Pilne.Osłabienie,wychudnięcie, ciężki oddech
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Pilne.Osłabienie,wychudnięcie, ciężki oddech
Ostatnio mój Lencik (2 lata, 1 miesiąc) zupełnie osłabł. Często się wywala, leży na boku, nie rusza się.Jeść je normalnie dodatkowo go dokarmiam i dopajam, a jednak szczuru coraz bardziej chudnie. Z oczek mu cieknie porfiryna(dodać też trza, że takowych prawie wogóle nie otwiera), a z jednego ucha również wypływa coś ciemno brązowego. Przy przedniej łapce wyczuwam jakiś guzek(średnica ok. 1 cm, ruchomy). Ogółem siedzi osowiały, a inne szczurasy po nim biegają. Myślałam, żeby go oddzielić, ale i to nie wyszło, gdyż tylko gdy go wyjmowałam to od razu wyrywał się do reszty.
Co też może z nim być? Jest jakaś szansa dla mojego słonka?
Co też może z nim być? Jest jakaś szansa dla mojego słonka?
- Magamaga
- Starszy Moderator na urlopie
Re: Pilne.Osłabienie,wychudnięcie, ciężki oddech
Do jasnej cholery musi zacząć gnić od ogona żebyś poszła z nim do weterynarza?
a czy do 'jasnej cholery' napisałam, ze ni byłam?;/ ciągam go po weterynarzach i dowiedziałam się tyle, że coś z nim nie tak-.-Magamaga pisze:Do jasnej cholery musi zacząć gnić od ogona żebyś poszła z nim do weterynarza?
- Magamaga
- Starszy Moderator na urlopie
Nie napisałaś, że byłaś, nie napisałaś co stosowano - więc chyba nie oczekujesz porady?
Moja szczura (młodziutka) miała podobne objawy przy czym o łagodniejszym natężeniu i bez wycieku z ucha.
Zastosowalismy antybiotyk Unidox, probiotyk, witaminy, Furosemid, Aminofilinę. Zrobiłam jej też RTG.
W przypadku twojego zwierzaka obstawiam zapalenie ucha. Jesteś z większego miasta, czy nie? Masz jakiegoś "szczurowego" weta?
Moja szczura (młodziutka) miała podobne objawy przy czym o łagodniejszym natężeniu i bez wycieku z ucha.
Zastosowalismy antybiotyk Unidox, probiotyk, witaminy, Furosemid, Aminofilinę. Zrobiłam jej też RTG.
W przypadku twojego zwierzaka obstawiam zapalenie ucha. Jesteś z większego miasta, czy nie? Masz jakiegoś "szczurowego" weta?
Od weterynarzy dostał tylko witaminy, a i poinformowano mnie,żebym sie szykowała na najgorsze, bo nie ma sensu nic robić. Jutro jadę do weta szczurkowego, licząc, że dowiem się czegoś więcej.
Boze widze ze na kolejnych konowalow trafilas. Nc nie warto robic, chyba bym im glowe odgryzla jakby mi tak wet powiedzial. Witaminkami to oni moga sobie roslinki leczyc.
Z jakiego jestes miasta? W spisie weterynarzy moze znajdziesz polecanego, chociaz piszesz ze jedziesz do takiego. Napisz koniecznie co powie.

Z jakiego jestes miasta? W spisie weterynarzy moze znajdziesz polecanego, chociaz piszesz ze jedziesz do takiego. Napisz koniecznie co powie.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Przyłącze się do tematu i proszę o pomoc.
Cypisek był u nas 3 tygodnie (jak go kupiliśmy miał ok 5 tygodni - ssał nam palce i próbował pić mleko od innego naszego szczurka - samca). Zauważyliśmy że bardzo osłabł - bardzo ciężko chodził wręcz powłuczył nużkami. Poszliśmy do weterynarza. Dostał jakiś zastrzyk antywstrząsowy i glukozę oraz glukozę do podawania w domu. Mieliśmy się zjawić następnego dnia po południu. Stan się pogorszył w nocy i jeszcze nad ranem znów wylądowaliśmy na nocnym dyżuże u wet. Znów dostał glukozę i wskazówki że należy go trzymac pod lampką by zapewnic ciepło i podawac glukozę. Po powrocie z pray już nie żył.
Maurycy trafił do nas już lekko przeziębiony (miał ok 6 tygodni). Wizyta u wet. - dostał antybiotyk, syrop i krople. Już prawie wyzdrowiał po czym nagle osłabł. Podobnie jak Cypisek ledwo się poruszał, nic nie jadł i bardzo mało pił. Wizyta u wet. - glukoza i podobne wskazania jak poprzenio. Dawaliśmy mu glukoze i próbowaliśmy nakarmić. Nic nie jadł a to co udało się wsadzić mu do pyszczka wypluwał bądz przetrzymywał w nim długimi minutami. W końcu nastała poprawa. Zaczoł pić i próbował jeść chleb ale jak zauważyłem co zgryzł wypluwał. Innego pokarmu nie tykał. I znów pogorszenie. Wizyta u wet - niestety niejest w stanie pomóc, Maurycy dostaje glukozę i wskazówka żeby za wszelką cenę go nakarmić, próbować wszystiego. Wet. nie jest w stanie zajżeć mu do przełyku bo niby jest za mały - podejżewamy że może coś jest nie tak z przełykiem że nawet jak próbuje jeść nic z tego nie wychodzi. Karmimy wszystkim, miód, papki dla dzieci itd. Maurycy jest już wychudzony i bardzo słaby. Siedzimy z nim po nocy - o 1 umiera.
Rumcajs (nasz szczur - ma ok 4 miesięcy) czuje się samotny i chcemy kupić mu kolejnego kolegę ale juz się boimy. Coś nie tak robimy czy mamy poprostu pecha? Nie chcemy by kolejny szczurek tak szybko nam zmarł i przez zakupem chcemy sie jak najwięcej dowiedzieć a jednoczesnie szukamy innego wet.
Cypisek był u nas 3 tygodnie (jak go kupiliśmy miał ok 5 tygodni - ssał nam palce i próbował pić mleko od innego naszego szczurka - samca). Zauważyliśmy że bardzo osłabł - bardzo ciężko chodził wręcz powłuczył nużkami. Poszliśmy do weterynarza. Dostał jakiś zastrzyk antywstrząsowy i glukozę oraz glukozę do podawania w domu. Mieliśmy się zjawić następnego dnia po południu. Stan się pogorszył w nocy i jeszcze nad ranem znów wylądowaliśmy na nocnym dyżuże u wet. Znów dostał glukozę i wskazówki że należy go trzymac pod lampką by zapewnic ciepło i podawac glukozę. Po powrocie z pray już nie żył.
Maurycy trafił do nas już lekko przeziębiony (miał ok 6 tygodni). Wizyta u wet. - dostał antybiotyk, syrop i krople. Już prawie wyzdrowiał po czym nagle osłabł. Podobnie jak Cypisek ledwo się poruszał, nic nie jadł i bardzo mało pił. Wizyta u wet. - glukoza i podobne wskazania jak poprzenio. Dawaliśmy mu glukoze i próbowaliśmy nakarmić. Nic nie jadł a to co udało się wsadzić mu do pyszczka wypluwał bądz przetrzymywał w nim długimi minutami. W końcu nastała poprawa. Zaczoł pić i próbował jeść chleb ale jak zauważyłem co zgryzł wypluwał. Innego pokarmu nie tykał. I znów pogorszenie. Wizyta u wet - niestety niejest w stanie pomóc, Maurycy dostaje glukozę i wskazówka żeby za wszelką cenę go nakarmić, próbować wszystiego. Wet. nie jest w stanie zajżeć mu do przełyku bo niby jest za mały - podejżewamy że może coś jest nie tak z przełykiem że nawet jak próbuje jeść nic z tego nie wychodzi. Karmimy wszystkim, miód, papki dla dzieci itd. Maurycy jest już wychudzony i bardzo słaby. Siedzimy z nim po nocy - o 1 umiera.
Rumcajs (nasz szczur - ma ok 4 miesięcy) czuje się samotny i chcemy kupić mu kolejnego kolegę ale juz się boimy. Coś nie tak robimy czy mamy poprostu pecha? Nie chcemy by kolejny szczurek tak szybko nam zmarł i przez zakupem chcemy sie jak najwięcej dowiedzieć a jednoczesnie szukamy innego wet.
Zdecydowanie szukałabym innego weterynarza. Porada trzymania szczurka pod lampką bez monitorowania temperatury to dla mnie wystarczający powód. Powód nr 2 - traktowanie glukozy jako antidotum na wszystko.
lampka była tylko przy jednej częsci klatki i gdy było mu za ciepło odchodził troszkę dalej, choć możliwe że w pewnym momencie był tak słaby że nie zdołał 

Jesli szczur jest chory to niestety trzeba go leczyc w ciezkim stanie zazwyczaj podaje sie antybiotyk ( lub nawet dwa ) i steryd . Dodadkowo nawadnia i odzywia sie kroplowkami , ale trzeba to robic systematycznie i raczej zlozonymi prearatami odzywczymi niz sama glukoza. No i raczej bym zbut pospiesznie nie przygarniala zadnego szczurka to co spowodowalo odejscie poprzednich moze sie gdzies czaic konieczna dezynfekcja klatki i pomieszczen i obserwacja pozostalego szczurka.
Jesli szczur jest chory to niestety trzeba go leczyc w ciezkim stanie zazwyczaj podaje sie antybiotyk ( lub nawet dwa ) i steryd . Dodadkowo nawadnia i odzywia sie kroplowkami , ale trzeba to robic systematycznie i raczej zlozonymi prearatami odzywczymi niz sama glukoza. No i raczej bym zbut pospiesznie nie przygarniala zadnego szczurka to co spowodowalo odejscie poprzednich moze sie gdzies czaic konieczna dezynfekcja klatki i pomieszczen i obserwacja pozostalego szczurka.
minoł już ponad tydzień od śmir\erci Maurycego. Kaltka zdezynfekowana. Cypisek z Rumcajsem byli w całkiem innej a Maurycy nie miał kontaktu z Rumcajsem bo był przeziębbiony. Jutro kupujemy nowego szczurka i miejmy nadzieję ze tym razem będzie wszystko ok. Jeśli ktos ma jakiś pomysł co to mogła być za choroba lub ma jakies sugestie bardZO prosze...
Tydzień to może być za mało, jeśli to było jakieś zaraźliwe paskudztwo. Jakby co, znaleźliście innego weta? Poza tym zamierzacie wziąć malucha z tego samego źródła? A jeśli właśnie tam jest "wylęgarnia"? Zresztą lepiej przygarnąć jakąś bidę z forum - tyle ich zawsze szuka domku...
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Szczurek z innego źródła, jeszcze tydzień musimy czekać bo dzisiejsze już ...poszły na pokarm
szkoda maluchów. A z tym przygarnięciem może się zastanowimy.