ESENCJA WANILIOWA
100 ml wodki
1 laska wanili
/ oczywiscie mozna zrobic wielokrotnosc tych ilosci /
- laski wanilii przekroic delikatnie na pol wyluskujac jednoczesnie ziarenka
- wlozyc wszystko do hermetycznie zamykanego sloika / butelki /
- zalac wodka
- zamknac i odstawic na 3-6 miesiecy / co jakis czas potrzasac /
Śmietnik :D / Prawie SB
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Śmietnik :D / Prawie SB
Znalezione, kopiuje, pamiętam, że też mnie kiedyś zastanowiło:
esencja waniliowa to nie jest ten aromat do ciast dostępny w każdym sklepie
w polsce trudno dostać, najwyżej w jakichs delikatesach, ostatnio widziałam tez w marks&spencer, buteleczka kosztuje ok 20zł

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
-
- Kontakt:
mój tata właśnie upiekł ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką
sr-ola, pytałam, w naszym schronisku normalnie nie mają gryzoni, dzisiaj wyjątkowo trafił królik. swoją drogą, te króliki tak za mną chodza, jak parę dni temu powiedziałam tacie, że marzy mi się królik, tak co chwilę króliki do adopcji w Krakowie się pojawiają

sr-ola, pytałam, w naszym schronisku normalnie nie mają gryzoni, dzisiaj wyjątkowo trafił królik. swoją drogą, te króliki tak za mną chodza, jak parę dni temu powiedziałam tacie, że marzy mi się królik, tak co chwilę króliki do adopcji w Krakowie się pojawiają

bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
- sr-ola
Zoo? Nie mam pomysłów. W ostateczności te ptaszki
Ostatnio posiedziałam troszkę na forum króliczym i przyznam, ze piękne z nich zwierzątka, tylko bardzo niezależne. Podoba mi się opcja utworzenia w domu zagrody zamiast klatki. No i stadne z nich zwierzaki, choć akurat jak ktoś na forum ma pojedyncze maluchy to nikt się bardzo nie burzy (szczególnie w przypadku starszych osobników), co mnie zaskoczyło.
Bomba klimejszyn, dowartościowałaś mnie, ze Twojemu tacie ciasto wyszło a mi nie

Ostatnio posiedziałam troszkę na forum króliczym i przyznam, ze piękne z nich zwierzątka, tylko bardzo niezależne. Podoba mi się opcja utworzenia w domu zagrody zamiast klatki. No i stadne z nich zwierzaki, choć akurat jak ktoś na forum ma pojedyncze maluchy to nikt się bardzo nie burzy (szczególnie w przypadku starszych osobników), co mnie zaskoczyło.
Bomba klimejszyn, dowartościowałaś mnie, ze Twojemu tacie ciasto wyszło a mi nie

Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
-
- Kontakt:
o, w ZOO zapytam. albo do jakiegoś ubogiego zoologa podrzucę.
taak, ja bym chciała dwa króliczki, ale samce podobno lubią walczyć ze sobą, do samiczek nie jestem przekonana, ale się zobaczy. no i ja bym je trzymała bez klatki, tylko musiałabym psa do nich przyzwyczaić, nauczyłabym je kuwetkowac i by sobie kicały po domu
sr-ola, nie przejmuj się, tacie pewnie zakalec wyszedł, bo nawet sam go jeszcze nie spróbował ani nikomu nie dał
taak, ja bym chciała dwa króliczki, ale samce podobno lubią walczyć ze sobą, do samiczek nie jestem przekonana, ale się zobaczy. no i ja bym je trzymała bez klatki, tylko musiałabym psa do nich przyzwyczaić, nauczyłabym je kuwetkowac i by sobie kicały po domu

sr-ola, nie przejmuj się, tacie pewnie zakalec wyszedł, bo nawet sam go jeszcze nie spróbował ani nikomu nie dał

bez szczurków...
- Paul_Julian
- Kontakt:
Z Megana mozna powyciągac te żarówiaste kulki, i reszte zmieszac z dobrą karmą. Bo reszta to przeciez jakies mieszanki owocowe, warzywne, orzeszki itd.
Co do ciasta na oleju, to moja mama je robi w innych proporcjach (np. 3 jajka, 4 łyzki stołowe oleju) , i wychodzi naprawdę rewelacyjnie i doslownie w poł godziny. Robi je dwukolorowe, do części dodaje kakao.
A jak się robi kopiec kreta truskawkowy? Zamiast bananów dajemy truskawki?
Co do ciasta na oleju, to moja mama je robi w innych proporcjach (np. 3 jajka, 4 łyzki stołowe oleju) , i wychodzi naprawdę rewelacyjnie i doslownie w poł godziny. Robi je dwukolorowe, do części dodaje kakao.
A jak się robi kopiec kreta truskawkowy? Zamiast bananów dajemy truskawki?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
- sr-ola
Tak, i ta masa jest taka.. śmietankowa
Ale wykonanie takie samo praktycznie . Typowo sezonowe ciasto 

Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
chcesz dom w ruinę zamienićklimejszyn pisze:o nauczyłabym je kuwetkowac i by sobie kicały po domu![]()

wespół z psiorem i szczurami zeżrą Ci dom w mniej niż pół roku

ze mną: leszek, kendrick
hihi a mój zając mieszka od dwóch tygodni zupełnie luzem
i póki co remontu nie trzeba przeprowadzać
Nawet zakumplował się już z psem
Gorzej szczury, mimo moich zapewnień, że nic nie zniszczą, udało im się już obrać kabel od anteny, zdjąć farbę z kaloryfera i zrobić mega dziurę w kocu...Mam nadzieję, że nieprędko to się wyda 

Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti
w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik

Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti
w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Nie wiem czy to dobry temat, ale kto może niech to udostępni na FB, prześle znajomym z Krakowa
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malo ... 61181,3320
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malo ... 61181,3320

Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
-
Kurde, moją linią jechała... :< Dziwne, bo tu zawsze spokojnie było, już prędzej jak na Proko mieszkałam to się bałam wracać, Ruczajskie okolice raczej bezpieczne.
No własnie ja też 19 często jeżdżę, najgorsze, że ostatni sygnał z komórki poszedł własnie z tramwaju, więc tam tel został wyłączony. Niepokojące, tym bardziej, że to bratanica przyjaciół moich rodziców. 

Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
- Paul_Julian
- Kontakt:
Najlepiej szpitale obdzwonić i MZK , ktos mógł ukraśc jej komórkę , mogła zasłabnąć czy coś . Moze motorniczy coś pamięta.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Telefon mógł się rozładować albo zaginąć całkiem niezależnie od zaginięcia dziewczyny. Koszmarna sprawa... w jednej chwili jesteś, uczysz się, pracujesz, spotykasz z ludźmi... i nagle znikasz 

Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
- sr-ola
Ał.. wrażenia z dziaba od Kwika w goły palec u stopy - bezcenne