Śmietnik :D / Prawie SB

Tylko tu pogadasz na różne tematy (prawie bez ograniczeń)!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Flaumel

Re: Śmietnik :D / Prawie SB

Post autor: Flaumel »

Znalezione, kopiuje, pamiętam, że też mnie kiedyś zastanowiło:
ESENCJA WANILIOWA
100 ml wodki
1 laska wanili
/ oczywiscie mozna zrobic wielokrotnosc tych ilosci /
- laski wanilii przekroic delikatnie na pol wyluskujac jednoczesnie ziarenka
- wlozyc wszystko do hermetycznie zamykanego sloika / butelki /
- zalac wodka
- zamknac i odstawic na 3-6 miesiecy / co jakis czas potrzasac /
Obrazek
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

esencja waniliowa to nie jest ten aromat do ciast dostępny w każdym sklepie ;) w polsce trudno dostać, najwyżej w jakichs delikatesach, ostatnio widziałam tez w marks&spencer, buteleczka kosztuje ok 20zł
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

mój tata właśnie upiekł ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką ::)

sr-ola, pytałam, w naszym schronisku normalnie nie mają gryzoni, dzisiaj wyjątkowo trafił królik. swoją drogą, te króliki tak za mną chodza, jak parę dni temu powiedziałam tacie, że marzy mi się królik, tak co chwilę króliki do adopcji w Krakowie się pojawiają :-X
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
sr-ola

Post autor: sr-ola »

Zoo? Nie mam pomysłów. W ostateczności te ptaszki ;)

Ostatnio posiedziałam troszkę na forum króliczym i przyznam, ze piękne z nich zwierzątka, tylko bardzo niezależne. Podoba mi się opcja utworzenia w domu zagrody zamiast klatki. No i stadne z nich zwierzaki, choć akurat jak ktoś na forum ma pojedyncze maluchy to nikt się bardzo nie burzy (szczególnie w przypadku starszych osobników), co mnie zaskoczyło.

Bomba klimejszyn, dowartościowałaś mnie, ze Twojemu tacie ciasto wyszło a mi nie :D
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

o, w ZOO zapytam. albo do jakiegoś ubogiego zoologa podrzucę.

taak, ja bym chciała dwa króliczki, ale samce podobno lubią walczyć ze sobą, do samiczek nie jestem przekonana, ale się zobaczy. no i ja bym je trzymała bez klatki, tylko musiałabym psa do nich przyzwyczaić, nauczyłabym je kuwetkowac i by sobie kicały po domu :D

sr-ola, nie przejmuj się, tacie pewnie zakalec wyszedł, bo nawet sam go jeszcze nie spróbował ani nikomu nie dał :P
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Z Megana mozna powyciągac te żarówiaste kulki, i reszte zmieszac z dobrą karmą. Bo reszta to przeciez jakies mieszanki owocowe, warzywne, orzeszki itd.

Co do ciasta na oleju, to moja mama je robi w innych proporcjach (np. 3 jajka, 4 łyzki stołowe oleju) , i wychodzi naprawdę rewelacyjnie i doslownie w poł godziny. Robi je dwukolorowe, do części dodaje kakao.

A jak się robi kopiec kreta truskawkowy? Zamiast bananów dajemy truskawki?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
sr-ola

Tak, i ta masa jest taka.. śmietankowa :) Ale wykonanie takie samo praktycznie . Typowo sezonowe ciasto :)
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

klimejszyn pisze:o nauczyłabym je kuwetkowac i by sobie kicały po domu :D
chcesz dom w ruinę zamienić ;D
wespół z psiorem i szczurami zeżrą Ci dom w mniej niż pół roku :P
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

hihi a mój zając mieszka od dwóch tygodni zupełnie luzem :P i póki co remontu nie trzeba przeprowadzać :P Nawet zakumplował się już z psem ;D Gorzej szczury, mimo moich zapewnień, że nic nie zniszczą, udało im się już obrać kabel od anteny, zdjąć farbę z kaloryfera i zrobić mega dziurę w kocu...Mam nadzieję, że nieprędko to się wyda :P
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Pająk

Post autor: Pająk »

Nie wiem czy to dobry temat, ale kto może niech to udostępni na FB, prześle znajomym z Krakowa

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malo ... 61181,3320
Obrazek
Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

Kurde, moją linią jechała... :< Dziwne, bo tu zawsze spokojnie było, już prędzej jak na Proko mieszkałam to się bałam wracać, Ruczajskie okolice raczej bezpieczne.
Pająk

Post autor: Pająk »

No własnie ja też 19 często jeżdżę, najgorsze, że ostatni sygnał z komórki poszedł własnie z tramwaju, więc tam tel został wyłączony. Niepokojące, tym bardziej, że to bratanica przyjaciół moich rodziców. :(
Obrazek
Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Najlepiej szpitale obdzwonić i MZK , ktos mógł ukraśc jej komórkę , mogła zasłabnąć czy coś . Moze motorniczy coś pamięta.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
valhalla

Post autor: valhalla »

Telefon mógł się rozładować albo zaginąć całkiem niezależnie od zaginięcia dziewczyny. Koszmarna sprawa... w jednej chwili jesteś, uczysz się, pracujesz, spotykasz z ludźmi... i nagle znikasz :(
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
sr-ola

Ał.. wrażenia z dziaba od Kwika w goły palec u stopy - bezcenne ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”