Mała Kawowa Apokalipsa

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Nue

Re: Mokka, Frappe, Neska, Tchibo - Mała Apokalipsa

Post autor: Nue »

No więc tak.
Kawusie były u weta, bo po moim powrocie ze Świąt u rodziców Mokka drapała się wprost niemożliwie i miała pełno strupów. Zgarnęłam całe towarzystwo do transporterka, opatuliłam kocem, wsadziłam do torby podróżnej i pojechałyśmy. Wszystkie paskudy dostały po kropelce biomectinu ma kark, Mokka dodatkowo zastrzyk. Wet dokładnie wysłuchał mojego sprawozdania o Nesce (która ciągle pogruchuje), dwa tygodnie temu Nesiol dostał po raz kolejny enro, niestety okazało się, że już nie skutkuje jak dotychczas :( Pan doktor się zadumał... i polecił nam przyjść po Nowym Roku, powiedział, że przestudiuje fachową literaturę w tym temacie i posmyrał Nesiola z sympatią po czarnym łebku :)
Jak przychodzimy, to już nas poznaje, co jest bardzo miłe. Tylko że niestety nasza średnia to ostatnio jakieś 1,5 raza w miesiącu :-\
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
ol.

Post autor: ol. »

Biedna Neska, mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie jej nie tylko dobrą radę pana weterynarza, ale i pełnię zdrowia nareszcie.

Pozwolę sobie zacytować Merch, która zrobiła ostatnio w temacie Odmiennej takie zestawienie dotyczące antybiotyków u szczurów:
antybiotykow dla szczurow nie ma za wiele w zasadzie cefalosporyny , enrobioflox sam lub z doxyxyklina - aminoglikozydy mozan dodac do enrobiofloxu i doxy w posaci inhalacji no i tylozyna lub cos podobnego , czyli w zasadzie po 4 probach i tak wszystko przerobione.
Może się przyda.

Trzymam mocno kciuki za czarną kawusię. No i reszcie towarzystwa prędkiej ulgi w swędzonkach (to jakaś plaga ostatnio u znajomych szczurów :o ).
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Biedny Nesiol , niech się aby na fuzza nie przerobi przez to drapanie :P Zyczymy jej aby wredny świąd pooooszedł w diabły i nigdy nie wrócił. Nasze duo też się drapie , ale bezstrupowo na szczęście :P i też nie wiemy od czego - czy od białka czy też od miodu , który zaliczają niedużo ale reularnie :)
Wyczochraj je serdecznie a "bezpiecznie" od nas wszystkich i obdaruj buziaczkiem każdą Kawunię :-*
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
arrisum
Kontakt:

Post autor: arrisum »

moje też czochrają się O_O starszna rzecz, ale tez nie wiem od czego... może bialko... musze obserwacje zrobic i wykryć winowajce!

a dla Twoich Panienek zdrowia ! :) i wielkie mizianko :)
Goin' under - rats are in the cellar
goin' under - skin is turnin' yella

Obrazek
Awatar użytkownika
Nue

Szczury wyczochrane i dziękują za życzenia zdrowia :)
Niestety Mokka ciągle się drapie. Jej skóra wygląda okropnie - strupy i zadrapania - na główce, karku i grzbiecie. Nie wiem, co mam robić i patrzeć nie mogę, jak się męczy. Może to te gojące się strupy swędzą?
Wie ktoś może, po ilu dniach od podania biomectinu/ivermektyny następuje wybicie pasożytów? Mokka dostała lek we wtorek, a dziś mamy piątek, za tydzień mieliśmy jechać po drugą dawkę, ale jeśli w ciągu dni sytuacja się nie poprawi, chyba odwiedzimy weta wcześniej...
Z weselszych rzeczy:
Dziewczynki z okazji Nowego Roku dostały nowy, wielgachny koszyk, bo poprzedni był powygryzany (Tchibo ostrzyła sobie na nim zęby) i trochę niebezpieczny ze względu na ostre krawędzie. W klatce zawisł też nowy hamak z grubego polaru, ogromny - teraz wszystkie mieszczą się bez problemu, choć i tak najulubieńszą pozycją pozostaje oszczędzająca przestrzeń pozycja na naleśnika :D
Dziś Mokka ułożyła się wygodnie w koszyczku i drzemie.
Nagle zrywa się, jak rażona prądem, i biegnie na dół. Zajęcie odpowiedniej pozycji, chwila skupienia, wyraz koncentracji na pysiu... i jest!
Jak się okazuje - szczury też może przycisnąć potrzeba fizjologiczna ;D

Awatar użytkownika
unipaks

Słodkie kawusie :) Nie chcą paskudzić pod siebie ... Nasze zołzy jak są na dole , to siusiają do kuwetki , ale w rurach czy na mansardzie to raczej tylko bobki lądują gdzie trzeba :P
Przynajmniej tyle , że nie wpadły jeszcze na pomysł , że można sobie ulżyć wystawiając pupę poza krawędź mebli, gdzie smacznie śpię poniżej ::)
Oby już ten świąd wreszcie ustąpił...
"pozycja na naleśnika" :D . to musi fajnie wyglądać w tej wiszącej kawiarni ;D
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Awatar użytkownika
Nue

Przynajmniej tyle , że nie wpadły jeszcze na pomysł , że można sobie ulżyć wystawiając pupę poza krawędź mebli, gdzie smacznie śpię poniżej ::)
Ależ u nas to samo, jeśli chodzi o siusianie - wystawia się tyłek nad krawędzią półki i już...
Jak śpią w hamaczku, to tylko Mocce chce się wyjść na półkę, wysikać i wrócić, reszta bezceremonialnie robi pod siebie. Ściółka na samym dole jest tylko i wyłącznie do bobczenia ;D

Awatar użytkownika
unipaks

Życzenia , życzenia! :)
Naj, naj , najlepszego co tylko być może dla ciebie i Kawuś przez wswzystkie dni aż do kolejnych urodzin :D
:-* :-* :-*
ol.

Nue pisze:
Ależ u nas to samo, jeśli chodzi o siusianie - wystawia się tyłek nad krawędzią półki i już...
Dokładnie :D
A co niektórzy wypracowali technikę polegającą na przyciskaniu tyłka tak mocno do prętów, że cała zawartość pęcherza ląduje poza klatką. Całe kałuże tak powstają :o

Z tego co wiem iwermektyna powinna zadziałać już po drugim dniu po podaniu. Druga dawka test po to, żeby wybić ewentualny następny wylęg robactwa. Ale może rzeczywiście męczą Mokkę gojące się strupki ?

Dużo zdrówka w Nowym Roku, a w pierwszym rzędzie ulgi w przykrych swędzonkach :)
ol.

Aj, toż ja też wszystkiego najnajlepszego życzę !
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

wszystkiego najlepszego :)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
Vicka211

Post autor: Vicka211 »

Wszystkiego naj ! :)
Ze mną: Koda, Sitka, Kenai, Denahi, Toffik
za TM: Kasia, Edgar, Filip i 14 innych pupilków (*)
Awatar użytkownika
Dorotka96

Post autor: Dorotka96 »

Wszystkiego dobrego! Dużo zdrówka. :-* :-* :-*
Dorotkowe prosiaki:Kiwający siusiumajtek oraz Kozackie jagniątko plus kot Mufek.
za TM Julka, Frutka, Odinka, Niunia, patyczak Kijusia i kocur Puchacz (*)...
Żółwik Tuptuś u Muchy.
Awatar użytkownika
Krejzoolek

Post autor: Krejzoolek »

Wszystkiego naj naj . !
Kiki, Dusia [*][/color][/size]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

biedna Mokka, może to jednak nie robal a alergia? strupy jeszcze są? u lileczki strupy zniknęły bardzo szybko już po dwóch czy trzech dniach od wizyty u lekarza(zostały tylko dwa takie większe), co jest pewnie zasługą antybiotyku, choć się wzbraniałam po co to na co antybiotyki to zuo :P (nadal tak uważam ale chyba faktycznie pomógł).

najlepsze życzenia dla Ciebie i głaski dla kawowych panienek :-*
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”