Tańcząca z haszczurami
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Tańcząca z haszczurami
Ja podawałam lek Yogiemu metodą Ani (która była jego DT). Kładłam troszkę gerberka/kaszki na nakrętkę, ale naprawdę niewiele, dodawałam lek i mieszałam, wkładałam nakrętkę do transportera i wrzucałam tam szczurasa. Wracał do klatki dopiero po wylizaniu nakrętki do czysta. U mnie nie było problemu, mimo że lek podobno jest bardzo gorzki. Trzeba kombinować jak się da 

Galeria moich chłopaczków

Oraz ich wątek: klik!
Zdarza się tutaj, że leki podawane są w Nutelli, ale raczej jak już jest szczurek w złej sytuacji. Na pewno z czasem bycia na tym forum, natkniesz się na wątki, gdzie przeczytasz, że ludzie naginają zasady, aby przemycić coś szczurkom w jedzeniu...
Myślę, że dwie krople serka waniliowego nie zaszkodzą. Wiadomo, że produkty zwierzęce w za dużych ilościach to ryzyko przebiałczenia, ale jeśli nie dajesz szczurom dużych ilości na co dzień, to wyjątkowo mogłabyś spróbować.
Serek waniliowy ma o tyle większą wadę w porównaniu z jogurtem naturalnym, że zawiera dużo cukru.
Mam wrażenie, że błędem jest też to, że wyjmowałaś je z klatki i próbowałaś im coś dać. One są podstępne. Mogły poczuć, że dzieje się coś podejrzanego. Najlepiej poczekać, aż np. będą na wybiegu i udawać, że daje się im smakołyk... Sprawić wrażenie naturalnej sytuacji
Wciskanie zawsze przynosi złe efekty.
Chociaż mój szczurek potrafił wypluwać fragmenty chlebka nasączone lekiem, choć lek był słodki i drugiemu na przykład bardzo smakował. Widziałam, bo wypadały mu z mordki te żółte (taki miał kolor lek) fragmenty chleba, a resztę zjadał.
Metoda Camelli tez jest super
Ser topiony to może chemia nie jest, ale zawiera fosforany, które wpływają na przyswajanie wapnia. To samo coca-cola itp.
Człowiekowi nic nie zaszkodzi, a w każdym razie w normalnych ilościach.
Piszę to, bo często na tym forum podnoszony jest raban i zasłanianie się argumentem "chemia", co nie zawsze do końca rozumiem. Mogę się już nazwać technologiem żywności i oczywiście nie jestem idealistką jeśli chodzi o artykuły spożywcze, ale widzę, że ludzie tutaj czasem przesadzają.... Mam nadzieję, że to wszystko wypływa z tego, że szczury są chorowite, więc chyba każdy z nas chciałby zrobić wszystko, aby przedłużyć im życie ; ) Tzn. nie chcę się kłócić z wieloletnim doświadczeniem użytkowników tego forum, ale nie zawsze padają tutaj rzeczowe argumenty i to mnie drażni.
Myślę, że dwie krople serka waniliowego nie zaszkodzą. Wiadomo, że produkty zwierzęce w za dużych ilościach to ryzyko przebiałczenia, ale jeśli nie dajesz szczurom dużych ilości na co dzień, to wyjątkowo mogłabyś spróbować.
Serek waniliowy ma o tyle większą wadę w porównaniu z jogurtem naturalnym, że zawiera dużo cukru.
Mam wrażenie, że błędem jest też to, że wyjmowałaś je z klatki i próbowałaś im coś dać. One są podstępne. Mogły poczuć, że dzieje się coś podejrzanego. Najlepiej poczekać, aż np. będą na wybiegu i udawać, że daje się im smakołyk... Sprawić wrażenie naturalnej sytuacji

Chociaż mój szczurek potrafił wypluwać fragmenty chlebka nasączone lekiem, choć lek był słodki i drugiemu na przykład bardzo smakował. Widziałam, bo wypadały mu z mordki te żółte (taki miał kolor lek) fragmenty chleba, a resztę zjadał.
Metoda Camelli tez jest super

Ser topiony to może chemia nie jest, ale zawiera fosforany, które wpływają na przyswajanie wapnia. To samo coca-cola itp.
Człowiekowi nic nie zaszkodzi, a w każdym razie w normalnych ilościach.
Piszę to, bo często na tym forum podnoszony jest raban i zasłanianie się argumentem "chemia", co nie zawsze do końca rozumiem. Mogę się już nazwać technologiem żywności i oczywiście nie jestem idealistką jeśli chodzi o artykuły spożywcze, ale widzę, że ludzie tutaj czasem przesadzają.... Mam nadzieję, że to wszystko wypływa z tego, że szczury są chorowite, więc chyba każdy z nas chciałby zrobić wszystko, aby przedłużyć im życie ; ) Tzn. nie chcę się kłócić z wieloletnim doświadczeniem użytkowników tego forum, ale nie zawsze padają tutaj rzeczowe argumenty i to mnie drażni.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Ja walczyłam z Gabą jak musiałam jej podać płynny antybiotyk. Co to były za walki
Do czasu aż się skapnęłam, że jak podstawię jej pod pysio strzykawkę, to ona sama z ciekawości się na nią rzuci i wsadzi do paszczy. Wtedy wyciskałam płyn, a ta zołza połykala wszystko, jeszcze sobie łapki oblizywała i dalej szturmem na strzykawkę
Czyli faktycznie, nic siłą, a raczej w formie zabawy 
A Ty ten Beta masz w płynie? Ja moim podawałam w proszku w gerberze i nawet się nie skapnęły, że jedzenie jest z wkładką
Ba, nawet raz im dałam tarte jabłuszko ze sproszkowanym beta i też zeżarły
Hmmm, a może spróbuj biały serek. O, albo z tranem (niewielką ilością tranu), to ma taki intensywny smród i szczury to kochają przecież 

A Ty ten Beta masz w płynie? Ja moim podawałam w proszku w gerberze i nawet się nie skapnęły, że jedzenie jest z wkładką

saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Na razie się udało . Zrobiłam, jak pisałam. Powycierałam im koszyczki, zmieniłam szmatki i zamiast od razu dać michę z karmą, to zrobiłam im mieszankę glukanu i ciuteńki Gerberka. Każda dostała swoją nakrętkę w innej części klatki i wylizały, że aż lśniło 
Mam nadzieję, że będzie tak przez te całe dwa tygodnie. Jak nie, to spróbuję z transporterkiem, albo z tranem. One faktycznie uwielbiają to świństwo.
Ja kupiłam ten w syropie, bo łatwiej go odmierzyć, bo jak widziałam te proporcje, na ile części trzeba dzielić jedną kapsułkę, to mi się włosy zjeżyły z przerażenia i wzięłam syrop dla dzieci.

Mam nadzieję, że będzie tak przez te całe dwa tygodnie. Jak nie, to spróbuję z transporterkiem, albo z tranem. One faktycznie uwielbiają to świństwo.
Ja kupiłam ten w syropie, bo łatwiej go odmierzyć, bo jak widziałam te proporcje, na ile części trzeba dzielić jedną kapsułkę, to mi się włosy zjeżyły z przerażenia i wzięłam syrop dla dzieci.
Ze mną : Trish, Tasza, Tośka i Tola
Za TM, na zielonej szczurzej łączce : Tutek, Fibi i Fryta [*][/color]

Żeby szczur nie chciał syropu? Jestem zszokowana
Dobrze, że sobie poradziłaś. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy w podawaniu

Dobrze, że sobie poradziłaś. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy w podawaniu

Ja tam beta glukan zawsze podaję w waniliowym danonku.
Danonka, w małych ilościach, ale jednak, moje szczurki dostają regularnie.
Wiem, że zawiera cukier, ale „magicznie” działa na mnie ta „formuła mocnych kości” a jeszcze bardziej fakt, że wszystkie moje szczury go uwielbiały i uwielbiają; Każdy dostaje swoją porcję i jeśli podaję w nim beta- jestem pewna, że cała porcja zostanie wciągnięta
.
Daję szczurkom Danonka, jajka przepiórcze (dwa razy w tygodniu), mięsne zupki i fileta z kurczaka, a nigdy nie było u nas problemu z przebiałczeniem.
Może miałam szczęście....
Podoba mi się gosju1 Twoje podejście jako fachowca: warto brać pod uwagę wiedzę na temat danego produktu- zwłaszcza w kontekście niesamowitej szybkości przemiany materii u naszych podopiecznych, jednak... nie popadajmy w paranoję: czy restrykcyjne przestrzeganie zasad odżywiania, jak i bezpieczeństwa, w wyniku którego nasz szczurek będzie żył np. 6 tygodni dłużej, warte jest ceny WOLNOŚCI, lub rezygnacji z przyjemności „wciągania” danonka????
Nie chcę robić Moim Podopiecznym tego, co mnie by było niemiłe
................
To normalne dorloc: „dwa razy i dosyć!”
W walce o niektóre Kwarki, głównym tematem dnia było: „w czym dzisiaj przemycę lek?” z tym, że nie chodziło wtedy o beta
i naprawdę: mało istotne wtedy było pytanie: „zawiera cukier, czy inne <e>? "Robiłam kogel-mogel(sama niezdrowość"), polewałam pachnącym, stopionym masłem, dałabym nawet wódki! Byle Słoneczko chciało zawalczyć.... Niektóre chciały 
(Beta- jest naprawdę łatwo "odmierzyć" - robi się igłą dziurkę w kapsułce i wyciska "dwa ziarenka sezamu".... beta,trudno przedawkować
jeśli tak się stanie, tylko marnuje się surowiec, kuracjusze przyswoją tyle, ile potrzebują
)
Danonka, w małych ilościach, ale jednak, moje szczurki dostają regularnie.
Wiem, że zawiera cukier, ale „magicznie” działa na mnie ta „formuła mocnych kości” a jeszcze bardziej fakt, że wszystkie moje szczury go uwielbiały i uwielbiają; Każdy dostaje swoją porcję i jeśli podaję w nim beta- jestem pewna, że cała porcja zostanie wciągnięta

Daję szczurkom Danonka, jajka przepiórcze (dwa razy w tygodniu), mięsne zupki i fileta z kurczaka, a nigdy nie było u nas problemu z przebiałczeniem.
Może miałam szczęście....
Podoba mi się gosju1 Twoje podejście jako fachowca: warto brać pod uwagę wiedzę na temat danego produktu- zwłaszcza w kontekście niesamowitej szybkości przemiany materii u naszych podopiecznych, jednak... nie popadajmy w paranoję: czy restrykcyjne przestrzeganie zasad odżywiania, jak i bezpieczeństwa, w wyniku którego nasz szczurek będzie żył np. 6 tygodni dłużej, warte jest ceny WOLNOŚCI, lub rezygnacji z przyjemności „wciągania” danonka????
Nie chcę robić Moim Podopiecznym tego, co mnie by było niemiłe

................
To normalne dorloc: „dwa razy i dosyć!”
W walce o niektóre Kwarki, głównym tematem dnia było: „w czym dzisiaj przemycę lek?” z tym, że nie chodziło wtedy o beta

(Beta- jest naprawdę łatwo "odmierzyć" - robi się igłą dziurkę w kapsułce i wyciska "dwa ziarenka sezamu".... beta,trudno przedawkować

Na razie nie ma problemu. W klatce ładnie go wcinają z Gerberkiem. Ale może dla odmiany, jak mi się skończy, to dam im z waniliowym Danio.
Dzięki za wszystkie rady. Jeśli będę miała problem, bo im się znudzi ten smak, albo inny lek będzie przeohydny, to na pewno skorzystam.
A jeśli chodzi o przebiałczenie, to własnie nie wiem, czy im trochę za dużo nie podaję tych produktów. Bo zazwyczaj podawałam im jogurt nat. z płatkami owsianymi co drugi dzień i co drugi jakieś warzywa gotowane w formie obiadku. Albo obiadek Bobowita z mięsem drobiowym, tak przez trzy dni (nie chcę, żeby się obiadek zepsuł, a starcza na trzy dni) i potem same warzywa.
Mam nadzieję, że nie przesadzę. Może już ten jogurt podawać im rzadziej ?
Dzięki za wszystkie rady. Jeśli będę miała problem, bo im się znudzi ten smak, albo inny lek będzie przeohydny, to na pewno skorzystam.
A jeśli chodzi o przebiałczenie, to własnie nie wiem, czy im trochę za dużo nie podaję tych produktów. Bo zazwyczaj podawałam im jogurt nat. z płatkami owsianymi co drugi dzień i co drugi jakieś warzywa gotowane w formie obiadku. Albo obiadek Bobowita z mięsem drobiowym, tak przez trzy dni (nie chcę, żeby się obiadek zepsuł, a starcza na trzy dni) i potem same warzywa.
Mam nadzieję, że nie przesadzę. Może już ten jogurt podawać im rzadziej ?

To super, grzeczne dziewczyny 
Jogurt możesz rzadziej podawać, są głosy że nie jest tak do końca dobry. Zamiast tego możesz czasem jajko im rzucić (choć np moje nie lubią, ale maluchy zajadały), albo gerberka/mięso wymieszać z makaronem, ryżem czy kaszą.

Jogurt możesz rzadziej podawać, są głosy że nie jest tak do końca dobry. Zamiast tego możesz czasem jajko im rzucić (choć np moje nie lubią, ale maluchy zajadały), albo gerberka/mięso wymieszać z makaronem, ryżem czy kaszą.
saszenka
Jajko im daję. Tak mniej więcej raz na tydzień. Ryż, czy kaszę lub makaron też im robię z warzywami.

No to git, ale ja bym zrezygnowała z jogurtu, albo dawała zamiennie z jajkiem np. Porządna karma zapewnia im odpowiednią ilość białka, więc wszystko co dajemy poza tym jest poniekąd ponad normę. Chyba że np wybierzesz karmę z niewielką ilością białka... To takie balansowanie
Od jednego kurczaka czy jogurtu nic się nie stanie, ale jeśli podajesz im systematycznie to lepiej ograniczyć. Tym bardziej jak skończą 5-6 miesiąc i przestaną rosnąć 

saszenka
Możesz też spróbować z mlekiem sojowym jak skończą Ci się pomysły. Ja swoim daję od czasu do czasu jako smakołyk mleko sojowe i bardzo chętnie piją, również z kaszkami i płatkami etc.
Leki też się w nim całkiem dobrze przemyca.

O, a o mleku sojowym nie pomyślałam. Muszę im kupić i spróbować.
A czy Wasze ciurki lubią suszone zioła ? Bo ja moim kupiłam takie specjalnie niby dla szczurów firmy Herbal, ale moje w ogóle nie chcą tego jeść. Rozwalają tylko po całej klatce, ale nie jedzą. Mogę oddać prawie calutką paczkę, jakby co, bo u mnie się nie przyjęło...
A czy Wasze ciurki lubią suszone zioła ? Bo ja moim kupiłam takie specjalnie niby dla szczurów firmy Herbal, ale moje w ogóle nie chcą tego jeść. Rozwalają tylko po całej klatce, ale nie jedzą. Mogę oddać prawie calutką paczkę, jakby co, bo u mnie się nie przyjęło...

A jakie to zioła? Ja moim kupuję raczej warzywa suszone czy owoce (te, których w moim domu nie ma) - uwielbiają proso i gryzaki warzywne. Z gruszkami było tak, że najpierw nie chciały jeść, więc opakowanie leżakowało miesiąc-dwa. A teraz coś im się odwidziało i zaczęły jeść, może nie jakoś fanatycznie, ale jedzą
Spróbuj zrobić im przerwę, może muszą "dorosnąć" do ziół 

saszenka
No takie tam, bazylia i inne liście. A to już u mnie z miesiąc leży. I właśnie po przerwie znowu im dałam wczoraj, to nawet nie ruszyły. A kiedyś wyczytałam gdzieś, że lubią takie rzeczy, więc im kupiłam. A te gryzaki warzywne, to co to jest i jakiej firmy ? Masz jakiś link ? W normalnym zoologu są, czy trzeba z Zooplusa ?

U mnie też ziółka nie są mile widziane.
Jedynie Boguś jadał... też nie wszystkie, ale chociaż trochę pokopał
Kubuś i Kacperek nie przepadają. Kupiłam im też mieszankę Przysmak gryzonia - multiwitamina i marnie to idzie...
Doszłam zatem do wniosku, że wszelkie susze mają w ogonach.
Co do przebiałczenia, to chyba też zależy od organizmu szczurka? W każdym razie ja nie suplementuję diety białkiem za bardzo. Sporadycznie coś tam im rzucam, typu Gerberek, mięsko, ale to max 2x w tygodniu. Dostawały przez większość czasu Beaphar Care+, który zawiera dużo białka, ale teraz zmieniłam z powrotem na Science Selective, które białka ma mało w porównaniu do większości karm, bo mi się towarzystwo drapało i nie wiedziałam, co o tym sądzić.
Jedynie Boguś jadał... też nie wszystkie, ale chociaż trochę pokopał

Kubuś i Kacperek nie przepadają. Kupiłam im też mieszankę Przysmak gryzonia - multiwitamina i marnie to idzie...

Co do przebiałczenia, to chyba też zależy od organizmu szczurka? W każdym razie ja nie suplementuję diety białkiem za bardzo. Sporadycznie coś tam im rzucam, typu Gerberek, mięsko, ale to max 2x w tygodniu. Dostawały przez większość czasu Beaphar Care+, który zawiera dużo białka, ale teraz zmieniłam z powrotem na Science Selective, które białka ma mało w porównaniu do większości karm, bo mi się towarzystwo drapało i nie wiedziałam, co o tym sądzić.