Alken, może przemianuj Makumbę na Mambę, żeby się zgadzało.
sssouzie pisze:IHime pisze:Zresztą, nie lubię przełamywać ich na siłę. Chcą, to fajnie, nie chcą - też spoko.
czasem się zastanawiam, czy tu właśnie nie robimy błędu- może powinnyśmy?
nie życzą sobie brania na ręce, pokazując dziabami- może właśnie na przekór ich zachciankom pokazać im, że na rękach jest dobrze?
Też się czasem zastanawiam, czy jednak nie spróbować na siłę, ale widzę, jakim to by było gwałtem na ich naturze i odpuszczam. Oduczyłam tylko Cookie dziabania przy trzymaniu na rękach. To był ten jeden moment, kiedy dla jej własnego dobra musiałam ją złamać (bo co później u weta). Na samym początku, kiedy była całkiem dzika i uciekła mi za kanapę, złapałam ją, ona cała spanikowana gryzła (na szczęście nie z całym przekonaniem, bo bym palce straciła), a ja nie puściłam, dopóki się nie uspokoiła. Chyba zrozumiała, że gryzieniem mnie nie pokona, bo teraz tylko okropnie się wyrywa, ale już nie dziabie.
Za to podgryza, kiedy całkiem swobodnie po mnie chodzi i wydaje się spokojna - w stopy, łydki, nerki (ała). I tego właśnie nie rozumiem. Czy to taka krwawa zachęta do zabawy? Próbowałam tak to traktować, ale wtedy jest panika i nie ma zabawy.
Za to zdarzają się momenty, kiedy cała piątka klei mi się do nóg i delikatnie sugeruje, że to już pora na kolację.
Kiedyś pisałam, że uczę Blondi i Gadusię, żeby robiły piruet, kiedy chcą dostać przysmak. Gadzinka nauczyła się pierwsza, ale niechętnie to robi. Natomiast Blondi nadużywa: kiedy jest głodna (nie muszę nawet mieć jedzenia w rękach), idzie przede mną tyłem i obraca się kilka/naście razy. Zawsze jej coś wtedy dam, taka jest słodka.
Ostatnio poszłam do kuchni zrobić sobie popcorn karmelowy. Pierwszy raz taki kupiłam, ale dziewczynom musiał podpasować zapach, bo Blondi robiła piruety pod zamkniętymi drzwiami kuchni, a Morelka próbowała przeskoczyć barierę.

Mój mąż rechotał, mało z krzesła nie spadł patrząc na te dwie zdolniachy.
GMR wyje jak zwierz uwięziony w klatce. Nie wiem, jak długo się powstrzymam...