Otwieranie oczu

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Paolma

Otwieranie oczu

Post autor: Paolma »

Witam! Czy oba oczka otwierają się w tym samym czasie, czy może być tak,że jedno otwiera się wcześniej a drugie później?
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Re: Otwieranie oczu

Post autor: sachma »

Zawsze jest tak ze najpierw robi sie male rozszczelnienie jednego oczka.. później drugiego.. jedno otwiera się szybciej drugie trochę później. jednak odstep miedzy calkowitym otwarciem jednego oczka i drugiego nie powinien byc dluzszy niz 24h.. maluchy otwieraja oczy w roznym czasie, wiec nie powinnas sie martwic jesli jedno ma juz otawrte oczy a drugie nie.
Paolma

Ale to już minęło więcej niż 24h. Dlatego się zaniepokoiłam...
Awatar użytkownika
__AnKA19__

Post autor: __AnKA19__ »

moje szczuraski też niedawno otwierały oczka i rzeczywiście, najpierw otwarło się jedno potem drugie. Minęły ok 2 dni kiedy malukszki miały całkiem otwarte oczka.
Z nami: Chopin, Lio, Shortii, Mała Mii, Zgredzio
W serduszku: Lilu ('), Edzia (')
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Post autor: sachma »

Paolma, ja moze uscisle.. miedzy calkowitym otwarciem pierwszego oczka i rozszczelnieniem chociazby drugiego oczka nie powinno byc dluzszego odstepu niz 24h.

Czasem jest tak, ze jesli samica jest nie dozywiona, jej mlode rozwijają się wolno - w małych miotach oczy otwieraly błyskawicznie, chłopcy juz w 3tyg mialy jaderka.. w tych liczniejszych (powyzej 12sztuk) miotach, nawet przy dobrym karmieniu zdarza sie ze maluchy otwieraja oczy pozniej i wolniej.
Paolma

On to oczko miał po prostu zaropiałe i przemywam mu herbatą i już ma je w połowie otwarte. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”