Poza klatką - z przymusu.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
kamilaem

Poza klatką - z przymusu.

Post autor: kamilaem »

Witam,
mam pewien problem, szukałam podobnego tematu ale owego nie znalazłam. Jeśli jednak jest proszę o przekierowanie :-)

Od ponad tygodnia w moim domu goszczą dwa miesięczne szczurki które zaadoptowałam - Bono i Parch. Jest to jednak moja pierwsza przygoda ze szczurami dlatego muszę prosić was, doświadczonych oszczurzonych, o pomoc. Kupiłam im klatkę dla szynszyla, gdyz stwierdziłam, że tam będą miały bardzo dużo miejsca, nawet jeśli w przyszłości będę chciała mieć ich więcej niż 2. Jednak uciekają przez za duże odstępy drutów. Stwierdziłąm więc, że będą one wolno puszczone po pokoju. Jednak gdy są w klatce, reagują na cmokanie, na głaskanie, nie boją się ręki. Gdy już są poza nią robią się dzikusami. Wchodzą pod komodę, tam spędzają więcej czasu, czasem do mnie podchodzą ale bardzo rzadko, boją się mojej ręki i mnie, nie dają się złapać, jedynie jak przystawie palec z jakimś przymakiem to bardzo ostrożnie zlizując przy najmniejszym ruchu odsuwając się, nie reagują na wołanie, są bardzo przestraszone i w ogóle. Boję się, że to będzie miało negatywny wpływ na ich oswajanie. Czy może tak być? Czy ich zachowanie jest normalne? I co mam zrobić by szczurki swobodnie chodziły po pokoju, a nie czmychały z jednego kąta do drugiego wiecznie przestraszone? Proszę o pomoc i z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Kluska123

Re: Poza klatką - z przymusu.

Post autor: Kluska123 »

Jeśli Twoje ogonki uciekają przez pręty od klatki to powinnaś ją zabezpieczyć dodatkową siateczką drucianą (można dostać w Praktikerze, Castoramie, Obi). Co do wybiegów to jest to normalne zachowanie :) Szczurki masz od ponad tygodnia - nie zdążyły się jeszcze w pełni oswoić, dla nich miejsce, w którym mają wybieg jest czymś nowym ,nieodkrytym, są jeszcze młode, strachliwe - musisz im wybaczyć ;) Potrzebują czasu, cierpliwości. Moje dorosłe szczury jak są na wybiegu to rzadko mają ochotę przy mnie siedzieć, wolą poznawać pokój, wchodzić w każdy zakamarek, dopiero jak się zmęczą, znudzą to przyjdą łaskawie na głaskanie, albo żeby się wygodnie ułożyć i przytulić :)
Także spokojnie, nic złego się nie dzieje, nie będzie to miało negatywnego wpływu na ich zachowanie. Po jakimś czasie zrozumieją, że są tylko u Ciebie bezpieczne (na przykład u weta, gdy będą je dotykały obce dłonie to zobaczysz jak będą lgnęły do Ciebie ;) )
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
kamilaem

Dziękuję, uspokoiłam się troszkę :) Na pewno niedługo pojadę po tą siatkę, żeby zabezpieczyć klatkę. W razie problemów i niepewności będę pisała. Jeszcze raz wielkie dzięki :-)
Awatar użytkownika
Kluska123

Nie ma za co :) Zabezpiecz klatkę, bo cwaniaki nie dadzą Ci żyć i będą ciągle uciekały, a taki maluszek to zwinny jest :D
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Awatar użytkownika
Eden

Post autor: Eden »

Zabezpiecz, zabezpiecz. Gdy podrosną będzie można spokojnie ją zdjąć /wolierę/ albo zostawić, jeśli chcesz mieć większą pewność, że nie wciągną wszystkiego do klatki, co będzie w zasięgu ich łapek.
Za TM: Szura, Misha, César, Czort, Lukierek
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Spróbuj też na razie trochę im ograniczyć teren wybiegów, np. tylko po łóżku, o ile nie potrafią jeszcze z niego zejść. Będą wtedy mogły biegać bliżej Ciebie i lepiej się oswajać. A wejścia za szafy, pod komody itp. najlepiej czymś zastawić, żeby na razie tam nie właziły. Poczekaj aż się z nimi "dotrzesz", będziesz wiedziała czego się po nich spodziewać i jak mniej więcej je przywołać do siebie, wtedy można pozwolić im na więcej :)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
kamilaem

Dziękuję za liczne odpowiedzi. Zabezpieczę klatkę w następnym tygodniu, na razie buszują po pokoju, nawet potrafią na fotel wejść skubańce :-) Znalazłam chyba nić porozumienia. Daję im wolną ręka na czas niezabezpieczonej klatki, sprzątam gówienka zza łóżka i komody, nie wyciągam im na siłe. Xhyba zrozumiały bo gdy położe się na ziemi i zawołam ich to po pewnym czasie przylatują i puszują w ogół mnie liżąc po rękach, uszach, zaczepiają się o włosy, także wydaję mi się, że to jakiś miły ruch z ich stron. A mam jeszcze jedno pytanko. Podobno jak szczur zestresuje się to sika i to zaobserwowałam u moich maluchów. A czy szczur może sikać gdy jest mu dobrze? W sensie gdy bawie się z moim jednym maluchem on zwiedza, nie boi się, bawi się z moim palcem, daje się pogłaskać i wtedy sika, co jest dla mnie dziwne. Czy to normalne? a może ma zapalenie pęcherza? ;-)
Awatar użytkownika
Kluska123

O matko, takich rzeczy to ja nie wiem. Wiem tylko, że samce siusiają, bo zaznaczają teren, moje non stop mi na ręce leją :-\

Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Szczury sikają także żeby oznaczyć teren albo właściciela ;) Moje dziewczyny bez przerwy sikają na moje ręce i rzeczy które nimi pachną - myszkę, komórkę i laptopa :P To w pewnym sensie oznacza, że uznają Cię za część ich stada :) Jeśli sikają po prostu na podłogę, to może akurat mają ochotę się wypróżnić :P To maluszki, więc powinny z czasem nauczyć się, że sika się do klatki. Jednak znaczenia terenu kropelkami moczu raczej nie wyeliminujesz.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
kamilaem

no właśnie na ręcę. A to niech leją, czuję się dumna, że zostałam przyjęta do stada, przynajmniej przez jednego z nich :-) A poza tym chłopcy mają już nową klatkę, gdyż wymieniłam się z koleżanką. Co prawda trocę mniejsza ale nie uciekają i mam wrażenie, że lepiej się w niej czują :D Dziękuję Wam za pomoc kochani :*
Awatar użytkownika
Venefico

Post autor: Venefico »

A jakie ma wymiary nowa klatka ? Żeby nie była za mała dla chłopaków :)
Obrazek Carly Obrazek Przylepka Obrazek Chico

Obrazek Rajka, Sky , Łatka, Pulpi
Awatar użytkownika
kamilaem

Witajcie, klatka ma wymiary ok 50 szerokości, długości 60 i wysokości 65, na górze jest zaokrąglana. Sprawdziłam na kalkulatorze i wyszło mi, że na 2 szczurki więc chyba jest ok. Miałam szynszylówkę ale chyba moje szczury źle się w niej czuły, były niespokojne, uciekaly, wynosiły z niej jedzenie, nie spały w niej, teraz mają klatkę mniejszą ale same do niej wchodzą, są spokojne, nie ma problemu z odnoszeniem ich do klatki bo nie wyrywają się tak strasznie, jak przedtem, żeby z niej od razu zwiać.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”