Maluty Hanki i Maćka

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
unipaks

Re: Maluty Hanki i Maćka

Post autor: unipaks »

:( przykro mi...
[*]
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Hanka&Medyk

Post autor: Hanka&Medyk »

Na poprawienie humoru - Gienia jest chyba najbardziej wytrzymałym i najmądrzejszym szczurasem, jakiego znam. Wycięto jej 3 guzy: z pachwiny, spod pachy i z pasa barkowego (w sumie na wysokości kości ramieniowej), a ta nie ruszyła nawet 1 szwu. To nasz najstarszy szczur, najbardziej "zaguzowany", a przy tym pełny woli życia :) Za 2-3 tygodnie przejdzie kolejną próbę szwów - mamy zalecenie przeprowadzenia kastracji.
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Przykro mi i to bardzo :(
Za to trzymam kciuki za ogonka-Rambo :-*
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Post autor: Justka1 »

Hanka&Medyk pisze:Jeszcze walczymy, ale oczywiście leku-kopniaka nigdzie nie mogliśmy wczoraj dostać, a w lecznicy się skończył... Jutro jeszcze podamy steryd i zobaczymy. Ale generalnie jest źle, bo każdy stres kończy się oddychaniem pysiem z odgłosem turbiny parowej...
Skąd ja to znam... :'( Przykro mi :( <*>
My wciąż walczymy...tylko,że lek steryd-kopniak przestaje działać :(
Co u dziewczynek słychać? Jak oczko Daithi?
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Co u Was słychać :)? Jak tam Gienia?
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Hanka&Medyk

Póki co nie jest źle :)

Gienia i Omega mają kolejne guzy, umiejscowione identycznie - na udzie. Zastanawiamy się, czy operować przy zagrożeniu krwotokiem u Omegi i przy wieku Gieni.

Gaja jest po operacji usunięcia guza z mlekiem i kastracji, mimo kołnierza zdarła sobie fragment szwu i zrobiła półcentymetrową dziurkę w brzuchu... spryskujemy Octeniseptem i zapychamy Solcoserylem; zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jeszcze do jutra mamy antybiotyk w zastrzykach (już nas za te zastrzyki nienawidzi...), a w piątek zdejmujemy szwy.

Reszta stworów ma się dobrze, ale czarno widzę łączenie całego stada z Albi... Nienawidzą się z Gają, a Omega też nie jest najlepiej nastawiona.

Dziś/jutro wrzucę jeszcze zdjęcia wyposażenia od Nietoperki :) Jest na co popatrzyć.
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

To ile macie teraz stad? :)

Guzy są okropne... i w przypadku babć to zawsze ciężka decyzja, ryzykować zabieg, czy nie. :-\ Czasami nie ma już innego wyboru... Obyście jak najdłużej nie musieli podejmować takich decyzji. :)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Hanka&Medyk

Nakasha pisze:To ile macie teraz stad? :)
Jedno duże (7 sztuk) i Albi w osobnej klatce, czekającą na akceptację przez resztę szczurów...
Hanka&Medyk

Omega się dziś poddała... Po 2-godzinnym zabiegu, już wybudzona, zaczęła słabnąć aż przestała oddychać, mimo podawanego tlenu. To był nasz siódmy albo ósmy guz :( z czego drugi w ciągu 2 tygodni.
ammy88

Post autor: ammy88 »

Strasznie nam przykro [*]
moje małe faceciki: Rico&Mieciu&Toffie&Heniutek
W szczurzym niebie Rayo&Alvaro&Koksik-Gacuś&Felix
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=29187
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

[*] :'(
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
Licho

Post autor: Licho »

['] dla strasznie dzielnej szczurki Omegi
Obrazek
Awatar użytkownika
StasiMalgosia

Post autor: StasiMalgosia »

(*) dla Omegi
Trzymajcie się
Obrazek
Hanka&Medyk

W czwartek na wizycie kontrolnej dr Rzepka wykryła u Gai sporego (1cm) guza w jamie brzusznej. Musiał być wrośnięty w jelito. Dostała leki na miejscu, a do domu zalecenie: Encorton, Marbocyl (znowu mocno chrumkała), probiotyk, kontynuacja Prilenalu i Furosemidu.
W piątek wróciłam z pracy gotowa do zrobienia kulek z Encortonem i podania antybiotyku, ale zdziwiło mnie zachowanie Gai - siedziała spuszona w misce z karmą. Na ściankach miski widziałam zakrzepniętą krew, trochę krwistych plam (jakby rzadkie kupy) na podkładzie, na którym normalnie spała. Natychmiast był telefon do dr Rzepki, a za pół godziny byłam już w gabinecie i usłyszałam wyrok - "Musimy uśpić, bo będzie umierała w męczarniach". Guz pękł i krwawił do jelita. Pierwszy raz się tak spłakałam, bo nie byłam na to przygotowana... Gaja cały czas była aktywna, miała normalny apetyt i chęć do życia, a tu taki cios... Garnęła i tuliła się do mnie, kiedy zasypiała przez zastrzykiem zatrzymującym serce, jakby bała się odchodzić w samotności...

Po przejściach z guzami Gieni, Omegi i Gai mówię DOŚĆ. Wszystkie dziewczyny zostaną wykastrowane. Nie zniosę więcej cierpienia moich zwierzaków z powodu guzów i przerzutów...

Przykro mi, Justko, że nie mogę Cię usłuchać w kwestii nie kastrowania Destry i Daithi - walka potencjalnymi guzami u nich byłaby ponad moje siły. Doktor Rzepka zapewnia, że jest to u niej rutynowy zabieg (pod narkozą wziewną) i większą szkodę zrobię maluchom nie kastrując ich, niż kastrując. Nie mamy przecież gwarancji, że nie będzie żadnych guzów hormonozależnych, ropomacicza, czy krwiomacicza.
IHime

Post autor: IHime »

[*] Dla Omegi.

Dobrze, że macie weta, który sobie sprawnie radzi z takimi zabiegami. Ryzyko zawsze jest, ale to jest coś za coś (ryzyko zabiegu vs. guziska) i rozumiem Waszą potrzebę zrobienia wszystkiego, co się da.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”