Jak go oswoić,żeby się nie bał.? POMOCY !

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Szczur_Albinos

Jak go oswoić,żeby się nie bał.? POMOCY !

Post autor: Szczur_Albinos »

Witam.

Mam problem i to wielki. Otóż wczoraj wzięłam od pewnej pani szczurka,bo niby mąż dostał alergii na sierść zwierzaka. Będąc w domu tak koło południa zostawiłam go w spokoju w jego klatce,która nawet nie nadaje się dla chomika,ale wracając,gdy chciałam wsypać mu jedzenie świeże to ugryzł mnie w palec do krwi więc postanowiłam go nie stresować i zostawić. Dzisiaj jak wróciłam ze szkoły to sprzątnęłam klatke moim szczurkom,żeby go tam włożyć,ale niestety "pobił się" z jednym z moich,a później czyli jakąś godzinę temu wzięłam go w ręcznik i głaszcząc go troszkę się uspokoił i dał się pogłaskać po główce lecz potem znowu mnie ugryzł w palca,a raczej złapał mocno. :-\ Szczurek jest młodziutki,bo ma jeszcze dziecięce futerko. Pytanie tylko do Was czy dobrze zrobiłam wkładając go do klatki chłopaków.? I czemu młody się tak panicznie boi i gryzie od razu.? ??? Dodam,że nie chce nić na siłę robić,ale jeśli się nie oswoi to będę zmuszona go oddać,a nie chce go oddawać w niepowołane ręce lecz też nie chce,żeby czuł się nieszczęśliwy. W tej "klatce",którą mam był sam. :(

Z góry proszę o pomoc i dziękuje.

Jeśli dałam w złym dziale lub nie potrzebnie nowy temat to przepraszam,ale szukałam podobnych rzeczy na forum i niestety nie odnalazłam odpowiedzi na moje pytania.
Tęczowy Most: [*] Pysia Plamka Hera Kropka Milka Maya Uszata Tequila Pchełka Django (samiec) Bambi Sherry Yumiko Fokus Psota Magik Devil Mia Rahim Akira Parszywek[*] Bardzo mi Was brakuje... :(
Malachit
Numer GG: 2405640

Re: Jak go oswoić,żeby się nie bał.? POMOCY !

Post autor: Malachit »

Wsadzenie do klatki dotychczasowych szczurów nie było najrozsądniejszym posunięciem, bo to ich teren, nic dziwnego, że się pobili. O łączeniu szczurów polecam poczytać pierwszy post w tym temacie: http://szczury.org/viewtopic.php?f=16&t=1149
Co do tego ugryzienia/złapania palca - szczurek jest u was od wczoraj, na pewno jest jeszcze zestresowany, nowe otoczenie, nowe zapachy, inne szczury... to raczej reakcja obronna, tym bardziej, że jest młodziutki. Myślę, że trzeba dać mu czasu i będzie coraz lepiej ;) zresztą po odpowiednim połączeniu z resztą szczurów powinien przekonać się, że człowiek jest fajny
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
Szczur_Albinos

Re: Jak go oswoić,żeby się nie bał.? POMOCY !

Post autor: Szczur_Albinos »

Dziękuje za pomoc. Spróbuje jeszcze raz wszystkie połączyć powoli i od nowa.
Tęczowy Most: [*] Pysia Plamka Hera Kropka Milka Maya Uszata Tequila Pchełka Django (samiec) Bambi Sherry Yumiko Fokus Psota Magik Devil Mia Rahim Akira Parszywek[*] Bardzo mi Was brakuje... :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”