wersja instrukcji jeszcze raz pisana

werja z fotkami
to ja wkleje instrukcje - jak ja robie smyczki
[size=small](zdjecia średnio ostre, ale robiłam to tylko dwoma rencoma

tak ze i tak dobrze ze wyszło

[/size])
1) potrzebne będą
- linka/sznurówka - dośc gruba (3-4 mm) i miekka (najwygodniej miec około 40 cm)
- nożyczki
- igła z mocną nitką
- długopis/kredka - coś do zaznaczania
2) robimy - zszywamy niedużą pętelka - taką o która swobodnie da się zaczepic karabinek na posiadanej smyczy
(smycz posiadamy od telefonu np, lub po prostu kupujac mały karabinek w sklepie żeglarskim lub punkcie dorabiania kluczy)
3) przymierzamy smycz szczurowi - dopasowując pętle która powinna biec pod szyją
tak by utworzona małe pętelki do zapinania stykały się ale nie zachodziły na siebie
nie za ciasno :!: zostawiajac luzu tyle by mozna było z lekkim oporem wsadzic palec pomiedzy sznurek a szczurową szyja
4) zaznaczamy sobie miejsce gdzie powinna być mała petelka
5) przymierzamy smycz szczurowi - dopasowując pętle która powinna biec pod brzuchem szczura, tuz za jego łapkami tak by utworzona małe pętelki do zapinania stykały się ale nie zachodziły na siebie
nie za ciasno :!: zostawiajac luzu tyle by mozna było z lekkim oporem wsadzic palec pomiedzy sznurek a szczurowe żebra
6) sobie miejsce gdzie powinna być mała petelka - wystarczy z jednej strony
7 ) linke docinamy około 0,5 cm za zaznaczeniami
powstanią nam dwa odcinki linki (od pętelki)
dłuższy - który będzie biegł pod brzucham (odcinamy reszte za zaznaczeniem)
i krótszy który będzie pod szyją (obcinamy za drugim zaznaczeniem)
8 ) końce linki przypalamy (jesli linka jest 'sztuczna') pilnując by nie powstali ostre zadziorki
9) zszywamy - układajac tak jak na zdjęciu - linia wbicia igły jest linią naszych trzech zaznaczen na koncach linki
tak wygląda całośc
a tak wygląda na łysym szczurze

[size=small]
(na czarnym było by gorzej wydoczne - tu na Errorze jest ona minimalnie za duża :roll:
była dopasowywana do Honeya)[/size]
a tu widac z boku jak układa się smycz
jedna częsc na szyji - druga czesc zaraz za łapkami - wchodzi pod łokcie
jeżeli smycz będzie zaluzna to szczuras bedzie potrafił cofnąc łokiec tak ze tuz koło ciała wysunie go z pętli
no i to by było w sumie na tyle

:mrgreen: