Nowy szczurek, nałogowe lizanie?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Mayhem

Nowy szczurek, nałogowe lizanie?

Post autor: Mayhem »

Od 9 dni mam szczura. Codziennie po kilka razy biore go na rękę i kłade na ramieniu żeby się przyzwyczajał. Ostatnio jak go pogłaskam lub nawet nie nałogowo liże mi szyje, jak mu podam palca to palca. Potrafi tak lizać bez przerwy, nie wiem czy to normalne czy mu kupić coś do lizania? Czy są to może oznaki oswojenia?
A moje 2 pytanie, to co oznacza takie zgrzytanie zębami , nie wiem jak to nazwać, taki dziwny dźwięk :P .
Pozdrawiam
Malachit
Numer GG: 2405640

Re: Nowy szczurek, nałogowe lizanie?

Post autor: Malachit »

Skoro szczur cię liże, to znaczy, że cię lubi ;)
Zgrzytanie zębami może oznaczać różne rzeczy, w zależności od sytuacji - może to być oznaka zadowolenia, mogą zgrzytać jak je coś boli, albo czasami jak chcą nas o czymś poinformować - ciężko powiedzieć o czym, ludzie nie znają ich języka :P ale jest to raczej objaw zadowolenia.
I jeszcze jedna ważna kwestia - szczury są zwierzakami silnie stadnymi i trzymane pojedynczo nie są i nie będą całkowicie szczęśliwe, ponieważ człowiek nie zastąpi szczurowi towarzysza (chociażby dlatego, że nie rozumie jego języka, ale też nie wyiska go i nie będzie się z nim bił-bawił). Szczury w nocy są aktywne, kiedy ty śpisz, wtedy twój szczurek się strasznie nudzi. Warto przygarnąć mu kolegę (jeśli to samiec) albo koleżankę (jeśli masz samiczkę). Roboty przy dwóch szczurach nie ma wcale więcej, poza tym więcej szczęścia, kiedy się je obserwuje kiedy się bawią, śpią razem, przyłażą do ciebie, razem są odważniejsze ;) szczur samotny nie będzie całkiem szczęśliwy.
Wyszukiwarka nie gryzie
Mayhem

Tak, tylko jeżeli będzie miał 2 szczura przywiąże się do szczura nie do mnie.
A co do aktywności w nocy, chodzę spać 3-4 w nocy zawsze się ze szczurem pobawie, głównie w nocy, poświęcam mu czas więc nie ma się czym martwić ;)
Malachit

Ehh ale nie śpisz z nim, nie iskasz go, nie mówisz w jego języku - nawet go nie słyszysz, bo szczury porozumiewają się w wyższej częstotliwości niż ta, którą słyszy człowiek.
I kto ci powiedział coś takiego, że drugi szczur przywiąże się do szczura, a nie do ciebie? To straszna bzdura - wtedy oba przywiążą się do ciebie, to, że będą oprócz tego miały siebie nawzajem nic do tego nie ma. Jak niby przy tym argumencie obronić fakt, że niektórzy mają więcej szczurów niż 2 - ja np. mam 4 i wszystkie są przywiązane do siebie nawzajem i do mnie. A wg takiego argumentu powinny być przywiązane tylko 1 szczur do jednego szczura, czyli takie pary, a ja gdzieś na uboczu :P
Tobie się wydaje, że poświęcasz mu czas, ale szczury żyją krótko, i dla niego ten czas, kiedy ty jesteś w szkole/pracy/gdziekolwiek, śpisz (co z tego, że chodzisz spać o 3, w końcu kiedyś śpisz) on wtedy jest sam. To nie jest wymysł maniaków, to po prostu zwierzę stadne.
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Mayhem pisze:Tak, tylko jeżeli będzie miał 2 szczura przywiąże się do szczura nie do mnie.
Szczur to zwierze. żywa istota. Czuje, myśli, kocha, cierpi, nudzi się, pragnie ... tak jak my. Nie można podchodzić do opieki nad szczurem tak egoistycznie.

Ja mam 6 szczurów, niektórzy z nas mają nawet kilkanaście. To jak się do Ciebie przywiążą zależy OD CIEBIE i od charakteru szczurka. Najbardziej pro-ludzkie są szczury z hodowli rodowodowych lub z wpadek, urodzone w domu forumowiczów, takie brane na ręce od pierwszych dni. One kochają człowieka, ale do szczęścia potrzebują też swojego gatunku.
Próba trzymania szczura samego, to tak jak próba trzymania tygrysa w łazience. Co z tego że je, pije, żyje i NAWET w przypływach desperackiej samotności próbuje cieszyć się na widok człowieka ? Jeśli to jest dla niego niedobre ....
Nie możemy zmuszać zwierząt do miłości nie dając im wyboru, powinniśmy zasłużyć sobie na tą miłość. Wszystkie moje szczury w pewnym stopniu, mniejszym lub większym, kochają mnie i chcą ze mną spędzać czas.

Ninja - skrzywdzony, słabo ufny szczurek z laboratorium po wg mnie nieetycznych testach, przychodzi do mnie i liże mnie po ręku, mówiąc: "nie lubię jak mnie podnosisz, ale Cię kocham"
Nefertari - znaleziona pod śmietnikiem z rodzeństwem kładzie się na kolanach i każe drapać się po brzuszku
Remi - adoptowany od Pani która się nim znudziła, uwielbia na wybiegach spać przy mnie
Lili - mała wariatka z wpadkowego miotu, najchętniej wlazłaby mi do buzi, żeby znaleźć tam coś ciekawego
Czo - samiczka z małej klatki, oddana z powodów mi nie jasnych, uwielbia miętoszenie i zainteresowanie ze strony człowieka
Jagódka - urodzona u mnie i wychowana od oseska, niezależna ale codziennie mi przypomina że jestem jej mamą.

Każdy szczur jest inny. Niektóre samotne zamiast kochać człowieka który samotnością próbował je do tego zmusić, stają się agresywne.
Brak stada wpływa negatywnie na rozwój psychiczny zwierzęcia stadnego, ponieważ my nie przeskoczymy ewolucji, genów ... ich natura każe im mieć stado ... i życie bez niego jest nienaturalne i uciążliwe dla stadnego stworzenia.
Nie skazuj jej na miłość. Spraw by była szczęśliwa i wtedy na tą miłość sobie zapracuj. Taka miłość jest lepsza, piękniejsza i będziesz miała świadomość że jest w pełni szczera ;).

Wystarczy po prostu poświęcić im swój czas i pokazać że człowiek też jest fajny. Co więcej, twój szczur to wie, więc drugiemu będzie łatwiej, bo będzie brał przykład z kolegi.
Spójrz.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Stado szczurów wita się z moją córką, szczęśliwe że do nich przyszła.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
A tutaj .. szczęśliwe że mają siebie.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Mayhem

Psy, to również zwierzęta stadne a większość osób posiada jednego. Ja mam swoje zdanie na ten temat i wątpie bym je zmienił. Zresztą, temat nie mówił o tym czy dokupić szczura drugiego czy też nie. Nie mówie, fajnie mieć 2 szczury , widzieć jak są szczęśliwe, lecz to już nie to samo. Może w przyszłości będą 2, zobaczymy.
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

to cię nie obchodzi zeby były szczesliwe, tylo zeby tobie bylo fajnie? ::) to super

btw. psy to słaby przykład akurat, bo psy tworzą stado ze wszystkimi, z opiekunami, z dziecmi, z innymi zwierzętami, rozumieją mowę ciała innych stworzen itp. szczury porozumiewają się za pomocą ultradzwiekow a stado dla nich zlozonejest tylko ze szczurów, człowiek to co innego
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Malachit

Mayhem pisze:Psy, to również zwierzęta stadne a większość osób posiada jednego. Ja mam swoje zdanie na ten temat i wątpie bym je zmienił. Zresztą, temat nie mówił o tym czy dokupić szczura drugiego czy też nie. Nie mówie, fajnie mieć 2 szczury , widzieć jak są szczęśliwe, lecz to już nie to samo. Może w przyszłości będą 2, zobaczymy.
Większość... to, że większość coś robi, to żadne usprawiedliwienie. "Większość klasy dostała jedynki ze sprawdzianu, więc to, że ja też dostałem, to nic złego". Eh. I tak zrobisz jak uważasz, nikt cię do niczego nie zmusi przecież. Szkoda tylko, że twój szczurek na tym ucierpi. To troszkę egoistyczne, nie uważasz? Ale my nic na to nie poradzimy. Życzę twojemu szczurkowi, żeby jego opiekun jednak zmienił decyzję ;)
Napisałeś/aś, że dwa to już nie to samo - co przez to rozumiesz? Moje szczury na wybiegu nie są zainteresowane sobą nawzajem, a raczej bieganiem, zwiedzaniem i pchaniem się mi na ręce/kolana. Za to w klatce, kiedy nie mam dla nich czasu mogą spać razem ;)
Ale wiadomo, zrobisz jak uważasz. Powodzenia w oswajaniu
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
noovaa

Jak już porównujemy do psów, to może warto zauważyć że najstarsze szczątki psa mieszkającego z człowiekiem miały ok. 3000lat. Szczury mamy w domach ile .. ? 100 ? :)

Nie ma co porównywać.

A co do Twojego pytania, to warto powiesić wapienko. Może szczurkowi czegoś brakować.
Obrazek
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

Post autor: ^Yuuhi^ »

alken nawet nie mow dzieciakowi o tych ultradzwiekach bo jeszcze kupi jakis odstraszac owadow albo cos takiego i bedzie chcial zastapic biednemu ogonowi kolege...a co do ciebie mayhem jesli nie masz zamiaru adoptowac drugiego szczurka to lepiej znajdz dobry dom dla tego ktorego masz bo tylko sie u ciebie bedzie meczyl bez wzgledu na to co dla niego bedziesz robil...a jak chcesz zeby ktos cie bardzo kochal to idz do rodzicow i powiedz ze tak bardzo ci brak milosci ze musisz szczura meczyc ;/
Ze mną: Gizmo, Frodo, Gus, Loki oraz pies Brutus i paput Hektor
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
Malachit

19hajer20 spokojnie, pisząc w taki sposób do niczego nie dojdziemy.
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

Post autor: ^Yuuhi^ »

ale jak widze takie teksty to mnie nerwica napada i najchetniej bym poszla i takiego szczura sila wyciagla od nieodpowiedzialnych ludzi
Ze mną: Gizmo, Frodo, Gus, Loki oraz pies Brutus i paput Hektor
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
Mayhem

To idź i zostań obrońcą praw zwierząt.
Jak postanowiłem kupić jednego szczura to będę miał jednego, będziesz musiała żyć z tą świadomością, przykro mi ..
Mayhem

A teraz tak na poważnie, będę adoptował albinosa więc skończcie z tymi morałami ;)
Awatar użytkownika
noovaa

A teraz tak na poważnie, będę adoptował albinosa więc skończcie z tymi morałami ;)
Powodzenia.

Musisz nas zrozumieć. Wielu z nas aktywnie walczy o prawa zwierząt i pomaga zwierzętom skrzywdzonym i bezdomnym. Każda osoba, która świadomie lub nie krzywdzi zwierzęta, wywołuje wielkie emocje.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”