Ciężki przypadek

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

... ... ...

Ciężki przypadek

Post autor: ... ... ... »

Witam. Niedawno kupiłem młodego ogoniastego, no ale coś ciężko idzie mi współpraca z nim :) kiedy wsadzam ręke do klatki odpala swoje ADHD i lata po całej klatce zastanawiając się, gdzie by tu uciec. Nie wiem co robić, nawet gdy na ręce jest kilka smakołyków to ucieka jak głupi. Nie mam pojęcia jak go oswoić, gdy tylko zbliżę do niego swoją ręke, a on nie ma możliwości ucieczki to podchodzi, obwąchuje, a potem lekko ugryzie i noga na drugi koniec klatki. Słyszałem, że działa metoda wsadzenia mu jakiegoś starego ubrania, w którym przez pare dni musimy chodzić. Jeśli tak to najlepiej jakie ubranie mu wsadzić?? skarpete (chociaż to niebezpieczne ;D ), podkoszulke czy coś innego :) Powiedzcie co najlepiej mam robić :)

Pozdro ;)
Cyklotymia

Re: Ciężki przypadek

Post autor: Cyklotymia »

Daj takie, którego Ci nie będzie żal, jak szczur to pogryzie ;)
... ... ...

Tam żal czy nie żal, ważne żeby ogoniastego oswoić, tylko powiedzcie czy ta sztuczka naprawdę działa :)
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

maluch przyzwyczai się do Twojego zapachu jak mu np koszulkę tam włożysz. później nie będzie Cię odbierał jako 'coś obcego' ;)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
bubu

Post autor: bubu »

a tak btw ,po co dwa takie same tematy?
... ... ...

Bo mam trochę zmasakrowaną myszkę i dwa razy się kliknęło. Jeżeli ktoś wie jak to usunąć to niech powie bo na forum zarejestrowany jestem od 15 min i nie załapałem jeszcze wszystkiego :)
klimejszyn
Kontakt:

zapewne któryś z Modów usunie :)
bez szczurków...
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Zaadoptuj drugiego ogoniastego . Nie kupuj.

Co do ADHD . To normalne zachowanie młodego szczura. Obojetne co za ubranko mu dasz . W dzien jak maluch spi , bierz go i wkładaj pod swoja bluzę . Bo wieczorem to będzie miał motorek w zadku i może sie przegryżć ;D (moja podgryza mi ubranie , a też mam takiego nerwusa) .
Tematów o oswajaniu trochę jest , więc poniuchaj troszke .
Jak będzie podgryzać futerko na łapkach - bez obaw , to tylko objaw ADHD (coś jak obgryzanie paznokci) . Może Cie to spotkać .
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Chomika

Post autor: Chomika »

Nie rób nic na siłę. Twoje ruchy powinne być łagodne i opanowane.
... ... ...

Teraz mam jeszcze jedno zmartwienie, obserwuję go i widzę, że cały dzień od rana kicha. Czy to normalne, czy jakieś uczulenie, no i czy trzeba kontaktować się z weterynarzem :)

To mój pierwszy ogoniasty więc na ich temat to zbyt dużo nie wiem :)
klimejszyn
Kontakt:

jakiej ściółki używasz ? jeśli trocin to zmień, np na Pinio, trocinki pylą i powodują uczulenie.
a małemu jak najszybciej zaadoptuj towarzysza - będzie się łatwiej oswajał :)
bez szczurków...
... ... ...

No na 2 to chyba będzie ciężko, bo klatka dla dwóch będzie chyba za mała i mogę tylko mieć jednego :) Co do ściółki to nie mam za bardzo pojęcia, ale jeżeli to tym jest spowodowane to trzeba zrobić rajd po sklepach i się popytać :)

P.S. Napiszcie mi rodzaje tych "odpowiednich" ściółek, powiedzcie gdzie można je dostać, czy w zoologu czy gdzie indziej no i najważniejsze - cena :)
klimejszyn
Kontakt:

ale szczur to zwierzę stadne i MUSZĄ być minimum 2. nie ma 'nie mogę'. w takich sytuacjach nie bierzemy ani jednego szczura do siebie, bo się męczy.
bez szczurków...
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

... ... ... pisze:No na 2 to chyba będzie ciężko, bo klatka dla dwóch będzie chyba za mała i mogę tylko mieć jednego :) Co do ściółki to nie mam za bardzo pojęcia, ale jeżeli to tym jest spowodowane to trzeba zrobić rajd po sklepach i się popytać :)

P.S. Napiszcie mi rodzaje tych "odpowiednich" ściółek, powiedzcie gdzie można je dostać, czy w zoologu czy gdzie indziej no i najważniejsze - cena :)
Opcja "szukaj" + spis treści. Szybciej się nauczysz i zapamiętasz.

Za mała klatka? Dokup na allegro tanio drugą i je połącz. Nie musisz przecież kupować od razu wielkiej klatki na 10 szczurów za kilkaset złotych :)
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
... ... ...

Czytałem tego trochę, ale i tak nie mam o niczym pojęcia. Piszą o żwirkach dla kotów, ale to określone rodzaje czy wszystko pasuje. Kolejną propozycją jest siano, jedni chwalą, drudzy odradzają :). Większość poleca żwirki dla kotów, ale rodzi się pytania: pierwszy lepszy czy wybrane firmy :)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”