Poznań - oddam w dobre ręce moje roczne stado... :(

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

dorloc

Poznań - oddam w dobre ręce moje roczne stado... :(

Post autor: dorloc »

Witam,
Z bólem serca podjęłam tą straszną dla mnie decyzję o oddaniu moich czterech panienek w wieku około roku. Niestety po raz drugi straciłam pracę i w tej chwili nie mam już żadnych oszczędności, dzięki którym mogę przeżyć i za jakiś miesiąc będę zmuszona wrócić z całą rodziną do mamy, a tam nie będzie miejsca, przy tylu osobach, na klatkę ze szczurami.
Jest to dla mnie trudne, bo kocham je i cieszyłam się, jak głupia, kiedy do mnie przyjeżdżały, urządzałam, szyłam i dogadzałam. Niestety życie to nie je bajka, jak mówią :( Dlatego proszę sobie oszczędzić niestosownych komentarzy, bo i tak jest mi ciężko.
Trzy panienki, to huszczaki; dwie to siostry Tośka i Tasza, które 21.08. skończą roczek, trzecia - Trish jest około dwóch tygodni od nich starsza - niestety dokładnej daty nie znam. Czwarta, to szarak - Tola i ma 8 miesięcy (5.11.2012).
Najbardziej kontaktowa jest Trish. Tolę można pomiętolić, ale po wyjęciu z klatki, ponieważ w klatce ma odpały i czasem rzuca się na dłoń. Muszę jej podawać, jak psu, do obwąchania, żeby była spokojna, ale i tak czasem to nie wystarczy. Chociaż nie gryzie na całego i najczęściej nie pozostawia śladów, bądź tylko lekkie draśnięcie. Tośka i Tasza mają gdzieś mizianie i uciekają od tego, gdzie pieprz rośnie. Zazwyczaj trzymają się razem. Tośka to alfa, ale nie jest raczej jakaś agresywna, czy coś dla reszty, nawet, kiedy były łączone. Poza tym, jak to panny, są wszędobylskie i niszczycielskie. Kuweta klatki, przedstawia obraz nędzy i rozpaczy i obecnie jest strzeżona zasiekami z pleksi... Na wybiegu też trzeba mieś oczy i uszy dookoła głowy i zabezpieczenia, bo uwielbiają kable elektryczne - trzeba je osłaniać...
Jeśli chodzi o ich zdrowie, to raczej nie sprawiają kłopotów, z wyjątkiem Trish, która pochrumkuje i w zimie miała dwa razy antybiotyk, ale od tego czasu sobie i tak pochrumkuje, co nie wpływa na jej zdrowie. Apetyt jej dopisuje, potrafi wyrwać z ręki michę pełną jedzenia i wszystko wywalić na ziemię... Jest żywotna, jak pozostałe i, jeśli tylko otworzy się którekolwiek drzwiczki, Trish już tam czyha, gotowa do ucieczki :) Całe stado było też odrobaczane ze względu na strupki, które miała Tasza - jedna z sióstr. Dostała środek przeciwgrzybiczny i przeciwzapalny i do tego wszystkie były, jak już pisałam odrobaczane na wszelki wypadek.
Do wydania są razem, bądź po dwie. Siostry lepiej, żeby były razem. Mogę dowieźć w każde miejsce w Poznaniu i w okolice Poznania. Co do innych miejscowości, to trzeba będzie poszukać transportu. Mam nadzieję, że się znajdzie. Mam, jak pisałam wcześniej, około miesiąca czasu na załatwienie wszystkiego. Mam też nadzieję, że ktoś ulituje się nad moim stadem, bo panienki są kochane... Obowiązuje oczywiście ankieta przedadopcyjna. Najlepiej, gdyby trafiły do kogoś, kto ma już doświadczenie. Jeśli ktoś byłby chętny na całe stado, mogę oddać klatkę z akcesoriami i karmę i do tego transporter.
Stado ma swój wątek na tym forum. Jeśli ktoś jest zainteresowany, tu jest link : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=37845

Wklejam parę zdjęć :

To Trish
Obrazek

Siostry : Tasza i Tośka
Obrazek

Tośka z szarakiem - Tolą
Obrazek
Ze mną : Trish, Tasza, Tośka i Tola
Za TM, na zielonej szczurzej łączce : Tutek, Fibi i Fryta [*][/color]
Obrazek
Awatar użytkownika
mikanek

Re: Poznań - oddam w dobre ręce moje roczne stado... :(

Post autor: mikanek »

Kciukam za dobry domek. Uszy do góry, po życiowych dołkach zawsze są górki ;)
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

Bardzo mi przykro... nie martw się, będzie dobrze. Też kciukam za dobry domek :-*
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
dorloc

Dzięki. Oby. Jakoś już mi się nie chce wierzyć, że będzie lepiej...
Obrazek
dorloc

Czyż nie jest słodka ???
Obrazek

Obrazek
Obrazek
spinka2430
Numer GG: 10899066

Post autor: spinka2430 »

Bardzo mi przykro :( wiem co czujesz i kciukasy mocno za dobry domek dla dziewczyn ! Życie niestety to nie je bajka !! :/ trzymajcie się :*
Obrazek
dorloc

Dzięki. Cały czas mam nadzieję, że stanie się cud i nie będę musiała ich oddawać... Zawsze, jak brałam jakieś zwierzę, to miałam je do końca. Uważałam, że jak się już wzięło, to trzeba dbać i się opiekować, a nie oddawać, jak się znudzi, ale sprawy trochę się pokomplikowały i się pozmieniało...
Tak bym chciała znaleźć pracę i napisać, że wątek nieaktualny.... Ale na razie dupa. A i Niuniami też nikt się nie interesuje :( A one takie kochane są....
Obrazek
spinka2430
Numer GG: 10899066

Post autor: spinka2430 »

Doskonale Cię rozumiem ja też pierwszy raz w życiu zostałam zmuszona do oddania zwierzaków :( niestety czasem nie mamy wpływu na to jak układa nam sie życie , i w takich przypadkach trzeba myśleć niestety realnie i odpowiedzialnie. Ja starałam sie poruszyć niebo i ziemie by dziewczyn nie oddawać ale niestety zostałam do tego zmuszona :( napisz do Starszej Pani może ona coś pomoże , może kogoś zna , trzeba zobaczyć kto z Poznania jest skłonny przygarnac dziewczyny . Jeśli nie musisz ich oddawać na gwałt to spokojnie kogoś się znajdzie . Ja do,wszystkich w sumie pisałam stałych forumowiczów drogą pantoflową i na pewno jakiś dobry dom się dla nich znajdzie.
Obrazek
dorloc

No na razie jeszcze spokojnie czekam. Jak mi się pętla na szyi zaciśnie, to będę nagabywać ludzi :) Dzięki za radę. Obym nie musiała z niej skorzystać...
Obrazek
Awatar użytkownika
paula14s

Post autor: paula14s »

Tola podbiła moje serce , jeśli musisz je oddać to ja mogę ją przygarnąć tylko nie wiem skad jesteś i jak było by z transportem . Może uda się znaleźć tą pracę hm ..trzymam za to kciuki a jakby co to z chęcią Tolę przygarnąć gdyby nie udało się . Ja jestem z Kwidzyna (pomorskie) , ale bardzo często bywam też w Grudziądzu (kuj.-pom.) . Czekam na odpowiedź
Moje słodkie mordki : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 42#p956042
W domku: Plamka,Mela,Kamisia,Siwa,Gaja,Amek ,Pandora
Za TM :Maleńka,Pysia, Milka,Luna,Lili,Kawa, Tik Tak,Furia,Agresja,Zorza,Maleńka 2,Koka,Czajnik
Awatar użytkownika
paula14s

Dopiero zauważyłam że Poznań ...no cóż to daleko ... wątpie żeby transport się znalazł :(
Za TM :Maleńka,Pysia, Milka,Luna,Lili,Kawa, Tik Tak,Furia,Agresja,Zorza,Maleńka 2,Koka,Czajnik
dorloc

Dzięki za odpowiedź. W razie czego, będę pamiętać. Może a nóż, widelec nie będzie tak źle z transportem. Różnie bywa. A może umówimy się w jakimś miejscu w połowie drogi i też załatwimy. Na razie mam głupią nadzieję, że znajdę tę cholerną robotę i nie będę musiała ich oddawać, ale muszę już zacząć szukać im ewentualnych chętnych do przygarnięcia, bo one już nie są malutkie i może być potem ciężko tak na szybko...
W razie czego, będziemy w kontakcie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
paula14s

Trzymam kciuki .. ;)
dorloc

:) Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć...
Obrazek
Awatar użytkownika
SweatNothing

Post autor: SweatNothing »

Słodka Trish, szkoda, że tak daleko :(