Szogun-ka i jej spora gromadka
Moderator: Junior Moderator
Szogun-ka i jej spora gromadka
Witam wszystkich,
zacznę może od początku całą historię. Szogun (miała być samczykiem; biało-szara kapturek) wraz z Szarikiem (szary, bardzo spokojny leniuszek) zostały przygarnięte ze sklepu. Zostały rozdzielone ale niestety (albo stety) Szogunek ma manię łażenia wszędzie i jest wręcz nieszczęśliwa gdy jest zamknięta, ona po prostu musi się poruszać. Pewnej nocy zrobiła sobie wycieczkę, wylazła z klatki (mały kombinator, trudno ją upilnować), zeskoczyła na dywan - co dziwi bo było dość wysoko, powędrowała do 2 pokoju i bach! na 2 dzień znalazłam ją na meblach, w akwarium z Szarikiem. Do tej pory nie wiem jak ona tam wlazła. Zainwestowałam w kolejną klatkę ( z mniejszymi prętami) by już nie wychodziła. Szczurka po pewnym czasie zrobiła się grubsza i było pewne że ta jedna noc z Szarikiem zaowocowała. Nie myliłam się - z 21 kwietnia na 22 kwietnia przyszło na świat 18 małych ogonków, dość sporo. 10 szaraczków i 8 biało-czarnych kapturków, słodkie małe skarby. Jak się domyślacie muszę znaleźć dla tej pokaźnej gromadki nowy dom. Teraz maja półtora tygodnia ale już poszukuję im kochających opiekunów. Nie mam warunków by zatrzymać je wszystkie więc stąd moja prośba o pomoc. W najgorszym wypadku będę zmuszona oddać je do sklepu... o usypianiu tez nie ma mowy. Będę wdzięczna jeśli ktoś zechciałby je zaadoptować. Szczurki mieszkają na razie w Brzegu, woj. opolskie. Dziękuję Asia.
zacznę może od początku całą historię. Szogun (miała być samczykiem; biało-szara kapturek) wraz z Szarikiem (szary, bardzo spokojny leniuszek) zostały przygarnięte ze sklepu. Zostały rozdzielone ale niestety (albo stety) Szogunek ma manię łażenia wszędzie i jest wręcz nieszczęśliwa gdy jest zamknięta, ona po prostu musi się poruszać. Pewnej nocy zrobiła sobie wycieczkę, wylazła z klatki (mały kombinator, trudno ją upilnować), zeskoczyła na dywan - co dziwi bo było dość wysoko, powędrowała do 2 pokoju i bach! na 2 dzień znalazłam ją na meblach, w akwarium z Szarikiem. Do tej pory nie wiem jak ona tam wlazła. Zainwestowałam w kolejną klatkę ( z mniejszymi prętami) by już nie wychodziła. Szczurka po pewnym czasie zrobiła się grubsza i było pewne że ta jedna noc z Szarikiem zaowocowała. Nie myliłam się - z 21 kwietnia na 22 kwietnia przyszło na świat 18 małych ogonków, dość sporo. 10 szaraczków i 8 biało-czarnych kapturków, słodkie małe skarby. Jak się domyślacie muszę znaleźć dla tej pokaźnej gromadki nowy dom. Teraz maja półtora tygodnia ale już poszukuję im kochających opiekunów. Nie mam warunków by zatrzymać je wszystkie więc stąd moja prośba o pomoc. W najgorszym wypadku będę zmuszona oddać je do sklepu... o usypianiu tez nie ma mowy. Będę wdzięczna jeśli ktoś zechciałby je zaadoptować. Szczurki mieszkają na razie w Brzegu, woj. opolskie. Dziękuję Asia.
Re: Szogun-ka i jej spora gromadka
usypia się raczej w pierwszej dobie życia. bardzo liczna gromada! ile miesięcy ma mamuśka? poczytaj sobie wątki jak dbać o samiczkę karmiącą. dobrze ją odżywiaj. nie oddawaj maluchów do sklepu! załóż im wątek adopcyjny i wklejaj fotki.
Szogun ma ok 7 miesięcy. To prawda że sporo ich przyszło na świat. Z odżywianiem nie ma problemów.
a wszystkie maluchy się podobnie rozwijają? widać mleczko w brzuszkach(białe księżyce na brzuszku)? najlepiej wstaw fotki. i bierz malce często na ręce aby przyzwyczajały się do człowieka.
Najlepiej wykastrować samca żeby takich niespodzianek więcej nie było.
Będą mogli wtedy razem mieszkać.
Pamiętaj o oddzieleniu chłopców od dziewczynek w czwartym tygodniu życia. 

Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Jakby znalazł się transport to biało czarna kapturka..Ahh 

Szczurki rozwijają się mniej więcej tak samo, widać lekką różnice w wielkości, jedynie jeden mały kluseczek jest dużo mniejszy i tego pilnuje by miał cały czas dostęp do pokarmu. Dziś już nabrał więcej siły więc miejmy nadzieje że sobie poradzi. Jestem w stanie dostarczyć szczurki jedynie w okolicach Brzegu ewentualnie Wrocław i Opole.
załóż wątek adopcyjny tu -> http://szczury.org/viewforum.php?f=163
I w wątku wstaw zdjęcia