Mirek- zabawniś czy początek agresora?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

j8ded

Mirek- zabawniś czy początek agresora?

Post autor: j8ded »

Witajcie, proszę o radę w sprawie oswajania Mirka. Dostałam go jako prezent, spokojny, ale trochę nieśmiały 2-3 miesięczny ogonek. Mirek od początku chyba mnie polubił. Nie był przyzwyczajony do ludzi(od początku życia klatka w zoologicznym). Brałam go na ręcę metodą na siłe, przełamał się, przestał piszczeć, usypiał na rączkach, lizał moje palce. Mirek obecnie ma około 4 miesięcy-wiek dojrzewania? Zaczyna szaleć, uwielbia biegać, zawsze do mnie podbiega wchodzi na kolana ucieka, skacze, potem się kimnie, zje coś i znowu. Ale- za każdym razem, gdy biega i ma chwile "szału", a ja daje mu rękę tu pogłasakć, tu coś zrobić zaczyna się na nią "rzucać podskakując". Nigdy mnie nie ugryzł, zawsze łapie łapkami, zrobi piruet etc. Teraz pytanie- czy to rodzaj zabawy, czy włącza się u niego chęc dominacji? Jak reagować na takie zaczepki?
:)
Nina
Kontakt:

Re: Mirek- zabawniś czy początek agresora?

Post autor: Nina »

Najzwyczajniej w świecie potrzebuje kumpla. To typowe zaczepki do zabawy.
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
j8ded

Post autor: j8ded »

Zdaję sobie sprawę, że zostanę zaraz potępiona, że do tej pory nie kupiłam jeszcze kolegi.Otóż zastanawiam się nad tym, ale narazie jestem zbyt zabiegana, aby odwiedzić sklep zoologiczny( w moim mieście ogonów brak, muszę jechać ok 60 km do większego miasta). Póki co, zamierzam zintegrować go ze szczurasem kumpeli? Myślicie, że to dobry pomysł? I jak reagować na jego zaczepki, bawić się, czy nie robić nic, żeby kojarzył moją rękę z atakami?
:-\
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Jeśli szczur koleżanki jest również samcem, to nie zaszkodzi.
W moim mieście też nie ma szczurów a jakimś cudem zebrało sie ich 12 z całego kraju. Transport to nie problem.
Co do zabawy, spokojnie możesz sie z Nim bawić. Ganiać ręką, podskubywać, itp.
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Szczerze mowiac to zapoznanie ze szczurem kolezanki to pomysl i dobry i zly. Szczurki beda mialy ze soba kontakt sporadyczny, zapoznawanie i tak moze troche potrwac (nie zawsze ogoniaste lacza sie/lubia sie od razu) no i jednak nadal nie bedzie mial sie do kogo przutulac.
Skad jestes? Jest teraz tyle maluchow do adopcji ze az strach. Moze udaloby sie jakis transport zalatwic, a moze ktos bedzie jechal do tego wiekszego miasta i moglby Ci ogoniastego przywiezc.
Na forum z dziale "zwierzaki" jest temat przyklejony " SSA szczurzy serwis adopcyjny", takze na forum SPS-u moze sie znajdzie jakis transport.

A co do zaczepek. Tak jak napisala Nina, to zabawa :) ciesz sie ze nie lapie zabkami ;)
Ale jesli sie zdarzy ze zlapie i to bardzo mocno to proponuje delikatnie, ale stanowczo przelozyc go na plecki i przytrzymac.
Oczywisici podskubywanie jest jak najbardziej pisane w szczurza zabawe, dlatego trzeba wyczuc czy malec nie przegina ;)

Ja bym sie bawila. Wiekszosc moich szczurow jest nauczona zabawy z reka i jeszcze nigdy nie mialam szczura ktory by z takiej zabawy wyciagnal jakies zle nawyki. Tylko tak jak mowie, jesli sie za bardzo rozbryka to wtedy trzeba zareagowac, co zreszta rowniez by zrobil szczurzy towarzysz.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”