na wszoły to nieźle działa insectin, proszek dociera wszędzie i dusi robale jak się patrzy
 ja leczyłam też ivermektyną z pozytywnym skutkiem (można zaaplikowac samemu i raczej nic się nie stanie) ale wiem że np. Piasecki daje insectin
 ja leczyłam też ivermektyną z pozytywnym skutkiem (można zaaplikowac samemu i raczej nic się nie stanie) ale wiem że np. Piasecki daje insectinModerator: Junior Moderator

ja leczyłam też ivermektyną z pozytywnym skutkiem (można zaaplikowac samemu i raczej nic się nie stanie) ale wiem że np. Piasecki daje insectin
 ja leczyłam też ivermektyną z pozytywnym skutkiem (można zaaplikowac samemu i raczej nic się nie stanie) ale wiem że np. Piasecki daje insectinZostało to potwierdzone badaniami przy sekcji?StasiMalgosia pisze:Ja nie zaryzykowałabym podania frontline szczurowi :/ Znam kilka przypadków śmierci szczurów i świnek po jego zastosowaniu. Mam nadzieję że szczurkom nic nie będzie.
 Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b]
  Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b] Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b]
  Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b] Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b]
  Za TM: Tosia, Essi, Aya, Mishka, Ciaposław, Tajfunio, Lunka, Krecik, Gucio [*]  [/b]Do tego trzeba wziąć pod uwagę jeszcze inne czynniki.Fipronil jest substancją o słabej toksyczności po podaniu naskórnym i średniej toksyczności po podaniu doustnym. Ponieważ u szczurów (podobnie jak chomików, myszy i innych małych gryzoni) podanie naskórne praktycznie równa się podaniu doustnemu, u tych zwierząt fipronil należy traktować jako lek średnio toksyczny.
Dawka śmiertelna dla szczura po podaniu doustnym to ok 100mg/kg. Dawkę taką zawiera 1ml Frontline w postaci spot on.
Dawka lecznicza dla szczura to 5-7 mg/kg. Dla przeciętnego szczura (ok 400g) oznacza to 0,025ml Fronline spot on - to pół kropli tego preparatu. Konia z wozem kto potrafi odmierzyć taką objętość bez użycia mikropipety.
Zdecydowanie prościej jest stosować u szczurów frontline spray. Najłatwiej jest psiknąć raz na dłoń (najlepiej w gumowej rękawiczce) i dłonią rozprowadzić preparat na grzbiecie szczura.
Nie doradzałabym jednak stosować frontline bez konsultacji z lekarzem. Nie chodzi tu nawet o toksyczność ale o skuteczność tego preparatu. Pchły i kleszcze nie są zwylke problemem u szczurów a wobec innych pasożytów skóry lek ten może okazać się nieskuteczny.
 Jeśli szczury miały wszoły, po lekach jest już ok i wszystko wróciło do normy... to czy na wybiegu: łóżku, fotelach itp... jest możliwość, że te robactwo znowu się przeniesie na szczurki? Klatka została wydezynfekowana, łóżko i fotele odkurzone ale szczury nadal są w tym samym pokoju przez cały czas jak i przy sprzątaniu były... Bardzo proszę o pomoc.
 Jeśli szczury miały wszoły, po lekach jest już ok i wszystko wróciło do normy... to czy na wybiegu: łóżku, fotelach itp... jest możliwość, że te robactwo znowu się przeniesie na szczurki? Klatka została wydezynfekowana, łóżko i fotele odkurzone ale szczury nadal są w tym samym pokoju przez cały czas jak i przy sprzątaniu były... Bardzo proszę o pomoc. .
 . .  Najważniejsze żeby szczury się nie nawdychały oparów po pryskaniu i żeby nie zjadły czegoś spryskanego. Te środki po pewnym czasie wietrzeją. Baaaardzo dokładnie wymyć wszystko i wypłukać dużą ilością wody i będzie ok. Jaja i pasożyty zabija również mróz i zimno, ale to raczej opcja zimowa
.  Najważniejsze żeby szczury się nie nawdychały oparów po pryskaniu i żeby nie zjadły czegoś spryskanego. Te środki po pewnym czasie wietrzeją. Baaaardzo dokładnie wymyć wszystko i wypłukać dużą ilością wody i będzie ok. Jaja i pasożyty zabija również mróz i zimno, ale to raczej opcja zimowa  . Fotela do zamrażarki nie wsadzisz
 . Fotela do zamrażarki nie wsadzisz   , w zimie można wystawić na noc na balkon na przykład.
 , w zimie można wystawić na noc na balkon na przykład.