Kupki
Moderator: Junior Moderator
Kupki
Hej. Mam takie pytanie. Bo jakiś czas temu kupiłam małą szczurkę w sklepie zoologicznym (byłam zmuszona bo mój drugi szczurek był bardzo samotny) i zauważyłam że ona wszędzie robi kupy... Gdy trzymam ją na ramieniu co chwilę je robi. Nawet nie puszczam jej na wersalkę żeby sobie pobiegała bo wszędzie pełno kupek jest. I oto moje pytanie: Czy ona oduczy się robienia kupek wszędzie gdy dorośnie? czy trzeba ją oduczyć samemu? i jak to zrobić? Proszę o pomoc 

Re: Kupki
Szczurek pewnie robi kupy ze stresu, mogą być rzadsze i bardziej śmierdzące niż zwykłe
Jak tylko się oswoi, poczuje pewnie i bezpiecznie, przestanie kupkać wszędzie gdzie się da. Może natomiast posikiwać, to normalne i tego raczej się nie przeskoczy.
Na przyszłość, lepiej szczurka adoptować, są już oswojone i zdrowe. W zoologach różnie bywa. Mam nadzieję, że upewniłaś się, że szczurki są tej samej płci

Na przyszłość, lepiej szczurka adoptować, są już oswojone i zdrowe. W zoologach różnie bywa. Mam nadzieję, że upewniłaś się, że szczurki są tej samej płci

saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Dokładnie. Moje poprzednie szczurki nie robiły takich ale mała robi kupki które bardzo śmierdzą. Oczywiście upewniłam się, że szczureczki są tej samej płci przed zakupem. Teraz juz wiem że nie kupuje się szczurków w sklepach zoologicznych. Sporo się o tym naczytałam na tym forum. Tylko potrzebowałam szczurka na szybko bo z moją poprzednią Białą ([*]) było źle i bardzo potrzebowała przyjaciela bo mało się ruszała i w ogóle. Gdy ją przyniosłam to odżyła. O siusianie mi nie chodzi tylko o te kupki bo sikanie da sie przetrzymać.
Sama forma kupy (konsystencja czy kolor/zapach) może też mieć związek ze zmianą diety ze sklepowej na Twoją.
Za kilka dni, gdy szczuras się zadomowi całkowicie, wszystko powinno wrócić do normy
Za kilka dni, gdy szczuras się zadomowi całkowicie, wszystko powinno wrócić do normy

saszenka