~~Moje Rekiny Puszyste
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: ~~Moje Rekiny Puszyste
jaka Ty jesteś ładna, Delilah! to Twój naturalny kolor włosów? przypominasz mi np. postacie ręki Victorii Frances 
  tak offtopowo wyszło 

mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]

[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Na żywo jest jeszcze ładniejsza;) szczurki zresztą też:)

RattaAna , Anik1, dziękować ,dziekowac za komplementy 
Pociągnę jeszcze ten OT- co do koloru włosów, to przez cale życie byłam rudawa i piegowata,co oczywiscie wiąże się z niezbyt przyjemnymi wspomnieniami z dzieciństwa i rożnymi przydomkami mniej lub bardziej obraźliwymi;) Teraz, kiedy mi już przestało to przeszkadzać, przewrotny los wysłuchał moich błagań z dzieciństwa i trochę mnie "przyciemnił" na starość. Tak wiec, to co widać na fotce, to mój kolor, nieco podkręcony przez szamponetki.
A teraz koniec, bo to w końcu temat moich Straszliwych Pajacyków Szczurzych.
Dzisiaj trochę złamię chronologię, bo od wczoraj chodzę na rzęsach ze strachu o Bubę.
Buby wprawdzie jeszcze nie znacie, bo jest ona u mnie stosunkowo nie dawno.
Może niektórzy z Was, kojarzą ją z warszawskiej interwencji, była wówczas jedną z najstarszych bo półroczną dziewczynką.
Powędrowała do Gryski i tam spędziła większą część swojego życia .
Do mnie przybyła ze smutnej okazji, śmierci jej współtowarzyszki Eclipse of Zirrael.
Umówiłyśmy się z jej poprzednią właścicielką, ze zabiorę Bubę, ktora nigdy samotna, na pewno tragicznie przeżyłaby szok związany z nagłą pustką i ciszą w klatce...Tak więc przyjęłyśmy ją do stada radośnie i bezproblemowo
 Co dziwne moje Babska, od razu ją zaakceptowały i pokochały.. Zupełnie jak ja (mimo WIELKIEGO postanowienia pt: "nie przywiazywac się absolutnie, bo to starszy szczurek", akurat!).
Magiczna data przybycia Buby nas to 10.01. 2009.
Opiszę to wszystko dokładniej, ale dziś chciałam, żeby było trochę o Bubie .
Od miesiąca borykamy się zapaleniem płuc (już 4-tym w jej życiowej karierze zdrowotnej, a Buba ma już 2,5 roku).
Cały czas jest na lekach, antybiotyku - enrobiofloxie, furosemidzie, teofilinie i leku nasercowym..
Dwa dni temu zauważyłam, ze Bubka niepokojąco oddycha i jest cala nastroszona. Zatem wczoraj w te pędy pobiegłam do weta i diagnoza... nawrot zapalenia płuc, w płucach istna symfonia grozy...
Trzymajcie za nas kciuki!!
Bubicha dzisiaj nie chce jeść, dostała 7-dniowy steryd, wiec czołga się po całym pokoju, ale wygląda marniutko...
  a oto i Bubka pierwszego dnia, mała krolewna, ważąca zaledwie 680 gram 
 i Bubka juz podczas choroby, jakiś miesiąc temu... Ważaca 420 gram...

Pociągnę jeszcze ten OT- co do koloru włosów, to przez cale życie byłam rudawa i piegowata,co oczywiscie wiąże się z niezbyt przyjemnymi wspomnieniami z dzieciństwa i rożnymi przydomkami mniej lub bardziej obraźliwymi;) Teraz, kiedy mi już przestało to przeszkadzać, przewrotny los wysłuchał moich błagań z dzieciństwa i trochę mnie "przyciemnił" na starość. Tak wiec, to co widać na fotce, to mój kolor, nieco podkręcony przez szamponetki.
A teraz koniec, bo to w końcu temat moich Straszliwych Pajacyków Szczurzych.
Dzisiaj trochę złamię chronologię, bo od wczoraj chodzę na rzęsach ze strachu o Bubę.
Buby wprawdzie jeszcze nie znacie, bo jest ona u mnie stosunkowo nie dawno.
Może niektórzy z Was, kojarzą ją z warszawskiej interwencji, była wówczas jedną z najstarszych bo półroczną dziewczynką.
Powędrowała do Gryski i tam spędziła większą część swojego życia .
Do mnie przybyła ze smutnej okazji, śmierci jej współtowarzyszki Eclipse of Zirrael.
Umówiłyśmy się z jej poprzednią właścicielką, ze zabiorę Bubę, ktora nigdy samotna, na pewno tragicznie przeżyłaby szok związany z nagłą pustką i ciszą w klatce...Tak więc przyjęłyśmy ją do stada radośnie i bezproblemowo
Magiczna data przybycia Buby nas to 10.01. 2009.
Opiszę to wszystko dokładniej, ale dziś chciałam, żeby było trochę o Bubie .
Od miesiąca borykamy się zapaleniem płuc (już 4-tym w jej życiowej karierze zdrowotnej, a Buba ma już 2,5 roku).
Cały czas jest na lekach, antybiotyku - enrobiofloxie, furosemidzie, teofilinie i leku nasercowym..
Dwa dni temu zauważyłam, ze Bubka niepokojąco oddycha i jest cala nastroszona. Zatem wczoraj w te pędy pobiegłam do weta i diagnoza... nawrot zapalenia płuc, w płucach istna symfonia grozy...
Trzymajcie za nas kciuki!!
Bubicha dzisiaj nie chce jeść, dostała 7-dniowy steryd, wiec czołga się po całym pokoju, ale wygląda marniutko...
  a oto i Bubka pierwszego dnia, mała krolewna, ważąca zaledwie 680 gram 
 i Bubka juz podczas choroby, jakiś miesiąc temu... Ważaca 420 gram...+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Spirulina,Rubin,Trebuszka +
Na moim ramieniu:PaniFujibe~

Bubeńko, co ci tam gra w płuckach, bidulinko 

pamiętasz jaki to lek nasercowy może? moja Rita bierze (z powodzeniem od wielu miesięcy, diagnoza: migotanie przedsionków) digoxin +furosemid; a moja nieżyjąca już Toleńka brała Prillium z furosemidem (efekt był gorszy i poprawa na krótko);

pamiętasz jaki to lek nasercowy może? moja Rita bierze (z powodzeniem od wielu miesięcy, diagnoza: migotanie przedsionków) digoxin +furosemid; a moja nieżyjąca już Toleńka brała Prillium z furosemidem (efekt był gorszy i poprawa na krótko);
[/size]

[/size]
Ten lek nazywa sie Enarenal. 
Cholera coraz bardziej sie denerwuje tym, ze nie chce zjesc NIC, nawet czekolady.. Tylko lazi tak po pokoju, bez celu i bez sensu. I nie trzyma ciepla.
Co do lekow jeszcze to mamy taki oto zestawik :
Dopedin 1x dziennie
Ronaxan 2X dziennie
Furosemid 2,3 x dziennie
Enarenal 2x dziennie
Teofilina w razie potrzeby 1x dzienne lub 2
Szpital jak sie patrzy :/

Cholera coraz bardziej sie denerwuje tym, ze nie chce zjesc NIC, nawet czekolady.. Tylko lazi tak po pokoju, bez celu i bez sensu. I nie trzyma ciepla.
Co do lekow jeszcze to mamy taki oto zestawik :
Dopedin 1x dziennie
Ronaxan 2X dziennie
Furosemid 2,3 x dziennie
Enarenal 2x dziennie
Teofilina w razie potrzeby 1x dzienne lub 2
Szpital jak sie patrzy :/
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,

oj! i to interwencjuszka! rówieśnica Sokolego Oka! - aż mi serce do gardła podeszło...trzymaj się
Bubeńko
 ( ja dopiero się o niej dowiedziałam, a już jestem przywiązana  
 )
( spróbuj dać żółtka albo czegoś z miodem i mieszaj nurtridrinkiem)

Bubeńko
( spróbuj dać żółtka albo czegoś z miodem i mieszaj nurtridrinkiem)
oj, faktycznie sporo tego. 
Wiem, że enarenal z powodzeniem stosowało wielu forumowiczów (znaczy się ich szczurzaste), z ronaxanem tez miałam do czynienia i dobrze zadziałał (jak Zbójcia miała zapalenie płuc - pomógł w tydzień); co do reszty - nie znam niestety, kiedyś miałam teofilinę, ale nie musiałam korzystać;
no niedobrze z Bubką, zwłaszcza, że jest pod wpływem sterydu; spróbuj może z nutridrinkiem;

Wiem, że enarenal z powodzeniem stosowało wielu forumowiczów (znaczy się ich szczurzaste), z ronaxanem tez miałam do czynienia i dobrze zadziałał (jak Zbójcia miała zapalenie płuc - pomógł w tydzień); co do reszty - nie znam niestety, kiedyś miałam teofilinę, ale nie musiałam korzystać;
no niedobrze z Bubką, zwłaszcza, że jest pod wpływem sterydu; spróbuj może z nutridrinkiem;
[/size]

[/size]
Wlasnie lecę robić jej jajecznicę. 
Jestem dzisiaj wybitnie dla Bubichy nieprzyjemna i wmuszam w nią covalescence strzykawkami, oczywiscie tym niecnym zabiegom towarzyszy lęk, zeby sie nie zadławiła.
A tak btw. Odmienna Ty chyba o 3 szczuraski do tyłu jestes
 No ale powolutku 

Jestem dzisiaj wybitnie dla Bubichy nieprzyjemna i wmuszam w nią covalescence strzykawkami, oczywiscie tym niecnym zabiegom towarzyszy lęk, zeby sie nie zadławiła.
A tak btw. Odmienna Ty chyba o 3 szczuraski do tyłu jestes
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,

RattaAna Oby pomoglo... 
Trzy tygodnie temu po sterydzie było rownie tragicznie, wetki orzekly, ze stan niemal agonalny.
Buba leżała, zimna i nie reagowała absolutnie na nic, nie przełykala wtłaczanego pokarmu. Wowczas już szukałam pudełka, i spanikowana zaklinalam Bube, zeby zaczela chociaz pić (wetki powiedzialy ,ze o ile do wieczora sie nie polepszy, to chyba nie pozostaje nic innego, tylko pomoc Bubie odejsc). Jednak przeczekalam do dnia nastepnego i rano, Buba wyczula pismo nosem i nagle zmartwychstala, zaczela jesc i pic.
Łudzę sie ze tak bedzie i w tym przypadku... Nie wiem czy to jakis dobry znak, czy tylko sobie wkręcam ale Bubka jest mniej nastroszona...

Trzy tygodnie temu po sterydzie było rownie tragicznie, wetki orzekly, ze stan niemal agonalny.
Buba leżała, zimna i nie reagowała absolutnie na nic, nie przełykala wtłaczanego pokarmu. Wowczas już szukałam pudełka, i spanikowana zaklinalam Bube, zeby zaczela chociaz pić (wetki powiedzialy ,ze o ile do wieczora sie nie polepszy, to chyba nie pozostaje nic innego, tylko pomoc Bubie odejsc). Jednak przeczekalam do dnia nastepnego i rano, Buba wyczula pismo nosem i nagle zmartwychstala, zaczela jesc i pic.
Łudzę sie ze tak bedzie i w tym przypadku... Nie wiem czy to jakis dobry znak, czy tylko sobie wkręcam ale Bubka jest mniej nastroszona...

Biedna Buba:( Już myslałam, ze udało się wygrać z tym zapaleniem a tu znowu nawrót.
A jak z tylnymi nóżkami? Nadal ma takie słabiutkie?

A jak z tylnymi nóżkami? Nadal ma takie słabiutkie?
Tak, dalej powloczy tymi nozkami. 
Wetka powiedziala, ze raczej juz jej tak zostanie, bo to sprawy zwyrodnieniowe stawow.
Wprawdzie im jest silniejsza, tym bardziej stara sie nimi chodzic, ale w tym momencie jest slabiutka to i łapki tez:(
Teraz jednak najwiekszy problem, to jej płuca
Buba przed chwilą wykazala zinteresowanie biszkoptowym jogurtem , mam nadzieje ze coś ruszy z tym jedzeniem!

Wetka powiedziala, ze raczej juz jej tak zostanie, bo to sprawy zwyrodnieniowe stawow.
Wprawdzie im jest silniejsza, tym bardziej stara sie nimi chodzic, ale w tym momencie jest slabiutka to i łapki tez:(
Teraz jednak najwiekszy problem, to jej płuca
Buba przed chwilą wykazala zinteresowanie biszkoptowym jogurtem , mam nadzieje ze coś ruszy z tym jedzeniem!

ronaxan to troche malo przy zapaleniu pluc , lepiej podac go dodatkowo z enrobiofloksacyna albo jesli jest juz podawany dluzej niz tydien bez wyraznej poprawy zmienic na inny antybiotyk np Cobactam , ktory czesto daje dobre efekty przy zapaleniu pluc, furosemid jest moczopedny dziala wspomagajaco przy leczeniu serduszka moze miec korzystny wplyw na zminiejszenie wsieku w plucach, aminophilina rozszerza oskrzela , troch pomagajac w oddychaniu, nie wiem co to jest ten dopedin....
Trzymam kciuki za Bube , ja tez czuje sie z interwencyjnymi szczegolnie zwiazana.

Trzymam kciuki za Bube , ja tez czuje sie z interwencyjnymi szczegolnie zwiazana.
MerchNo oczywiscie ,ze dostaje enrobiofloksacyne ,zapomniałam napisać:)
a Dopedin to Depedin, ale ja ślepa i źle rozczytałam pismo wetki.Ma 7-dniowe działanie, wiec niecodziennie muszę jej go podawać.
Buba dalej ma się średnio ,ale przynajmniej już nie biega jak oszołom po pokoju,tylko wypoczywa.

a Dopedin to Depedin, ale ja ślepa i źle rozczytałam pismo wetki.Ma 7-dniowe działanie, wiec niecodziennie muszę jej go podawać.
Buba dalej ma się średnio ,ale przynajmniej już nie biega jak oszołom po pokoju,tylko wypoczywa.

Biedna szczura 
 Trzymam kciuki, żeby było już tylko lepiej!

[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]
Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Jaka ona słodka , twoja Buba  

Mocno trzymam kciuki , niech się wzmacnia wraz z tą wiosną ,
życzę dużo siły do wyzdrowienia !

Mocno trzymam kciuki , niech się wzmacnia wraz z tą wiosną ,
życzę dużo siły do wyzdrowienia !
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella 
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889

Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889