szczurek mało pije

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

bblondyna

szczurek mało pije

Post autor: bblondyna »

witam :)
mam pytanie.jak dużo Wasze maleństwa piją?
bo mój Julek z poidelka się pic nie nauczył,to ma w miseczce,aczkolwiek z tej miseczki nic nie ubywa. najchętniej pije to co ja mam obecnie w kubku-stamtąd mu wszystko smakuje, od zwykłej wody ,przez kompot,rozne herbaty itp.jak mu próbowalam to samo serwowac w miseczce to tez nie chciał pić.
dostaje co prawda warzywa owoce itp ale czy wasze też mają takie "zboczenia"?:D
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: szczurek mało pije

Post autor: Paul_Julian »

Sprawdz czy poidelko nie jest zablokowane. Mozesz też rurkę na dole troszke posmarowac czymś smacznym, i wtedy poliże i poczuje , ze tam jest woda.
Moje do miseczki zawsze sikały. Jak Julek ma warzywa i owoce, to w nich tez jest woda, no i dodatkowo herbatkę Ci podpija.

Doadoptuj Julkowi kolegę z forum!
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Arau

Post autor: Arau »

Moje szczurki mają poidło i często widzę zmiany w ubywaniu wody. Raz pełne po 2 dniach prawie nie ubywa, a raz przez jedną noc wypiją 3/4. (mam dwa szczurki). Wymieniam wodę przynajmniej raz na 2 dni, przy czym czyszczę rurkę patyczkiem do uszu, codziennie sprawdzam poidło, czy działa. Nie wiem czym to jest spowodowane, raz piją, raz nie i już;p
Obrazek
Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
Awatar użytkownika
Bratka.a10
Kontakt:

Post autor: Bratka.a10 »

Moje również mają poidełko... I tak jak zauważyłam średnio 2 dni i po wodzie ani śladu. Ale w owocach, warzywach itd. również jest woda.. Moim zdaniem trochę rozpuściłaś szczurcia ::)

Koniecznie zaadoptuj jakiegoś przyjaciela dla Julka! Szczur samotny to szczur nieszczęśliwy!
Obrazek
bblondyna

mój Julo z poidełka nie nauczył się pić w miseczce ma wode
ogólnie to w okresie od pazdziernika to bedzie miał swojego brata któego ma moja kolezanka do zabawy ale w sumie zastanawiam sie powaznie czy mu nie zaadoptowac kolegi
aczkolwiek boje sie jaka moze byc jego reakcja.. w sumie od maja jest "jedynakiem" który prawie codziennie widiywal sie i bawil z bratem.
czy zaakceptuje nowego szczurka czy bedzie pokazywal ze on tu rzadzi..nie wiem sama.
wiem ze potrzebny mu towarzysz bo widze roznice w zachowaniu jak szalał z bratem a jak jest sam ale bynajmniej do pazdzirernika nie mam szans na 2go ciurka bo rodzice ledwo jednego są w stanie wytrzymać a co dopiero dwa dlatego czekam z powrotem na studia..
alinak

Post autor: alinak »

bblondyna pisze:bedzie miał swojego brata któego ma moja kolezanka do zabawy
Do zabawy ?! :O
bblondyna

no mam na mysli ze Julek i Kapitan razem sie bawią :P biegają szaleja rozwalaja nam pokoje itp :P
alinak

Post autor: alinak »

No dobrze to cale szczescie, ze to wlasnie oto chodzi ;)
bblondyna

no ale jak sądzicie czy w sumie 4 miesieczny szczurek przekona sie do mlodszego kolegi? bo on jest zazdrosny nawet o chlopaka jak mnie przytuli to ciuro wlazi miedzy nas i go odpycha lapkami xD nawet jak spimy to ten wlazi obok mnie zeby tylko pilnowac,a 2gi szczur to juz zupelnie co innego..
Malachit
Numer GG: 2405640

Post autor: Malachit »

Czteromiesięczny szczur to jeszcze dzieciak, więc bez problemów powinien zaakceptować nowego kolegę. I jak sama zauważyłaś - szczur to zdecydowanie co innego, niż inny człowiek. Ty swojemu szczurowi szczura nie zastąpisz.
A to, że któryś z dwóch będzie rządził jest czymś naturalnym, ponieważ w stadzie musi istnieć hierarchia - ktoś rządzi a ktoś nie ;)
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
katkanna

Post autor: katkanna »

Tak w temacie.
Moje potwory nie piją z poidła, co mnie dziwi. Są to moje pierwsze szczury, które nie załapały tego od razu, czy to kwestia czasu, czy trzeba je jakoś zachęcić? Zasadniczo problemu nie ma, bo mają miskę z wodą na pięterku i nie zrzucają jej (o dziwo), zatem nie boję się, że wszystko wyleją i zostaną bez wody, jak wyjdę choćby na godzinę, ale chciałabym jednak, aby to poidełko było używane z uwagi na większą pojemność i higienę.
Nalałam do poidełka wody z odrobiną miodu, ale nawet smakołyk ich dotąd nie zachęcił. Wydają się nim niezainteresowane. Trochę się boję zrobić eksperyment pt. zostawić na całą noc bez miski z wodą, tylko z poidłem i czekać, aż pragnienie zmusi je do nauki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”