napewno bedziecie jak ja dostalam Mysie to moj tata sie juz nawet smial ze jak czlowiek ma "farta" to i glupiego szczura dostanie :? a teraz to jest super lazi za mna i chce sie przytulac a jak wyjde za pokoj gdzie jeszcze sie boi wychodzic to zerka na mnie jakby chciala powiedziec ej ale przeciez wiesz ze sie jeszcze boje i do kapci przychodzi i wtedy biore ja na rence i idziemy dalej
Mój Sklep dla Gryzoni - Gryzoland
http://www.gryzoland.pl
Ja bym radziła wyjąc domek na czas, kiedy bedzie sie jeszcze bal. Wiem ze to glupio tak, bo sie nie ma gdzie schowac, ale szybciej sie przyzwyczai. Nie bedzie miał wyjscia i bedzie musial chodzic po klatce. Moje do tej pory nie mają domku, bo wiem ze by sie chowały bez przerwy do niego. Spią w hamaku i są zadowolone. A pozniej jak nie bedzie uciekał to domek mozna wlozyc spowrotem
Moje stadko: Eliza, Korek i Gina || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
heh ja tez slyszalam o tym sposobie ale mi bylo zal mysi ze jej tak schronienia pozbailam i najbardziej to zauwazylam jak zmienialam jej domek bo wyrosla ze starego to wyjelam jej ten stary i wlozylam nowy to sie bala nowego i zrobila sobie gniazdo z papierku i glowke zaslaniala lapkami i tak zal mi sie jej zrobilo ze oddalam jej stary domek i jak jej oddalam to poczula sie bezpiecznie i spi w nowym le uwazam ze to ze ma domek wcale nie oznacza ze sie nie oswoila zrobisz jak bedziesz uwazal nio i dobrym rozwiazaniem jak nie ma domku jest hamaczek bo maja swoje 1 ukochane miejsce gdzie moge sobie spac a nie gdzies tam...
Mój Sklep dla Gryzoni - Gryzoland
http://www.gryzoland.pl
Jeśli szczurek jest mały to rozważ czy nie mogłbyś mu dokupić ( ewentualnie wziąć od kogoś z forum ) kolegi , często szczurk jak sa razem oswajaja sie łatwiej no i w ogóle lepiej sie czuja. Poza tym mysle ze musisz mówić do swojego szczurka i przyzwyczajać go do siebie postaw klatke tam gdzie często jesteś np kolo biurka mów do niego dawaj mu jedzonko np jogurt na łyzeczce itd itd
[quote="fester"]P.S. Kupiliście te hamaczki czy sami zrobiliście? [/quote]
Mozna kupic gotowe, ale sa dosc drogie.
Samemu robimy z recznika, polaru lub bawelnianej koszulki zlozonej przynajmniej na pol. Mocujesz hamaczek za pomoca drucika, spinaczy lub innych metalowych przedmiotow, tak aby szczuras nie mogl tego zniszczyc od razu.
a mam pytanie....
ma mówić do szczurka nawet jak śpi lub prubóje zasnać ?? czy tylko jak nie śpi??
a tak mnie wiecej ile może zajać czasu żeby sie do mnie mogł przyzwyczajić??
kurde chiałbym go już pogłaskać i żeby sie nie bał bo narazie jak go brubuje pogłaskać to cały sie trzesie i zwija sie w kulke a jak przestaje to odrazu ucieka dodomku:(
postaw klatkę tak by Cię non stop widział i mów do niego, ale jak już śpi to daj mu spokój szczury w większości są aktywne wieczorami i w nocy więc wieczorem staraj się cośtam do niego zagadać niech się przyzwyczai do Twojego widoku, będzie spox
co do oswajania to dam ci taką rade: grunt to nie PĘKAĆ! I zachować zimną krew. MI też się zdarzyło coś czego nie mogłem przewidzieć. :khihi: Z szafki zjechał jakoś po firance nie widziałem tego i myślałem że spadł ale mu się nic nie stało. Zaczął biegać przy ścianie i za szafke. Brutalnie go z stamtąd wyciągnąłem. Żal mi go było że tak piszczał przy braniu. To jest też mój pierwszy ogon i był w moim nieudanym eksperymencie z wanną. Wogle to szczurek szybko przebacza Planuje mu kolege kupić. Pozdrawiam! :thumbleft: Będzie dobrze! :thumbleft:
(chyba każdy panikował przy pierwszym szczurze )
q*_*p Każdy szanujący się użytkownik powinien mieć podpis. (prawda?)
Darro91, na wszystko potzreba czasu. Ja wiem ze kazdy z nas chcialby miec przytulanke (ot nasz ludzki egoizm) ale niestety szczur jak czlowiek..kazdy jest inny i trzeba to szanowac. Oczywiscie nie twierdze ze Twojemu szczuraskowi sie nie poprawi, ale czesto potrzeba czasu i cierpliwosci..potrafia dzialac cuda.[quote="Tarantulek"]Wogle to szczurek szybko przebacza[/quote] Tu bym sie klocila, bo potrafia byc bardzo pamietliwe, szczegolnie jesli na poczatku zrobi im sie jakas krzywde.
następne pytanie ... ;/
Czy wasze szczurki też tak robią ze wezma sobie jakiś przysmak z pojemniczka na jedzenie ,i szybki z nim uciekają do domku ??:>
[quote="Darro91"]następne pytanie ... ;/
Czy wasze szczurki też tak robią ze wezma sobie jakiś przysmak z pojemniczka na jedzenie ,i szybki z nim uciekają do domku ??:>[/quote] mój szczur też nie lubi jeść publicznie ;P
q*_*p Każdy szanujący się użytkownik powinien mieć podpis. (prawda?)