Nie chce nic robić!! :(
Moderator: Junior Moderator
Nie chce nic robi?!! :(
Pewnie potrzebuje czasu żeby się przyzwyczaić. A tak na marginesie to trzymaj rękę w klatce przez jakiś czas. To sprawi że zapamięta twój zapach. Poza tym masz opcje szukaj i spis treści działu.
Ash nazg durbatulûluk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.
Od kiedy go masz? Może daj mu się przyzwyczaić a nie na siłę. To jest moje zdanie. Czytałam o oswajaniu ale i tak stoję przy tym aby każdy szczurek mógł się dostosować do nowej sytuacji, aby miał na to czas. A właściwie to co chces uzyskać przez umieszczanie posta w Oswajaniu? Nigdzie nie widzę pytania a jeśli chcesz się "wyżalić" to zapraszam do działu "pogaduchy" 

Dyrekcja ZOO ogłasza:
Prosimy nie karmić Trolli!
Sezon polowań na Trolle rozpoczęty!
Prosimy nie karmić Trolli!
Sezon polowań na Trolle rozpoczęty!

1. Jak długo go masz? To nowy szczurek, który jeszcze się boi czy dorosły, którego przyzwyczaiłaś do takiego trybu zycia?
2. Poczytaj na forum wątki o oswajaniu.
3. Postaraj się o kolegę dla niego. Zobaczysz, że zaraz odżyje.
2. Poczytaj na forum wątki o oswajaniu.
3. Postaraj się o kolegę dla niego. Zobaczysz, że zaraz odżyje.
Czy znasz różnicę między także, a tak że?
Czy wiesz kiedy napisać zresztą, a kiedy z resztą? Czy znasz język polski?

Czy wiesz kiedy napisać zresztą, a kiedy z resztą? Czy znasz język polski?

Zabierz mu domek. To Ty masz być domkiem - synonimem bezpieczeństwa. W przypadku naszej poskutkowało, był to jeden z momentów przełomowych:) Życzę powodzenia!
BTW Zmora to tchórz nieziemski, to właśnie było przyczyną jej chowania się w domku.
BTW Zmora to tchórz nieziemski, to właśnie było przyczyną jej chowania się w domku.
Thank you sincerely for your honesty
[quote="Kiddo"]Zabierz mu domek.[/quote] bardzo mądrze...
Pewnie, po co szczurowi ostoja bezpieczenistwa, niech sie tak przerazi, ze jedynym zbawieniem dla niego bedzie ciemny załom rękawa :roll:
Pewnie, po co szczurowi ostoja bezpieczenistwa, niech sie tak przerazi, ze jedynym zbawieniem dla niego bedzie ciemny załom rękawa :roll:
Moja szczurcia też taka była. Bardzo się bała wszystkiego.Żałowałam jej strasznie i pozwalałam, aby chowała sie w domku zamiast wyjmować ją częściej a nawet zabrać domek. W rezultacie proces oswajania trwał długo. Mój brat nie udostępnił swojemu szczurkowi domku, nie chodził przy nim "na palcach" i to było dobre, bo szczurek szybko zaakceptował otoczenie i w niedługim czasie trudno było się od szczurcia odgonić (mały kochany natręcik :lol: )
The Crow's Song
najlepiej, żeby szczurek zdobył się na więcej śmiałości jest faktycznie sprowadzenie mu towarzysza, wtedy będzie się czuł mniej obco.