Przepraszam za chwilowa nieobecnosc.
Widze, ze mam nawal pytan i juz sie staram na wszytkie odpowiedziec.
Na poczatku szczury pani
mataforgany:
Iskra, o ile nie jest czyms ubrudzona (czesto u albinosow i szczurow jasnej masci rozprowadza sie w czasie mycia futerka porfiryna po calym ciele. I wcale sczur nie musi byc chory. Zmienia to wtedy kolor futra na 'beige'. Zchodzi po myciu) jest koloru
champagne
Przykladowy
champagne w Spoiledratten a tutaj
Iskra. Prosze sobie porownac.
Czy
Milva bedac malutka nie byla czasem aguti-husky? Ale
husky z niej jak sie patrzy. No i juz ma kilka miesiecy, co widac po bieli
Nitka jest
black hooded, czyli czarnym kapturkiem ktoremu slodka pupcia brazowieje

Niestety brazowieje bardzo wiele szczurow - moje tez
Triss to tez
black hooded. Ale pupcia raczej czarna (?)
Szczur z kapturem, czyli hooded ale z prawdziwego zdarzenia to taki, ktorego kaptur jest idealnie (symetrycznie) rozlozony poczawszy od ramion az po ogon, a nawet az do jego koncowki. Mozna sobie o tym poczytac
tutaj.
U
Falki -
black waham sie miedzy
berkshire a
american irish. Tutaj to tylko jakis sedzia moze ocenic...:roll: Z biala koncowka ogonka
Ponadto wszystkie Twoje szczury sa odmiany
slodziastej 
I tu bynajmniej nie wchodze nikomu w pupcie

:lol:
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2005 5:02 pm ]
[quote="an"]Wild: zglaszam sie do Ciebie, jako ekspertki:) czym sie rozni kolor beige od topaz? dla mnie to jest to samo, na zdjeciach nie widze konkretnej roznicy, ale moze zle zdjecia ogladam...[/quote]
Moze faktycznie trafily Ci sie kiepskie zdjecia... Ale nie martw sie, nawet ja mam trudnosci pstryknac mojej cinnamon porzadna fote :?
Topaz (Fawn) jest zazwyczaj 'marchewkowy' Szczegolnie koncowki siersci sa az pomaranczowe. Calosc przeplatana jest srebrnym wlosem oslonowym. U nasady wlos jest bialy.
A beige jest bezowy, taki piaskowy, szarawy, bez kapki rudego.
Tutaj porownanie:
Beige i
Topaz (Fawn)
Poza tym Fawn (Topaz) to szczur z grupy (genetyka) agouti. Beige nie nalezy do tejze grupy.
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2005 5:07 pm ]
[quote="nezu"]Wild specjalistko..
To mi jeszcze powiedz co wyroslo z Pajdy, siostry mojej Zszywki ktora mieszka u mojej sis w Warszawie...
http://szczury.org/album_page.php?pic_id=216
O tu ja widac, po srodku, pomiedzy dwiema czarnymi diablicami berkshire..
Zerknijcie na te cetki...I mi powiedzcie.
Jak byla mniejsza wygladala jak bareback, ale na pewno nim nie jest. Latki jakie sa kazdy widzi oO'[/quote]
W dniu dzisiejszym tez bym powiedziala, ze Pajdka to
Vache. Ale pewna nie jestem. Ty nam pokaz Spinke, wtedy bede dopiero w kropce
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2005 5:16 pm ]
[quote="Nakasha"]Hmmm ja się zastanawiam, czy moja 2 kapturki to przypadkiem nie variegated, bo właśnie tak wyglądają.... Ich plamy są w miarę drobne i "rozmyte", może nie aż tak jak na modelowych zdjęciach, ale też nie mają równych i wyraźnych krawędzi.[/quote]
Nakasha, juz teraz moge Ci powiedziec, ze zerkajac na zdjecia widze kapturki, ale nie variegated, bo wtedy rozmazane plamki musialyby wyraznie schodzic na boczki. ...Ale wiecie co, doszlam do wniosku, ze dupa! Nic a nic sie nie znam :lol: Za duzo tego, oj za duzo... Te odmiany powinno sie studiowac!
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2005 5:24 pm ]
[quote="mrs.jingles"]a co powiecie o takim husky?
http://szczury.reporter.pl/galerie/008/20.jpg niby agouti, a troche szarawy bardziej

mam 3 takie i sie zastanawiam...

[/quote]
mrs.jingles, faktycznie! Nawet dla mnie to wyglada jak blue agouti husky :shock: Tylko glowy sobie nie dam sciac, bo za chiny nie potrafie w tej chwili sklecic jakiegos kodu genetycznego. Tzn. nie pamietam jakie geny trzeba skrzyzowac, by takowy wyszedl. A przodkow Otylii nie znasz czasem?
Humm, very interesting. Ciekawa jestem, jak bedzie ten szkrab wygladal po uplywie powiedzmy 3 miesiecy, kiedy sie ostatecznie wybarwi.
----------------------------------------------------------------
Podsumowujac: Kazdy kolor powinno sie widziec na wlasne oczy. Wtedy kazdy z Was bedzie mial okazje przekonac sie, czym sie rozni beige od fawn, czym sie rozni prawdziwy albinosek od pearl lub champagne, czym sie rozni standardowy agouti od blue agouti lub cinnamon agouti... Najwazniejsza role odgrywaja tutaj jednak geny, ktore sa odpowiedzialne za ten lub tamten kolor
Warto by bylo organizowac wystawy szczurow, co o tym sadzicie?