Ananas

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Naven

Ananas

Post autor: Naven »

szukałam takiego tematu nie znalazłam... czy szczuraski mogą jeść surowego ananasa <nie takiego z puszki>? moje dziewczyny uwielbiają jak daje im po odrobince ale boje się im dać więcej... czy może im zaszkodzić?
Ze mną : ogonki-Ciemna i Mała :P koty-Liza i Ruda papuzki-Krakers i Nabudochonozor oraz żółw :P
Awatar użytkownika
Ausaya

Re: Ananas

Post autor: Ausaya »

z tego co wiem cytrusy szkodza tylko samcom, samiczki moga sobie podjadac czasem, oczywiscie nie za wiele :) a skoro im smakuje to czemu nie ;]
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Joanka

Post autor: Joanka »

Ananas, kiwi i papaja zawierają papainę, taki enzym proteolityczny. Ananas chyba najwięcej, bo papaję i kiwi mogę jeść bez ograniczeń, a od ananasa zaraz krwawią mi wargi i dziąsła (mam bardzo cienką skórę). Dlatego szczurowi żadnego z tych trzech owoców na świeżo bym nie dała, tak na wszelki wypadek.
Ausaya - ananas to nie cytrus. :)
Awatar użytkownika
renata1009

Post autor: renata1009 »

No a co np z takim z puszki małym kawałeczkiem ananasa?
ogonowa
Numer GG: 7589945

Post autor: ogonowa »

Ale z puszek raczej się rzeczy nie podaje, bo one są jakoś specjalnie pewnie doprawiane, różnymi badziewiami, które niekoniecznie mogą być dla szczura zdrowe ;).

Ja nie daję niczego z puszek itp. :).
Naven

Post autor: Naven »

dzieki za info...
Ze mną : ogonki-Ciemna i Mała :P koty-Liza i Ruda papuzki-Krakers i Nabudochonozor oraz żółw :P
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

ja dziękuję bardzo joance.
myślałam, że mam uczulenie na kiwi i ananasy - a tu sie okazuje, że to kwestia enzymu...... :)

ogon: czym konkretnie doprawiane? bo ja np daję czasem szczurom groszek z puszki lub kukurydzę z puszki [jak sama jem] i skład wygląda tak: "jarzynka", woda, sól :) na tym polega puszkowanie właśnie, że nie wymaga dodawania konserwantów....
czasami, niezbyt często, można dać odrobinę puszkowego owocu, jako przysmak. moim zdaniem lepiej dać kawałek konserwowej brzoskwini niż np czekoladowy chrupek albo wręcz dropsa. O0 chociaż moje szczury ostatnio takie rzeczy dostają jako smakołyk, że nie powinnam się wypowiadać.... np szynkę :-X
ten się nie myli, kto nic nie robi
ogonowa
Numer GG: 7589945

Post autor: ogonowa »

Ja zawsze myślałam, że te wszystkie puszkowe rzeczy, to mają jakieś tam pododawane.. no nie wiem, płyny czy co, żeby to jakoś tam się trzymało w tej puszce i nie gniło :P. Ale jak jest ok, to będę dawać :P.
Awatar użytkownika
renata1009

Post autor: renata1009 »

Ja też czasem podaję groszek i kukurydzę:) Tak się składa,że mam akurat puszkę brzoskwiń w domu-skład to brzoskwinia,cukier i woda więc faktycznie nic groźnego dla ogona :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”