiej w ogóle nie miej...
Może to brzmi bardzo surowo, ale zdania nie zmienię...
[/quote]
Nie prawda ! Jak nie może mieć 2 szczurków niech ma jednego . Ja też mam tylko Milanka . I żyje mu się całkiem dobrze . Nie potrzebny mu kolega bo ma mnie
Kinga1991
http://kinga1991.fotosik.pl/albumy/147307.html
Moi chłopcy :*
http://www.kinga1991.fotosik.pl
>>looknij czasem<<
http://kinga1991.fotosik.pl/albumy/147307.html
Moi chłopcy :*
http://www.kinga1991.fotosik.pl
>>looknij czasem<<
Z całym szacunkiem, kinga1991, ale nie masz racji. Szczury są zwierzętami stadnymi i nie powinny być trzymane pojedynczo. Gdyby Twój szczurek od początku miał towarzysza, na pewno byłby sporo szczęśliwszy. Niestety dorosły samiec z innym dorosłym samcem, szczególnie na terenie jednego z nich (a zgaduję, że tak było w opisywanym przez Ciebie przypadku), raczej się nie zaprzyjaźni. Poza tym niemal zawsze podczas łączenia szczurów dochodzi do bójek - to potrzebne do ustalenia hierarchii i całkiem naturalne. Pies, kot czy człowiek to nie to samo co inny szczur. Żadne z nich nie pogada ze szczurem w ultradźwiękach, a taki sposób porozumiewania się jest podstawą między szczurami.
Ostatnio zmieniony sob lut 10, 2007 8:25 pm przez krwiopij, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja póki co nie mogę mieć dwóch szczurków. Nie chodzi o to, że rodzice się nie zgadzają. Po prostu mój szczurek jest wielkim dominatem (tutaj wszystko opisane http://szczury.org/viewtopic.php?t=14983 ). Przed kastracją nie kupie mu innego szczuraska, bo boje się, że może mu zrobić krzywdę i nie zrobie tego póki się nie zmieni, za duże ryzyko. Wiem, że raźniej by mu było z kolegą, ale póki co to jest NIEMOŻLIWE. Jeśli wszystko się ułoży Maciuś dostanie towarzysza
.
Mój szczurek ma ok. 1 może troszkę wiecej i zastanawiam się w jakim wieku kupić mu towarzysza żeby się zaprzyjaźniły? Ja najchętniej przygarnęłabym drugiego szczurka od jakiejś osoby, żeby ten szczurek był przyzwyczajony do ręki, żeby nie było takiej akcji jak z Maciusiem.
I z góry się zapytam czy taka klatka starczy na dwa szczurki: długość: 54cm, szerokość 31, wysokość 65 cm ? Ja bym wolała większą, bo mam obsesje na punkcie klatek x).
Mój szczurek ma ok. 1 może troszkę wiecej i zastanawiam się w jakim wieku kupić mu towarzysza żeby się zaprzyjaźniły? Ja najchętniej przygarnęłabym drugiego szczurka od jakiejś osoby, żeby ten szczurek był przyzwyczajony do ręki, żeby nie było takiej akcji jak z Maciusiem.
I z góry się zapytam czy taka klatka starczy na dwa szczurki: długość: 54cm, szerokość 31, wysokość 65 cm ? Ja bym wolała większą, bo mam obsesje na punkcie klatek x).
Maciuś [*] dożył zaledwie 2 lat...
Guci[*] dożył niecałych 9 miesięcy...
hehehe a Telimena juz po operacji
lezy na lozeczku i dochodzi do siebie
zobaczymy co dalej
.
alices: kalkulator mi pokazuje, że jest na jednego szczurka. poza tym 31 cm to trochę kiszkowata, zwłaszcza dla samczyków... a w ogóle to oftopujemy
są fajne niedrogie klatki, większe... możemy się z tym przenieść na pw :>
ten się nie myli, kto nic nie robi
Ja liczę na to, ze Maciek znoramalnieje wtedy to dostanie sporą klatkę, aby oba się polubiły
. Co myślicie o imieniu dla samczyka: Mario?
Chcę żeby było też na "M" tak jak Maciusia
:)
yss > a no można, można
;)
Póki co trzymam kciuki, aby Maciuś się porządnie zmienił
:D
http://szczury.org/viewtopic.php?t=1500 ... #pid238240 -> zapomniałam x). Założyłam temat na 'stadko' bo nie mogłam znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.Proszę o pomoc dla mnie, a w szcególności dla Maciusia:)
yss > a no można, można
Póki co trzymam kciuki, aby Maciuś się porządnie zmienił
http://szczury.org/viewtopic.php?t=1500 ... #pid238240 -> zapomniałam x). Założyłam temat na 'stadko' bo nie mogłam znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.Proszę o pomoc dla mnie, a w szcególności dla Maciusia:)
Maciuś [*] dożył zaledwie 2 lat...
Mario heheh smiechowe
ja jestem za oryginalniejszymi imionami ale Mario tez oki 
-
Harley_Zgroza
Oba szczury, które "mieszkają" (bo nie dokońca) u nas w domach (różnie
) są zawsze trzymane razem. Powiedziano nam, że są to bracia, chociaż nie mamy pewności - Zgroza np. jest o wiele mniejszy od Harleya... Ale trzymane są razem i wcale nie są mniej przywiązane do nas. Już ustalili chierarchię, a Zgrozik (mniejszy) wcale na tym nie ucierpiał... 
DWA SZCZURKI DO ODDANIA! TYLKO W DOBRE RĘCE! PILNE! Więcej na: http://forum.szczury.org/showthread.php?tid=15183
A ja Fredziowi sprawiam przyjaciela niedługo, i mam nadzieje że się polubią..
Na pewno sprawią mi dużo radości swoją obecnością, zabawami....
Na pewno sprawią mi dużo radości swoją obecnością, zabawami....
Ze mną: Fredzio i Eddy
:loverat:
oddaję głos:
nie bierzcie jednego szczurka... tylko co najmniej dwa. dla ich dobra.
serce mi się ściskało jak na samym początku lily była sama przez pół dnia w klateczce.... mogła tylko chodzić, patrzeć, jeść, leżeć. malutka i uszata, i trochę wystraszona. a potem jak przedstawiłam jej inne moje szczury, zaczęła skakać jak piłeczka... wciskać im się pod brzuchy i znów skakać... i zaglądać od pysków. dawno nie widziałam takiej szczurzej radości.
szczurek od początku swojego życia ma dużo rodzeństwa, ma się z kim bawić i z kim rozmawiać po swojemu, śpią wszyscy razem zwinięci w jeden wielki kłębek... a tu nagle nowy dom, nowe zapachy, obce głosy, obce ręce i całkowita samotność. dla takiego maluszka to ogromny stres. może się przyzywczai, tak jak człowiek pewnie by się w końcu przyzwyczaił do mieszkania w izolatce, ale po co mu to robić?... człowiek szczurowi szczura nie zastąpi.
nie bierzcie jednego szczurka... tylko co najmniej dwa. dla ich dobra.
serce mi się ściskało jak na samym początku lily była sama przez pół dnia w klateczce.... mogła tylko chodzić, patrzeć, jeść, leżeć. malutka i uszata, i trochę wystraszona. a potem jak przedstawiłam jej inne moje szczury, zaczęła skakać jak piłeczka... wciskać im się pod brzuchy i znów skakać... i zaglądać od pysków. dawno nie widziałam takiej szczurzej radości.
szczurek od początku swojego życia ma dużo rodzeństwa, ma się z kim bawić i z kim rozmawiać po swojemu, śpią wszyscy razem zwinięci w jeden wielki kłębek... a tu nagle nowy dom, nowe zapachy, obce głosy, obce ręce i całkowita samotność. dla takiego maluszka to ogromny stres. może się przyzywczai, tak jak człowiek pewnie by się w końcu przyzwyczaił do mieszkania w izolatce, ale po co mu to robić?... człowiek szczurowi szczura nie zastąpi.
ten się nie myli, kto nic nie robi
dopiero teraz, jak widze, jak moje dwa maluchy sie bawia, widze,ze to naprawde duuuzo zmienia, takie towarzystwo drugiego scczurka.. dopoki nie dolaczyl do nas Alioth( od Plei:)) (po transformacji Eljot:)) Bazylek bedac w klatce raczej siedzial w domku..a teraz biega, skacze, obaj zwiedzaja cala klatke i probuja wszystkiego:)
tez mam dwie Maludy dla Teli
sa juz razem od dwoch tyg i jest ekstra!:D spia razem, biegaja....i o zgrozo niszcza hamaki
juz nie wiem co wymyslac by nie budzic sie rano z nowa praca nad naprawianiem lub robieniem nowych
hehe ale faktycznie dwa szczury conajmniej
ja mam 3 i mimo ze dwie z nich to siostrzyczki wcale nie odrzucaja mojej Tel
i jest zabawa a pańcia sprząta codziennie bo 13 razy wiecej ściolki na ziemi
ale sie opłaciło 
koniecznie dwa ? czy jednak może być jeden ?
Witam moi drodzy, jako ze to mój pierwszy post to na wstępie się przedstawię. Na imię mam Sebastian, mieszkam w Czarnkowie woj. Wielkopolskie a wiosen liczę sobie 22. To tyle hehe 
(nie bijcie mnie za ten temat) ... Prosze ci ktorzy posiadaja jednego szczurka, niech napiszą cos o nich dla mnie... Czy faktycznie widac ze im bardzo zle jest ?
Post połączony z tematem już istniejącym. W przyszłości korzystaj z opcji Szukaj, zanim załozysz nowy wątek.
mod. Vella
(nie bijcie mnie za ten temat) ... Prosze ci ktorzy posiadaja jednego szczurka, niech napiszą cos o nich dla mnie... Czy faktycznie widac ze im bardzo zle jest ?
Post połączony z tematem już istniejącym. W przyszłości korzystaj z opcji Szukaj, zanim załozysz nowy wątek.
mod. Vella
Ostatnio zmieniony śr mar 14, 2007 11:50 am przez Vella, łącznie zmieniany 1 raz.