Czy szczurom można dac dżdżownice??
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Czy szczurom można dac dżdżownice??
Hej dzis robiłem porządki  na ogrodzie i pod jednym kanieniem znalazłem pełno potęznych grubosci palca dżdżownic od razu pomyślałem ze mógłbym je dac ogonkom ale boje sie ze mogą miec w sobie jakąs chorobe,co o tmy myślicie?

Re: Czy szczurom można dac dżdżownice??
Ja osobiści nigdy nie dawałam ogonkom dżdżownic i nie uważam tego za specjalnie dobry pomysł. Jeszcze ogonki się zatrują i co będzie? Ja, na Twoim miejscu zostawiłabym dżdżownice w spokoju.
PS Dżdżownice świetnie użyźniają glebę, więc będzie to z pożytkiem dla Ciebie

PS Dżdżownice świetnie użyźniają glebę, więc będzie to z pożytkiem dla Ciebie

Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :) 
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]

Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
No trudno ,wole nie ryzykowac:)

hahahahahahaha no przepraszam!

tak nawiasem, mogą się zatruć? z jakiego powodu? z ciekawości pytam.

~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Jak szczury sa na wolnosci to jedzą dżdżownice wiec czemu nie mogą jesc w zaknięciu>?;/

to już inna sprawa szczur na wolności a domowy, ale mnie raczej interesuje fakt czemu nie ma problemu z innym robactwem ;p Z ciekawości czystej.

Albo zapytam inaczej podawał ktos swoim ogoniastym dżdżownice?:)

osobiscie nie, ale poczytaj tu: http://szczury.org/viewtopic.php?f=32&t=7820

zatruć chyba nie, ale nie wiem czy taka dżdżownica nie ma np. jakiejś flory bakteryjnej która by mogła zaszkodzić albo jakiś mikrobów, pasożytów, whatever.dusiaczek pisze:tak nawiasem, mogą się zatruć? z jakiego powodu? z ciekawości pytam.
ze mną: leszek, kendrick 
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
- 
				Nietoperrr...
- Kontakt:
A moje zawsze mają frajdę z sezonu dżdżownicowego,nic nigdy się żadnemu nie stało,wcinają jak szalone,tylko ja wzrok odwracam...  Dżdżownice ze zdrowego ogródka,wypasione,pełne białka
 Dżdżownice ze zdrowego ogródka,wypasione,pełne białka  Tylko jeden mój szczur od małego się ich boi i nie tyka
 Tylko jeden mój szczur od małego się ich boi i nie tyka 

Dżdżownice ze zdrowego ogródka,wypasione,pełne białka
 Dżdżownice ze zdrowego ogródka,wypasione,pełne białka  Tylko jeden mój szczur od małego się ich boi i nie tyka
 Tylko jeden mój szczur od małego się ich boi i nie tyka 
TU I TERAZ Gwizdo,Duszek
Za TM Agata,Kleofas,Figo,Bobek,Frodo,Niko,Bazyl,Zgredek,Indiana,Otiś,Angel,Bercik,Apsik,Rademenes,
Akysz,Szopen,Akuku,Duszka,Tosia,Rambo,Hektor,Lian-Czu[*]
Mebelki polarkowe http://www.fotosik.pl/u/iwonakoziarska/album/1166241/38

Za TM Agata,Kleofas,Figo,Bobek,Frodo,Niko,Bazyl,Zgredek,Indiana,Otiś,Angel,Bercik,Apsik,Rademenes,
 hehe ale żal mi troche tych dżdżownic też bo te szczurki twoje jedzą je gryża odgryzają kawałki tej dzdzownicy a ona też czuje:(
 hehe ale żal mi troche tych dżdżownic też bo te szczurki twoje jedzą je gryża odgryzają kawałki tej dzdzownicy a ona też czuje:(- 
				Nietoperrr...
- Kontakt:
Dlatego ja wzrok odwracam...  Ale szczuraki na wolności też zjadają dżdżownice,robaki...Ptaki je zjadają,krety itp...Tak samo,jak węże żywią się gryzoniami.A my jemy krówki i świnki...
 Ale szczuraki na wolności też zjadają dżdżownice,robaki...Ptaki je zjadają,krety itp...Tak samo,jak węże żywią się gryzoniami.A my jemy krówki i świnki...  Taki naturalny łańcuch pokarmowy...
 Taki naturalny łańcuch pokarmowy...

Ale szczuraki na wolności też zjadają dżdżownice,robaki...Ptaki je zjadają,krety itp...Tak samo,jak węże żywią się gryzoniami.A my jemy krówki i świnki...
 Ale szczuraki na wolności też zjadają dżdżownice,robaki...Ptaki je zjadają,krety itp...Tak samo,jak węże żywią się gryzoniami.A my jemy krówki i świnki...  Taki naturalny łańcuch pokarmowy...
 Taki naturalny łańcuch pokarmowy...TU I TERAZ Gwizdo,Duszek

- Paul_Julian
- Kontakt:
http://szczury.org/viewtopic.php?t=7820 Tu jest robalkowy temat.

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
ja raz kupiłam jedno opakowanie dżdżownic i jedno jakichś białych larw(w trocinach siedziały) w wędkarskim. szczurom bardzo smakowały. można było w lodówce ok miesiąca trzymać i żyły bo były w ściółce. ale to żywe i mnie ruszało że dziabią tak wijące się stworzenia. więcej nie kupię. ale daję im muchy tuż po zabiciu to chociaż sumienie czyste.