Oswajanie Doris
Moderator: Junior Moderator
Re: Oswajanie Doris
Najprawdopodobniej bedzie okaze sie jak tylko zagosopdaruje klatke co bedzie z alergia, bo mimo ze zastosowalam podloze kukurydziane to zaczyna mnie cos dusic...okaz esie jak bedzie to w klatce a nie w akwa 

Szczurki w przeszłości: Łatka
Obecnie szczurzyca Doris i jej towarzyszka Pysia

-
- Numer GG: 4379189
- Kontakt:
W klatce powinno być lepiej, w końcu jest przewiewna
.
Ewentualnie możesz spróbować podściółki z łusek kaszy gryczanej.
A czy robiłaś testy i czy wiesz, na co jesteś uczulona? Czy to kwestia podściółki, czy moczu szczurków? Czy próbowałaś może bezzapachowego żwirku dla kotów, typu np. Benek?
A może Doris ma rujkę
? Czy jak ją drapiesz po tyłku, nadstawia się i macha uszkami
?

Ewentualnie możesz spróbować podściółki z łusek kaszy gryczanej.
A czy robiłaś testy i czy wiesz, na co jesteś uczulona? Czy to kwestia podściółki, czy moczu szczurków? Czy próbowałaś może bezzapachowego żwirku dla kotów, typu np. Benek?
A może Doris ma rujkę

Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Nie zauwazylam zeby uszami krecila. Jak na razie jest niewesolo zaczyna sie dziac to samo co bylo przy koreczkach. To sie dzieje po okolo 2-3 dni po wymianie...jestem po prostu zalamana. A Wy co ile wymieniacie podsciolke kukurydziana? Mam plan sprobowac hiltona silikonowego bo uzywamy dla fretek. A dziwne ze przebywam z fretkami w jednyma malym pokoiku i nic mi nie jest a one to dopiero sikaja:/ a tu maly szczurek i bum. I jak tu sie nie zalamac ??

Myszowata, wydaje mi się że żwirek silikonowy to nie najlepsze rozwiązanie. Strasznie pyli. Możesz spróbować żwirku drewnianego np. Pinio lub Cat's Dream. Są najlepsze, gdyż pył ze żwirku silikonowego osiada na płuckach i je zatyka. Mój Shaggy to jak skacze tzn. że się bawić chce, wtedy ja go tak za ogonek łapię i on zwiewa. Siedzi potem na łóżku i się myje co chwilę
Nakasha co do podściółki z łusek kaszy gryczanej. To to trzeba samemu zrobić czy jest do kupienia?

Nakasha co do podściółki z łusek kaszy gryczanej. To to trzeba samemu zrobić czy jest do kupienia?
-
- Kontakt:
Pisałam o tej podściółce jakieś 2-3 lata temu w temacie o podściółce... moje posty powinny tam jeszcze być
. Da się tą podściółkę kupić, przynajmniej u mnie w Białymstoku. Pachnie ładnie, nie pyli, tylko trzeba ją wymieniać co 3 - 4 dni, bo nie trzyma zapaszku aż tak dobrze. Jest jednak bardzo dobra dla alergików, szczurzych i ludzkich
.

- Magamaga
- Starszy Moderator na urlopie
AdaK - a nie pomylił ci się żwirek silikonowy z bentonitowym?
ahaa dzięki Maga. a czy te kryształki to lepsze są?
gdzieś czytałam że jeśli szczurek waży więcej niż 5oo gram to nie powinien żwirku mieć bo sobie łapki pokaleczy.
Wiem że te grudki cementu to strasznie pylą ;/
gdzieś czytałam że jeśli szczurek waży więcej niż 5oo gram to nie powinien żwirku mieć bo sobie łapki pokaleczy.
Wiem że te grudki cementu to strasznie pylą ;/
- Magamaga
- Starszy Moderator na urlopie
Nie używałam żwirku silikonowego u szczurków, więc nie mogę ci doradzić.
-
- Kontakt:
Ja używałam - ale jak dla mnie ten żwirek tak niemiłosiernie śmierdzi chemią, że sama nie mogłam wytrzymać jego zapachu
. Ale to było parę lat temu. Może obecnie produkowanie żwirki aż tak nie jadą...

Żwirek silikonowy Hiltona jest swietny, stosujemy go u naszych fretek, fajnie pochlania mocz i zapaszki
Wiec planuje go wyprobowac u Doris