Przygarnę szczurzyczkę Wawa!!!
Moderator: Junior Moderator
Re: Przygarnę szczurzyczkę Wawa!!!
Ja bym jednak nie była taka pewna co do alergii i trocin, nawet tych niby niepylących. Ja w kuwecie mam żwirek drewniany a na koszyczkach i dnie klatki mam szmatki i ręczniki papierowe.
- madziastan
- Numer GG: 8345513
- Kontakt:
Moja wetka polecała mi ligninę, sprawdza się świetnie, ale częściej trzeba wymieniać niż żwirek czy granulaty. Mi lignina zawsze/często znika bo szczurki biorą do domku...
Ale nawet jak nie ma ligniny to kupkają w kuwecie 
Dlaczego lignina? Bo od kiedy używałam trocin Pinio (drewniane walce) to mi nonstop kichały.. przez ten pyłek który osada się na dnie paczki.

Dlaczego lignina? Bo od kiedy używałam trocin Pinio (drewniane walce) to mi nonstop kichały.. przez ten pyłek który osada się na dnie paczki.
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
- handzia600
- Numer GG: 12805114
wiem znam to , moje tez kichały cały czas od pyłku tych trocin.
Lignina fajna sprawa , miękko , ciepło , można się opatulić, dobra chłonnośc ale widzisz są wady takie jak częste wymienianie i zapewne lata w strzępkach po kuwecie
Lignina fajna sprawa , miękko , ciepło , można się opatulić, dobra chłonnośc ale widzisz są wady takie jak częste wymienianie i zapewne lata w strzępkach po kuwecie

- madziastan
- Kontakt:
Mimo wad, nie narzekam bo widzę że nigdy nie kichają 

Może kiedyś...
Miała już ręczniki takie zwykłe i nic? To nie jest alergia bo miała już to sprawdzane u weta

- madziastan
- Kontakt:
Pigi, no to nie wiem ale w forum mówili że są takie szczury że mimo braku alergii i żadnych powodów kichają i nic im nie jest...
Może kiedyś...
A mnie zastanawia czy wet może stwierdzić z całą pewnością, że to nie alergia? Mam wątpliwości. Nawet u ludzi ciężko to sprawdzić, robi się testy alergiczne, obserwuje.
Dostała sterydy po których miało jej minąć jak to alergia i nic? Ale zdecydowanie mniej kicha.

- handzia600
Rzadko kiedy spotykam samoistnie kichające szczury czy nawet inne gryzonie , oczywiście zdarza się ale nie często.
Oczywiście wet nie jest w stanie stwierdzić alergii u szczura , można to ewentualnie zaobserwować. Ja bym zastanowiła się nad jakąś chorobą skoro nie ma żadnego czynnika uczulającego w klatce i pobliżu ... No chyba że to kichanie zdarza się od czasu do czasu.
Oczywiście wet nie jest w stanie stwierdzić alergii u szczura , można to ewentualnie zaobserwować. Ja bym zastanowiła się nad jakąś chorobą skoro nie ma żadnego czynnika uczulającego w klatce i pobliżu ... No chyba że to kichanie zdarza się od czasu do czasu.
- handzia600
Madziastan - może wykraczam poza temat ale kusi mnie żeby w końcu kogoś zapytać. Masz 5 ogonków jak Ty sie wysypiasz w nocy?
Musisz mieć niezłą imprezę każdej nocki 

To napewno u niej nie myco? Ale chyba coś fizjologiczne, coś w niej, taka już uroda z psełdo. Moja jedna nie daje spać w nocy a co dopiero ja wezmę drugą do zabawy
. I zdecydowałam się na trą klatkę o której pisałam wcześniej tą ze Śląska. pasuje mi wymiarami. Byłam u weta najlepszego ale drogiego "ogonek" w Warszawie, ale nic nie pomogło i poszłam do weta Amusi i troszkę pomogło. Nie kicha tak przerażliwie. Może to kwestia była antybiotyków? lub dłuższego ich podawania?

- madziastan
- Kontakt:
Pigi - wg mnie weterynarz nie może dawać sterydy kichającej szczurzycy - sterydy są przeznaczone dla szczurów które nawet ledwo co poruszają czy żyją i steryd sprawia krótkotrwałą chwilę żeby szczur mógł trochę pojeść czy pochodzić.... jak się mylę to proszę poprawić.
Handzia, nie, nie przeszkadzają mi, bo jestem osobą głuchą (ale słyszę nosząc aparaty) i zawsze przed pójściem spać zdejmuję aparaty, luksus nie?
Z pewnością szczury hałasują w nocy i dodatkowo mam koszatniczkę nonstop biegającą na kołowrotku...
Handzia, nie, nie przeszkadzają mi, bo jestem osobą głuchą (ale słyszę nosząc aparaty) i zawsze przed pójściem spać zdejmuję aparaty, luksus nie?

Może kiedyś...
- handzia600
a poddawałaś małą jakiemuś transportowi podczas którego mogła się 'przeziębić' lub kontaktu z innymi zwierzętami?
Kontaktu z innymi nie miała ale jak pisałam była wzięta z psełdo wiec pewnie było tam mnóstwo maluchów i tych większych.