Nowy pupil w domu.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Miastowy

Nowy pupil w domu.

Post autor: Miastowy »

Cześć wam!
Mam taki problem odnośnie mojego szczura, który ma na imię Dżeki. Dzisiaj mi rodzice go kupili ok 11:00. Z pudełka do klatki dał się bez niczego złapać, lecz ok 17:30 gdyż mój ojciec chciał zobaczyć jego płeć to ugryzł tatę w palec. Co temu szczurowi jest? Boi się? Czy przez to, że pierwszy raz w klatce siedzi?
Proszę o odpowiedzi. Dzięki. :)
DŻEKI
Awatar użytkownika
Venefico

Re: Nowy pupil w domu.

Post autor: Venefico »

Radzę poczytać trochę o szczurach, bo widać, że nic o nich nie wiesz. Nie wpominając o tym że to zwierze stadne, że w pierwszy dzień trzeba dać mu spokój itd. A tak wgl, zwierzę z zoologa prawda ?
Obrazek Carly Obrazek Przylepka Obrazek Chico

Obrazek Rajka, Sky , Łatka, Pulpi
Miastowy

Ta, z zoologicznego.
Ale mój tato miał kiedyś 10 lat temu szczura i takiego czegoś nie było, aby gryzł lub coś takiego. (ten, któego mam to ma czerwone oczy - biały z kremem // Pierwszy był czarny z czarnymi oczkami)
DŻEKI
Awatar użytkownika
Venefico

Nie kupuje się w zoologicznych to po pierwsze. Po drugie - to pierwszy dzień więc się tak nie dziw tym. Po trzecie - gdy uda ci się już sprawdzić płeć, to szukaj na forum kolegi/koleżanki dla ogona.

dusiaczek
Kontakt:

Post autor: dusiaczek »

Możliwe też że szcur jest już dosyć duży, stary, mimo małych rozmiarów. koleżanka kiedyś miała taki problem, kupiła szczura niby małego, a wet określił go na ok. roku, widać było że w ogóle do ludzi nie przystosowany, nawet zbliżyć sie do niego nie szlo bo atakował . Ale jak już powiedzieli - daj mu trochę spokoju, niehc się przyzwyczai do nowych warunków. no i KONIECZNIE - przygarnij z forum towarzysza.
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Miastowy

No tak. Powiem wam szczerze, że tylko miałem do czynienia z chomikami, więc teraz chciałem szczurka bo jest bardziej zabawniejszy. Jak ziewał mó szczur, zauważyłem że ma ząbki jeszcze małe, więc nie może być stary.
DŻEKI
Miastowy

@edit.

A czy nie pomyśleliści o tym, jeśli znajdę tu na forum towarzysza dla Dżekiego to myślicie, że będę jechał jakieś 200-500km specjalnie po szczura?
DŻEKI
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

Miastowy pisze:@edit.

A czy nie pomyśleliści o tym, jeśli znajdę tu na forum towarzysza dla Dżekiego to myślicie, że będę jechał jakieś 200-500km specjalnie po szczura?
Nie musisz po niego jechać. Wystarczy trochę zaangażowania i transport się znajdzie. Szczurki z tego forum jeżdżą po całej Polsce, dzięki uprzejmości forumowiczów. ;)
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
Awatar użytkownika
Lily

Post autor: Lily »

Miastowy pisze:więc teraz chciałem szczurka bo jest bardziej zabawniejszy.
jest też o wiele mądrzejszy i trzeba mu poświęcać więcej czasu i pieniędzy (w związku z różnymi chorobami, którymi dotykane są szczurki, a już zwłaszcza ze sklepu)
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

Miastowy pisze:@edit.

proszę jaki sarkastyczny ton wypowiedzi...

Wystarczy, że poczytasz foru, które jest skarbnicą wiedzy na temat zachowania szczurów. jeśli przysiądziesz i przejrzysz w każdym dziale temat SPIS TREŚCI to na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

I Ogoniasta ma rację- nikt nie każe Ci jeździć po całej Polsce, przeważnie forumowicze (nie tylko stąd) przewożą szczurki jeśli akurat jadą na konkretnej trasie.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Miastowy

Aha, więc wszystko jasne. :) Akurat szczurek po całej klatce chodzi po pięterkach. :) Dzięki za informacje itd. :)
DŻEKI
Awatar użytkownika
Venefico

A jaką dajesz mu karmę i jakie ma wymiary klatki ?

Miastowy

Klatka 42cm (parter, 1, 2 piętro)

Karma to firmy Animals (pokarm podstawowy z dodatkiem probiotyku) i też mam dla niego mieszankę owoców tej tej firmy. :) Moje wczesniejsze chomiki jadaly pokarm tej firmay bez problemu, więc myśle, że starczy mu taki pokarm.
DŻEKI
Tili

Post autor: Tili »

I czy masz zamiar znalezc mu/jej towarzysza?, bo poki co to ani Ty ani rodzice nie macie pojecia o szczurach na dodatek zachcialo sie go Tobie, bo jest zabawny. Mam nadzieje, ze jak okaze sie dzikuskiem, lub zachoruje to nie wywalisz go do kibla i nie polecisz do zoologa po nastepnego. I klatka to chyba po chomikach, bo to jest o wiele za male, a Animalsa mozesz odrazu wywalic do kosza, bo to najgorsze co mozesz dawac szczurom. Poczytaj w dziale polecane karmy i kup mu np Versele Laga.
Miastowy

Tili, musi być wkońcu ten pierwszy raz. Pierwszy raz mam "swojego" szczura.
DŻEKI
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”