Problematyczny szczuerk
Moderator: Junior Moderator
Problematyczny szczuerk
Wiatm, mam problem z moim szczurkiem i proszę was o rady.
Szczurek nazywa się Nezumi i jest u mnie jakieś 2 miesiące. Najpierw nie sprawiał problemów, zachowywał się spokojnie. Był i nadal jest bardzo ciekawski. Kiedyś drapałam go i głaskałam i on to najwyraźniej lubił, bo mnie też lizał i leciutko podgryzał.
Lecz ostatnio to się zmieniło. Stał się nerwowy i starał się mnie ugryźć. Takie zachowanie trwa już od kilku tygodni. Kilka razy mnie ugryzł do krwi. Gdy go wypuszczałam z klatki spokojnie wychodził a potem się zaczynało bieganie i momentalne odwracanie się w drugą stronę i dziwne zachowania. Gdy byłam z nim u weterynarza (problem z pasożytami) siedział mi na ręce spokojnie i mnie lizał i nie chciał z niej schodzić Lecz następnego dnia znowu dziwaczne zachowanie. Dzisiaj ugryzł mojego brata i muszę szybko dowiedzieć się co się z nim dzieje i czy można temu zaradzić bo jak mój tata się do wie to będzie kazał mi go oddać w najlepdzym wypadku. On nie lubi szczurków. Bardzo proszę o sensowne porady i z góry dziękuję.
Szczurek nazywa się Nezumi i jest u mnie jakieś 2 miesiące. Najpierw nie sprawiał problemów, zachowywał się spokojnie. Był i nadal jest bardzo ciekawski. Kiedyś drapałam go i głaskałam i on to najwyraźniej lubił, bo mnie też lizał i leciutko podgryzał.
Lecz ostatnio to się zmieniło. Stał się nerwowy i starał się mnie ugryźć. Takie zachowanie trwa już od kilku tygodni. Kilka razy mnie ugryzł do krwi. Gdy go wypuszczałam z klatki spokojnie wychodził a potem się zaczynało bieganie i momentalne odwracanie się w drugą stronę i dziwne zachowania. Gdy byłam z nim u weterynarza (problem z pasożytami) siedział mi na ręce spokojnie i mnie lizał i nie chciał z niej schodzić Lecz następnego dnia znowu dziwaczne zachowanie. Dzisiaj ugryzł mojego brata i muszę szybko dowiedzieć się co się z nim dzieje i czy można temu zaradzić bo jak mój tata się do wie to będzie kazał mi go oddać w najlepdzym wypadku. On nie lubi szczurków. Bardzo proszę o sensowne porady i z góry dziękuję.
Re: Problematyczny szczuerk
Takie zachowanie może być powodem jakiejś choroby lub zachowuje się tak przez to, że jest sam. Szczury to zwierzęta silnie stadne i muszą mieć towarzystwo. Zaadoptuj mu kolegę tu na forum, teraz dużo ogonków jest w potrzebie.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Dziękuję za pomoc. Może spotkał się ktoś was z przypadkiem, że szczurek był sam i zachowywał się podobnie?
możesz mu dawać śmietanę, masło, czy cokolwiek w czym da się umazać palec na pacu. Wtedy zacznie ciebie lizać, a jeśli się cb boi to przestanie
Ciekawa rada, dziękuję
Ale czy wtedy nie będzie kojarzył mojego palca z jedzeniem? W takim przypadku mogłabym otrzymać efekt odwrotny do zamierzonego.

Ale czy wtedy nie będzie kojarzył mojego palca z jedzeniem? W takim przypadku mogłabym otrzymać efekt odwrotny do zamierzonego.
Dorota15, co to za pomysł?
To raczej nie pomoże.
Szczur nie może kojarzyć właściciela tylko z jedzeniem, trzeba go często brać na ręce, przytulać, miziać, brać pod bluzę żeby czuł zapach właściciela. Tak jak pisałam, skoro jest u Ciebie 2 miesiące, to to albo oznaka samotności (kolega jest koniecznie potrzebny dla Twojego szczurka), albo jakiejś choroby, co trzeba by stwierdzić u weta.

Byłam już dwa razy u weterynarza z innymi chorobami i został wyleczony, więc sądzę że jeśli weterynarz by coś zauważył to by powiedział już wcześniej. Raczej nie chodzi tu o chorobę.
Wiesz, weterynarzom nie można tak w pełni zaufać (wiem z doświadczenia, bolesnego zresztą). Może spróbuj jak Ci Emi radzi, oraz włóż do jego klatki jakąś twoją (taką do zniszczenia) bluzkę przesiąkniętą potem (by był dobrze wyczuwalny Twój zapach).
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust
nasz temacik
[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Hm.. Sądzę, że szczurek się mnie nie boi. On ode mnie nie ucieka, a jak ucieka to żeby obwąchać wszystko dookoła. Nie wiem w czym leży problem, ale wątpię żeby chodziło o jego strach.
Jak adoptujesz mu kolegę, to się pewnie uspokoi. 

słuchaj trafił ci sie cieżki przypadek może do nie oswojenia albo do oswojenia
to wszytsko zalezy od ciebuie i ogonka. musisz poświecac mu dużo czasu często dotykac brac na rece głaskac , żegby wiedział że to jest jednak przyjemne i zadna krzywda mu się nie dzieje
to po pierwsze
a po drugie moze najwazniejsze w tym wszytskim to to ze twoj szczur jest sam jak palec,boi sie jest rodrazniony i potrzebuje wsparcia osobnika jego rasy .
musisz koniecznie załatwic dla niej towarzysza nie ma innej opcji. koniec kropka. jezeli tego nie zrobisz szczur oprócz gryzienia zaraz zacznie popadac w depresje i nie daj boze cos mu sie stanie z psychiką i bedzie jeszcze gorszy.
jezeli nie jesteś w stanie to go oddaj poprostu.
to wszytsko zalezy od ciebuie i ogonka. musisz poświecac mu dużo czasu często dotykac brac na rece głaskac , żegby wiedział że to jest jednak przyjemne i zadna krzywda mu się nie dzieje
to po pierwsze
a po drugie moze najwazniejsze w tym wszytskim to to ze twoj szczur jest sam jak palec,boi sie jest rodrazniony i potrzebuje wsparcia osobnika jego rasy .
musisz koniecznie załatwic dla niej towarzysza nie ma innej opcji. koniec kropka. jezeli tego nie zrobisz szczur oprócz gryzienia zaraz zacznie popadac w depresje i nie daj boze cos mu sie stanie z psychiką i bedzie jeszcze gorszy.
jezeli nie jesteś w stanie to go oddaj poprostu.

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

ja kiedyś miałam gryzącego i to z tym palcem pomogło.
a skutek nie będzie odwrotny, bo będzie cb lizać, a nie gryźć. W końcu będziesz mogła brać go na ręce
a skutek nie będzie odwrotny, bo będzie cb lizać, a nie gryźć. W końcu będziesz mogła brać go na ręce
tez mi sie wydaje że pomysł z palcem jest ok, uczysz go kontaktu z reka w ten sposób

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

Powodów może być kilka - jeśli to samiec, to może przechodzić burze hormonalne i z tego powodu gryźć (na to są dwa wyjścia, przeczekać lub wykastrować).
Mógł też z jakiegoś powodu stracić do ciebie zaufanie - być może sama nieświadomie coś mu zrobiłaś, lub któryś z domowników i przez to zaczął gryźć (i wcale nie musi pokazywać, że się ciebie boi lub nie, żeby ci nie ufać) - wtedy tak jak dziewczyny pisały, odbudowywać zaufanie przez karmienie z ręki i noszenie pod bluzą/na ramieniu.
Powód trzeci i po części łączący się z poprzednimi też już ci dziewczyny napisały - szczury to zwierzaki silnie stadne i kiedy szczur jest sam, nie jest w pełni szczęśliwy (a człowiek nie zapewni mu na tyle towarzystwa, bo nie zastąpi drugiego szczura - nie porozumiesz się z nim, bo nawet nie słyszysz dźwięków przez niego wydawanych [poza piskiem], nie bawisz kiedy on jest aktywny, czyli całą noc). Szczury w przeciwieństwie do chomików nie są samotnikami i trzymane same mogą się nie zachowywać normalnie.
Mógł też z jakiegoś powodu stracić do ciebie zaufanie - być może sama nieświadomie coś mu zrobiłaś, lub któryś z domowników i przez to zaczął gryźć (i wcale nie musi pokazywać, że się ciebie boi lub nie, żeby ci nie ufać) - wtedy tak jak dziewczyny pisały, odbudowywać zaufanie przez karmienie z ręki i noszenie pod bluzą/na ramieniu.
Powód trzeci i po części łączący się z poprzednimi też już ci dziewczyny napisały - szczury to zwierzaki silnie stadne i kiedy szczur jest sam, nie jest w pełni szczęśliwy (a człowiek nie zapewni mu na tyle towarzystwa, bo nie zastąpi drugiego szczura - nie porozumiesz się z nim, bo nawet nie słyszysz dźwięków przez niego wydawanych [poza piskiem], nie bawisz kiedy on jest aktywny, czyli całą noc). Szczury w przeciwieństwie do chomików nie są samotnikami i trzymane same mogą się nie zachowywać normalnie.
Wyszukiwarka nie gryzie
Ja bym obstawiała właśnie ten powód. W jakim wieku jest szczurek? Jeśli to samiec i ma ok. 5-8 miesięcy, to najprawdopodobniej buzują w nim hormony i dlatego dziwnie się zachowuje - raz jest miły, a raz mu "odwala" i gryzie. Dodatkowo za tym powodem świadczy fakt, że w młodości był przyjazny, a dopiero niedawno zaczął szaleć.Powodów może być kilka - jeśli to samiec, to może przechodzić burze hormonalne i z tego powodu gryźć (na to są dwa wyjścia, przeczekać lub wykastrować).
Na Twoim miejscu wykastrowałabym szczurka u dobrego weterynarza, czyli takiego, który ma doświadczenie ze szczurami. W dziale "Weterynarze" na forum możesz znaleźć polecanych wetów z Twojego miasta. Pamiętaj, że nie każdy świetny wet od psów i kotów zna się też na szczurach! Kastracja uspokoi szczurka, oczywiście nie od razu, ale po ok. miesiącu powinny być widoczne efekty, kiedy opadnie mu poziom hormonów. Samce po kastracji także mniej śmierdzą, mają bardziej miękkie futerko i są przyjaźniej nastawione do innych szczurów, no i oczywiście bezpłodne.
Kastracja wiąże się z pewnym ryzykiem, tak jak każda operacja pod narkozą. Ale u zdrowego i młodego szczurka raczej nie powinno być problemów z wybudzeniem się. Bezpieczniejsza jest narkoza wziewna, ale szczur w wieku 0,5-1,5 roku powinien sobie poradzić również z iniekcyjną narkozą.
Oczywiście szczurek w żadnym przypadku nie powinien być sam, dlatego powinnaś przygarnąć mu kolegę tej samej płci (jeśli to samiec, to samca, a po kastracji i odczekaniu 10 dni po zabiegu - może być nawet samiczka

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf