Majaki Nocne - doszczurzenie ekstremalne
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Majaki Nocne
Dobrze, że nasze kciuki działają i Majaki w lepszej formie
! Oby tak dalej - proszę nie obniżać lotów!

Tusine psikusy - zamiast pierwszej porannej kawy
Ale miło czytać że humor dziewczynce dopisuje. Głaski dla niej serdeczne i nadal duchowo dopingujemy.
Miśkowi z każdnym dniem niech się menu rozrasta o kolejne bezpieczne potrawy, najuboższe i najgorsze są początki diety - oby teraz było już coraz lepiej aż do złapania złoczyńcy.

Ale miło czytać że humor dziewczynce dopisuje. Głaski dla niej serdeczne i nadal duchowo dopingujemy.
Miśkowi z każdnym dniem niech się menu rozrasta o kolejne bezpieczne potrawy, najuboższe i najgorsze są początki diety - oby teraz było już coraz lepiej aż do złapania złoczyńcy.
To dopiero Tusia
jak nie będzie mógł jogurtu to zawsze można sojowy zapodać
moje babony szaleją za sojowym

jak nie będzie mógł jogurtu to zawsze można sojowy zapodać

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
- Paul_Julian
- Kontakt:
Dobrze, że Tusinka sie trzyma, ona taka kochana i delikatna.
No i wreszcie lepsze nowinki o Misiaczku!
Może faktycznie jest uczulony na mleko. Ale wtedy na pewno pomoze sojowe , albo takie bez laktozy
No i wreszcie lepsze nowinki o Misiaczku!
Może faktycznie jest uczulony na mleko. Ale wtedy na pewno pomoze sojowe , albo takie bez laktozy

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
a sa w Polsce jogurty bez laktozy? z resztą może to być nie nietolerancja laktozy, tylko uczulenie na białko mleka, to trochę coś innego..
- Paul_Julian
- Kontakt:
Jogurtów bez laktozy nie ma.
Z mlekiem to albo uczulenie na białko (ale wtedy pewnie zareaguje tez na jajka) , albo nietolerancję laktozy. na pewno powolutku sie wyjasni.
Z mlekiem to albo uczulenie na białko (ale wtedy pewnie zareaguje tez na jajka) , albo nietolerancję laktozy. na pewno powolutku sie wyjasni.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
oj niekoniecznie, ja jako dziecko byłam uczulona na białko, ale tylko krowie, jajka lub kozie mogłam jeśćPaul_Julian pisze:
Z mlekiem to albo uczulenie na białko (ale wtedy pewnie zareaguje tez na jajka)
- Paul_Julian
- Kontakt:
Ja cały czas mam uczulenie na mleko, ale tylko na czyste (białe), ale gumy do żucia z laktozą mi szkodzą.
Wydaje mi się, ze skoro szczurki łatwo przebiałczyć, to wtedy na jajo może mocniej zareagować, jesli jest alergikiem .... *mysli*
Najlepiej, żeby to nie mleczko i jogurcik
Moze mu dieta na dobre wyjdzie, zrzuci troche wałeczków
Albo raczej Misiowych miękkości.
Wydaje mi się, ze skoro szczurki łatwo przebiałczyć, to wtedy na jajo może mocniej zareagować, jesli jest alergikiem .... *mysli*
Najlepiej, żeby to nie mleczko i jogurcik

Moze mu dieta na dobre wyjdzie, zrzuci troche wałeczków

Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Tuśka odeszła wczoraj.
Więcej napiszę później, na razie nie mogę.
Więcej napiszę później, na razie nie mogę.
- Paul_Julian
- Kontakt:
Trzymaj się mocno, IHime !
Biedna Tusia, czemu tak nagle, za szybko
Biedna Tusia, czemu tak nagle, za szybko

Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Tusieńko, za mało tych chwil z Tobą...
ściskam, IHime
ściskam, IHime

trzymaj się...
Och... 
Trzymaj się ciepło, IHime...

Trzymaj się ciepło, IHime...
IHime, tak mi przykro...
leć, Tusienko... [*]

leć, Tusienko... [*]
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Poniedziałek był paskudnym, paskudnym dniem. Widziałam się z Tusieńką w okolicy południa, była słaba, jak przez wszystkie ostatnie dni, ale chodząca i jedząca. Potem w ważnej sprawie musiałam pojechać ładny kawałek za miasto. No i właśnie kiedy byłam daleko, daleko, zdzwonił mężyk, że stan Tusi gwałtownie się pogarsza. Kazałam mu nie czekać na mnie, tylko od razu jechać do weta. Nie chciałam, żeby w agonii czekała na mnie. Z nikłą nadzieją, że jednak zdążę się pożegnać, ruszyłam w drogę powrotną. Wszystko się sprzysięgło, żebym nie zdążyła, kilometry umykały zbyt wolno, a na rogatkach miasta samochód wypluł sprzęgło. I chociaż później wszystko pięknie się zgrało i na miejscu byłam najszybciej, jak się dało, ucałowałam już zimny nosek, chociaż nadal kłujący, i najaksamitniejsze futerko pod słońcem. Pocieszam się tylko, że ani Tusia ani żadna z naszych dziewcząt nie odchodziła samotnie - zawsze przynajmniej przy jednym z nas.
Misiek jeszcze wczoraj szukał Tuśki w klatce, zaglądał po kilka razy w jej ulubione miejsca. Beziuty też tak szukał. Bagisia, normalnie żywe srebro, od 2 dni w czasie wybiegu nie wylazła spod fotela. Mało się nas zrobiło...
A co do spraw merytorycznych, alergie i nietolerancje to poniekąd mój chleb powszedni.
Nie ma czegoś takiego, jak alergia na białko w ogóle. Alergia jest zawsze na konkretne białko, np. beta-laktoglobuliny mleka krowiego.
Rzadko zdarzają się za to nietolerancje białka w ogóle. Częściej występują nietolerancje cukru mlecznego - laktozy - i jest to inna przypadłość niż alergia, chociaż objawiać się może podobnie.
Jogurty i produkty fermentowane mają obniżoną zawartość laktozy, dlatego osoby z nietolerancją laktozy często mogą je jeść. Natomiast osoby uczulone na mleko świeże, będą też uczulone na produkty pochodne.
Jeśli okaże się, że Misiek jest uczulony na mleko, to pewnie dla jego przyjemności wypróbujemy jogurty albo mleczko sojowe, ale wielokrotnie trafiłam na produkty "sojowe" zaprawiane mlekiem, więc muszę się wczytać, co można bezpiecznie podać.
Zresztą, podejrzenie uczulenia na mleko wysuwa się na czoło listy podejrzeń, niestety. Dziewczynki nielegalnie dostały się na półkę, gdzie stały dropsy jogurtowe. Najadły się po uszy i ulitowawszy się nad biednym Misiem, zrzuciły resztę na podłogę. Biedny, wygłodzony Misio oczywiście skosztował i od tego czasu znowu się drapie.
Misiek jeszcze wczoraj szukał Tuśki w klatce, zaglądał po kilka razy w jej ulubione miejsca. Beziuty też tak szukał. Bagisia, normalnie żywe srebro, od 2 dni w czasie wybiegu nie wylazła spod fotela. Mało się nas zrobiło...
A co do spraw merytorycznych, alergie i nietolerancje to poniekąd mój chleb powszedni.

Nie ma czegoś takiego, jak alergia na białko w ogóle. Alergia jest zawsze na konkretne białko, np. beta-laktoglobuliny mleka krowiego.
Rzadko zdarzają się za to nietolerancje białka w ogóle. Częściej występują nietolerancje cukru mlecznego - laktozy - i jest to inna przypadłość niż alergia, chociaż objawiać się może podobnie.
Jogurty i produkty fermentowane mają obniżoną zawartość laktozy, dlatego osoby z nietolerancją laktozy często mogą je jeść. Natomiast osoby uczulone na mleko świeże, będą też uczulone na produkty pochodne.
Jeśli okaże się, że Misiek jest uczulony na mleko, to pewnie dla jego przyjemności wypróbujemy jogurty albo mleczko sojowe, ale wielokrotnie trafiłam na produkty "sojowe" zaprawiane mlekiem, więc muszę się wczytać, co można bezpiecznie podać.
Zresztą, podejrzenie uczulenia na mleko wysuwa się na czoło listy podejrzeń, niestety. Dziewczynki nielegalnie dostały się na półkę, gdzie stały dropsy jogurtowe. Najadły się po uszy i ulitowawszy się nad biednym Misiem, zrzuciły resztę na podłogę. Biedny, wygłodzony Misio oczywiście skosztował i od tego czasu znowu się drapie.