Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Mje koty kochaja wszystkie stworzenia jaszczurki wszodza im na plecy ,
szczurke myja jak kociaka,
czy greta jest oswojona dobre pytanie nic nie mozna w klatce zrobic bo sie od razu do rekara pakuje,
menażeria śliczna co do jednej sztuki
ale zasugerowałam się i myślałam ,, że Greta ma klatkę , a ona bidulka w akwarium siedzi?
Jeśli tak , to trzeba by to było prędziutko zmienić...
Wygłaszcz wszystkie te piękne stworzenia ode mnie i moich panienek
Śliczne zoo
Co do tematu poruszanego gdzie indziej, że nikt nie chce Ci dać szczurka, bo masz jaszczurki, to przecież chyba wytłumaczenie, że Twoje gadzioły nie jedzą gryzoni wystarczy? Nawet dorosła agama brodata nie poradzi sobie chyba ze szczurem, nie wiem jak z tarczołuskiem, bo z nim do czynienia nie miałam.. Są wprawdzie ewenementy karmiące takie jaszczurki oseskami, ale to patologia Większość ludzi karmi je świerszczami i tyle.
Agamki to jedne z najfajniejszych jaszczurek Nawet się je nazywa "pet lizardami" czy jakoś tak kashira pewnie orientuje się dużo lepiej, no ale nie mogę się powstrzymać, tak lubię agamy
No wiec tak
Greta ma klatkę, tylko plac zabaw ma zrobiony w pustym 250 litrowym akwarium po rybkach,
agamy brodate(pet lizard:jaszczurka pieszczoch ) szukają tak samo kontaktu z człowiekiem jak np.szczur, tzn. wchodzą na ręce wspinają się, jedzą natkę pietruszki z reki, a oswojone nie gryza, bywają tez bardzo agresywne osobniki pochodzące z odłowu można na takie trafić w sklepach zoo, ale nie polecam ich zakupu gdyż są one łapane siłą ze swojego naturalnego środowiska, i przywożone do polski w celach wyłącznie zarobkowych, jaszczurka taka nie jest w stanie się przystosować i bardzo cierpi, są osoby zajmujące się rozmnażaniem agam już w warunkach hodowlanych wtedy zwierzątko nie wie co to wolność i wie ze jego opiekunem jest człowiek i nie ma w niej już pierwotnej agresji i kojarzy opiekuna tylko z miłymi zachowaniami wiec nie ma potrzeby go atakować, a jeśli stworzymy jej odpowiednie warunki typu temperatura, odpowiednia dieta, czy miejsce do wspinaczki to może być naprawdę szczęśliwa, jaszczurka może ugryźć tylko bardzo zestresowana, lub kiedy dotykają jej zupełnie obce jej osoby, ale to się tyczy chyba wszystkich stworzeń nawet psa czy kota a co dopiero szczurka,agamy żywią się świerszczami i specjalnym granulatem dla agam, oraz warzywami, nie muszą dostawać żywego pokarmu czyli myszek ani szczurków a oseski można zastąpić surowa wołowiną lub kurczakiem , moje np. jedzą dobrej jakości mokre karmy dla psów i kotów i sobie chwalą taka dietę, a mój szczurek może spać spokojnie. jaszczurka pochodząca z hodowli nie nauczona polowania na gryzonie nie będzie tego robić, bo nie czuje takiej potrzeby.
uff ale sie rozpisalam, mam nadzieje ze bedzie sie wam chcialo to czytac.
zapomniałam dopisać a edycji nie widzę są idioci bo inaczej tego nazwać nie mogę ktuży karmią jaszczurki szczurami ale one są zbyt małe nawet dorosłe żeby zjeść szczurka czy myszkę, a poza tym szczurek może je dotkliwie pokąsać. Dla mnie to męczenie zwierząt i jaszczurek i szczurków.
Niektórzy to nawet gekony lamparcie (dużo mniejsze) czy piranie karmią gryzoniami
W sklepach zoo agamy brodate zazwyczaj są normalnie z hodowli, ale inne gatunki agam to odłów.
utrzymanie agamy nie jest takie drogie karma kosztuje ok 25 zl i starczy na ok 2 tyg. swierszcze 5 zl za 25 sztuk, a reszta tak jak dla szczurka, natomiast zakup agamy ze sprawdzonego miejsca jest dosc kosztowny.