Rabarbarowy 7-mio składnikowy kompocik

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
unipaks

Re: Królewna Reksiu, 6 krasnoludek i zarzynany prosiak

Post autor: unipaks »

ojej...biedactwo...
może pod wziewką by się dało to zrobić? :-\
ucałuj Agrafkę ode mnie , niech się trzyma i będzie dzielna , da radę! :-*
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
sr-ola

Post autor: sr-ola »

Bardzo Wam dziękuję za słowa otuchy. :-*

Byliśmy u weta, zabieg umówiony na jutro. Agrafka okropnie grucha. Brała na to antybiotyk już w czerwcu, przeszło na troszkę. Niedawno byliśmy znów, wetka nie chciała faszerować w kółko antybiotykami i kazała podawać scano. Ale właściwie było coraz gorzej.
Wczoraj obejrzała guz. Jest dość spory zaraz przy odbycie i podobno wrasta troszkę w mięśnie. Na chrumkanie (które potrafi mnie obudzić) znów faszerujemy antybiotykiem. Przy operacji zrobią prześwietlenie i sprawdzą, czy hałas przy oddychaniu nie jest spowodowany przerzutami do płucek. :-\

No i właśnie. Zabieg ma być jutro. A okazuje się, że na weekend musimy wyjechać. Wolałabym nie zostawiać małej teściowej bo w razie problemów nie będzie wiedziała jak działać. Także chyba przełożymy na wtorek. Guzek podobno nie powinien już bardziej urosnąć a ja chcę ją mieć na oku.

Żeby tego było mało przed chwilą mąż odkrył u Kłiii... guzek :-\ Na pleckach. Według opisów na forum może to być ropień. Taki groszek okrąglutki a zaraz przy nim jest jakaś ranka. To może być to? Nigdy żaden z moich maluchów nie miał...

No i Soomi przykleiło się coś przed chwilką do oczka. Podejrzewam, że to płatek farby ze ściany. Próbowaliśmy go wyjąć na wszystkie sposoby ale nie idzie. :-[ Ludzie potrafią coś takiego wypłakać, a szczurki?

ech...

Jutro znów wet.
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
Awatar użytkownika
unipaks

Ojej... :(
Też bym raczej przełożyła zabieg , żeby móc samej doglądać ogonka , jeśli nie możecie przełożyć wyjazdu o tydzień ; biedna Agrafka , oby było dobrze! U Kłii myślę , że wyczyszczenie tego ropnia nie powinno być problemem , dobrze byłoby nie pod narkozą .
Z tym oczkiem to nie wiem , jak szczurkowi można wyjąć ... U weta wsadzą na chwilę pod tlen i przylgnie do wilgotnej chusteczki , ale jak samemu to zrobić ? ???
Trzymaj się sr-ola , musi być dobrze!
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Moze dac kropelki do oczka , to jakoś wylezie ?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Nietoperrr...
Kontakt:

Post autor: Nietoperrr... »

Paul_Julian pisze:Moze dac kropelki do oczka , to jakoś wylezie ?
Właśnie o tym samym pomyślałam.Zakropić oczko i wypłynie.Tylko czym?Zwykłe krople dla ludzi mogą zaszkodzić,czy nie? ???
Trzymam mocno kciuki za Agrafkę!Guza można wyciąć,ale gorzej z tym chrumkaniem,bo już jak u mnie była to ostro charczała...Oby to nie przez jakieś przerzuty... :-[
TU I TERAZ Gwizdo,Duszek
Za TM Agata,Kleofas,Figo,Bobek,Frodo,Niko,Bazyl,Zgredek,Indiana,Otiś,Angel,Bercik,Apsik,Rademenes,
Akysz,Szopen,Akuku,Duszka,Tosia,Rambo,Hektor,Lian-Czu[*]
Mebelki polarkowe http://www.fotosik.pl/u/iwonakoziarska/album/1166241/38
Awatar użytkownika
manianera

Post autor: manianera »

Nietoperrr... pisze:Właśnie o tym samym pomyślałam.Zakropić oczko i wypłynie.Tylko czym?Zwykłe krople dla ludzi mogą zaszkodzić,czy nie? ???
Tak zwane sztuczne łzy nie powinny zaszkodzić - Lacrimal na przykład.

Trzymam kciuki za szybkie wykaraskanie się ze wszelkich guzków i innym przypadłości!
Widzę Twoją gwiazdę, ale podążam za swoją. [B. Hellinger]
Słodziaki
Awatar użytkownika
*Delilah*

Post autor: *Delilah* »

Eh te obrzydliwe choroby.
W takim razie trzymamy kciuki we wtorek, może to nawet będzie lepszy dzien na operację ,ponoć ma się ochłodzić...A wiadomo w upał to i serducho słabsze...
Co do oczka faktycznie lacrimal bedzię w miarę delikatny, bo te wszystkie visine i betadriny to zbyt mocne. Moze ewentualnie przepłukać rumiankiem ?
Buziaki dla Krasnoludzic :)
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Spirulina,Rubin,Trebuszka +
Na moim ramieniu:PaniFujibe~
Awatar użytkownika
sr-ola

Dziękuję Wam wszystkim za rady. Jakoś mi zawsze raźniej jak tak dodajecie otuchy..
Rzeczywiście przemyliśmy oczko. Ale cholerstwo nie chciało się odkleić. Rano jednak całe szczęście nie było śladu.
Wiecie w ogóle jak ciężko jest szczurkowi zakropić oczko? :D Jeju jeju, przytrzymanie główki takiej ruchliwej pchełki to mistrzostwo a i tak w momencie kropienia zamyka oczko... otworzyć, jak człowiekowi, nie bardzo wychodzi.. ;)

Agrafka przestała gruchać. Operacja przełożona na wtorek.

Kłii faktycznie dopadł ropień. Dziś oczyszczony, jeszcze jutro raz jedziemy na kontrolę i antybiotyk. Głupie to ale ucieszyłam się, że TYLKO ropień. :) Ja to zawsze czarne scenariusze w głowie kreślę..

Chodzę dziś jak struta i cały dzień się martwię, bo akurat teraz ten wyjazd (niestety unipaks, jest nieprzekładalny :-\ ) a ja ciągle będę myślami przy maluchach, czy ranka na pleckach się goi, czy guz nie rośnie.. To tylko dwa dni ale i tak chce mi się beczeć.. Już nawet chciałam je zabrać ze sobą, jechalibyśmy późno wieczorem więc nie byłoby tak gorąco, ale ojciec powiedział kategorycznie NIE (nocujemy u rodziców)..
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
Awatar użytkownika
unipaks

Będzie dobrze! Musi być! :) Jak wrócicie , zaopiekujesz się ogonkiem osobiście po tym zabiegu , a skoro wetka mówi , że nie powinien przez ten czas urosnąć , to można się chyba do wtorku wstrzymać .
Miejsce po oczyszczeniu tego ropnia dobrze byłoby może rivanolem przemywać , żeby się świństwo nie odnawiało - czy wet coś mówił na ten temat?
Trzymajcie się tam , nie poddawajcie niedobrym myślom! Uściski dla gromadki! :-*
Awatar użytkownika
sr-ola

Przyjechaliśmy...
jutro jedziemy do weta z... trzema ogonkami :(
Z Agrafką (guz). Z Kłii (ropień). Z Serenadą.. (no właśnie...)

Noc przed naszym wyjazdem (czwartek) zdarzył się wypadek. Kłiii znajduje się w swojej rezydencji wysoko na szafce, w odległości pół metra od kanapy a dodatkowo przyklejona została wysoka płyta pilśniowa (śliska, wysoka, bez punktów zaczepienia) jako zapora przed ewentualnymi wycieczkami ciekawskich dziewuch do nowej koleżanki. Żeby się do niej dostać trzeba by było przeskoczyć na odległość pół metra i wysokość ponad metr, i po skoku utrzymać się na krawędzi grubości 3 mm. I dopiero z niej przeskoczyć na klatkę. Komu się udało? Oczywiście Serenadzie.. Jak ona to zrobiła??? Dalej się zastanawiamy. Nie wiem, czy te dumbowe uszy pozwalają jej fruwać?? :o

Maluszka weszła na klatkę i została użarta przez Kłii w koniuszek ogonka. Myślałam, że to tylko zwykła ranka, która za chwilę przestanie krwawić (tak się takie ranki zawsze kończyły). Po 30 minutach poważnego krwawienia roztrzęsiona ubrałam się i o 1 w nocy jechaliśmy do całodobowej kliniki weterynaryjnej. Malucha dostała jakieś zastrzyki na krzepliwość, coś tam jeszcze.. już nawet nie wiem, byłam tak zmęczona, zestresowana i dodatkowo zrozpaczona tym wyjazdem, że tylko cieszyłam się, że ogonek przestał zaraz krwawić. Wtedy też okazało się, że Serenada straciła końcóweczkę. Jakiś milimetr? Ciężko stwierdzić. Jeszcze w piątek jechaliśmy z nią do weta. Zostało coś w rodzaju... wnętrza ogonka? Taki kikutek, z którego jest zdarta skóra. Ciężko mi to opisać, jest naprawdę malutkie, ładnie się goi, pojawił się strupek, ale może się razić o coś... no i ten wystający środeczek. Serek prawdopodobnie będzie miała obcinaną tą końcówkę.. :'( :-[

Pilnie poszukiwane kciuki na jutro :(
Awatar użytkownika
sr-ola

unipaks pisze: Miejsce po oczyszczeniu tego ropnia dobrze byłoby może rivanolem przemywać , żeby się świństwo nie odnawiało - czy wet coś mówił na ten temat?
Na nieodnawianie zaleciła antybiotyki. W sumie rivanol byłby mniej szkodliwy, prawda? Zawsze mi się wydaje, że za dużo przepisuje się tych antybiotyków i nie jest to wcale takie dobre.. Ale zaleca się SAM rivanol?
Nietoperrr...
Kontakt:

Post autor: Nietoperrr... »

No to fala kciuków wprost z podwrocławskiej Oleśnicy!Namówiłam swoje sierściuchy i jednego bezsierstnego,opowiedziałam o sytuacji,a jak tylko przypomnieli sobie o TYCH dziewczynach,to macie 16 kciuków łapkowych,plus 16 nożnych,plus moje,męża,oraz dzieci,ręczne i nożne!!!Łojjjej!Ale kciuków!!!Wychodzi 48?dobrze liczę? ;D
No to już musi być GIT ze wszystkim,z Kłiii,z Agrafką i z małą Serkową "niekompletnoogonkową"...A do tego,dołanczając wszystkie kciuki forumowe...Kurcze,wyślijcie jutro totka,bo za dużo tych zaciskających... ::)
TU I TERAZ Gwizdo,Duszek
Za TM Agata,Kleofas,Figo,Bobek,Frodo,Niko,Bazyl,Zgredek,Indiana,Otiś,Angel,Bercik,Apsik,Rademenes,
Akysz,Szopen,Akuku,Duszka,Tosia,Rambo,Hektor,Lian-Czu[*]
Mebelki polarkowe http://www.fotosik.pl/u/iwonakoziarska/album/1166241/38
Awatar użytkownika
tahtimittari
Kontakt:

Post autor: tahtimittari »

Biedactwa. :-[ Mizianko dla wszystkich i tak - trzymamy kciuki. U mnie niestety tylko 3 ciury i ja. Ale też zawsze coś, może nawet na tego totka wystarczy ::)
Awatar użytkownika
unipaks

SAM rivanol , jeśli ropień był solidny , może nie wystarczyć , dlatego po zabiegu wet daje od razu zastrzyk z antybiotyku i czegoś tam jeszcze , a dodatkowo zaleca dość częste przemywanie /przepłukiwanie miejsca po ropniu rivanolem - myślę że to zależy od konkretnego przypadku , możesz się dla pewności zapytać :)
Wszyscy w domu jesteśmy z Wami i zaciskamy co tylko się da! Bądź dobrej myśli! :-*
Awatar użytkownika
manianera

Post autor: manianera »

Ojoj, kciuki trzymamy mocno!
Szczurka znajomego straciła też podobnie końcówkę ogonka - w ściółce była żyłka i zacisnęła się. Też wystawał kikutek - chyba koniec kostki?, ale wszystko zarosło się pięknie i bez problemu.
Twardo trzymam się wiary w to, że po deszczu słonko, więc pomyśl jakie szczęśliwe chwile przed Wami :) !
Widzę Twoją gwiazdę, ale podążam za swoją. [B. Hellinger]
Słodziaki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”