Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
spokojnie, nie zamierzam torturować szczurów
już wiem, żeby tamtej klatki nie kupować. prawdopodobnie kupię tą, o której pisała Ada (tą mniejszą), tylko to nie dzisiaj ani nie jutro. albo rzeczywiście spróbuję znaleźć taką 40x60 (teraz mam 40x40).
na razie szczurom nie dzieje się krzywda, wyglądają nawet na zadowolone, najbardziej lubią siedzieć w koszyczku na górze, a biją się w dużym polarowym domku
Setka, Mufa i Panda.
[*] Morfinek, [*] Serek, [*] Tosia
A to moja klatencja dla 2 młodych samiczek (mają cosik około 2 miesięcy) jeśli miałbym opisać ich reakcję na nowy domek, to było to coś na styl "Oooooo!!" myślałem, że oszalały, tak dokazywały po swoich 8 kątach
efu, ok, jestem w stanie uwierzyć, że w 40x40 małe szczury dają sobie radę po prostu z Twojego postu wynikało, jakbyś owszem, zrezygnowała z zakupu tamtej małej klatki, ale dostała "podobną", albo ja tak wywnioskowałam.. w każdym razie obawiałam się, że możesz mieć małą 30 cm na ileś tam. a jak szczurki są małe to dużo się "wydaje", a potem sam człowiek weryfikuje swoje pierwsze spostrzeżenia
Y-Tish pisze:A to moja klatencja dla 2 młodych samiczek (mają cosik około 2 miesięcy) jeśli miałbym opisać ich reakcję na nowy domek, to było to coś na styl "Oooooo!!" myślałem, że oszalały, tak dokazywały po swoich 8 kątach
Klatka fajna, ale strasznie pusta Zawieś im jakieś hamaki na górze, półki, norki, domki. Szczury nie latają, więc pusta przestrzeń u góry się marnuje
Spokojna Twoja rozczochrana szczurki mam od wczoraj, klatkę wymieniłem dzisiaj na ową ze zdjęcia, a wieczorem byłem w castoramie i zaopatrzyłem się w deseczki i zawiasiki, co by jutro przed zajęciami zmajstrować im pięterka w ruch pójdzie też komplecik zabawek na sznurkach i łańcuszkach i 2 hamaczki czyt. prace wrą Jak już co nie co zmajstruję, to zrobię foty jak wyszło
Ooo, to czekamy na fotki.
Mam nadzieję tylko, że te deseczki to jakieś panele? Bo jak to zwykłe drewno, to nie będzie się nadawało, bo szczurki zasikają i nie dasz rady wytrzymać z nimi w pokoju.
Mam takie pytanie ...
W przyszłości chce kupić szczurki. Rozglądam się powoli za klatkami. Jednak przyznam że chciałabym klatkę wysoką, a nie długą.
I stąd moje pytanie, czy dla 2 szczurków może być klatka wysoka np. taka jak dla ptaków. Czy musi być długa tak jak u większości zwierząt klatkowych ?
Na dwa szczury klatka ma mieć min. 40 cm na 60 cm. Mniej być nie powinno (i nawet nie ma sensu, aby było mniej miejsca). Nie pamiętam, jaka jest minimalna wysokość, ale typowe klatki mają chyba wymiary 40x60x60, czy wyższe- 40x60x80.
Na forum jest podany gdzieś odnośnik do kalkulatora pomagającego obliczyć jaki wymiar klatki jest na ile szczurów.
Ja dodam, że szczurki bardzo lubią wysokie klatki. Im wyższa, tym lepsza. Lubią spać w najwyższych partiach, biegać po prętach, półkach, drabinkach, hamaczkach, etc.
Chociaż na starość, kiedy np. dostają niedowładu łapek, poruszają się tylko po kuwecie... Także dla starych szczurków lepiej mieć klatkę niższą, ale za to z dłuższą kuwetą.
Swoją drogą, pamiętaj, że szczurków nie kupujemy w pseudohodowlach lub sklepach zoologicznych. Kupujemy tylko od zrzeszonych hodowców lub adoptujemy.
jednak mam nadzieję, że aukcja zostanie przedłużona albo zrobiona nowa, bo teraz nie dam rady.
no i odstęp między prętami 2 cm, więc jeszcze musi poczekać na maluchy, aż podrosną.
Setka, Mufa i Panda.
Gosja pisała, że 40x60 dla dwóch dziewcząt wystarczy, choć jest to pewne minimum. kieruję się też trochę tym, że od czasu do czasu zdarza mi się przeprowadzać w różne miejsca i chciałabym pogodzić komfort szczurów ze swoim (w takim sensie, że na większą klatkę czasem trudniej jest znaleźć miejsce).
będę próbować zrobić jak najlepiej, tzn. bez szkody dla szczurów.
Setka, Mufa i Panda.
Pollia pisze:Mam takie pytanie ...
W przyszłości chce kupić szczurki. Rozglądam się powoli za klatkami. Jednak przyznam że chciałabym klatkę wysoką, a nie długą.
I stąd moje pytanie, czy dla 2 szczurków może być klatka wysoka np. taka jak dla ptaków. Czy musi być długa tak jak u większości zwierząt klatkowych ?
Właśnie, zdecydowanie NIE jeśli chodzi o kupienie szczurka w zwykłym zoologu. Najlepiej adoptuj jakieś biedaczyska z forum
Wiadomo, że szczurki uwielbiają się wspinać, więc wysoka klatka będzie odpowiednia z tym, że znowu nie może mieć za małej podstawy A poza tym jeśli chodzi o długą klatkę to bardziej się preferuje ją już trochę starszym osobnikom, które wolą chodzić niż się wspinać
stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś.
Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście podstawa nie będzie za mała.
Będę adoptować szczurki, ze sklepami zoologicznymi mam złe przeżycia więc wole już tam nie kupować żadnego zwierzaka.
Źle napisałam, bo pisałam w pośpiechu - miało być adoptować zamiast kupować.