Szczurza-słonia ciąża?
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Szczurza-słonia ciąża?
						Szczurza-słonia ciąża?

Witam, od kilku msc jestem z moim meżczyzną, szczęśliwą posiadaczką trzech szczurów. Oczywiście panie w sklepie podały błędną płeć, co po kilku dniach zauważyliśmy kiedy Lambertowi, jeszcze wtedy rzekomej szczurzycy, urosły "jajka". Bardzo szybko zaprzyjaźnił się z Pionką. No i tu powstaje pytanie, Pionka zaszłą w ciąże już ładny msc temu. Brzuszek jej urósł, a nawet po zachowaniu jej i humorach nie ciężko zauważyć, że szczurki ma w brzuchu. Czytaliśmy gdzieś, że ciąża szczura trwa 1msc oraz, że należy odizolować szczurkę od pozostałego stadka, tak też zrobiliśmy. Problem w tym, że ona nadal nie urodziła, a przez to, że stoi jej klatka dalej od innych, stała się bardziej "dzika"? Nie wiem, jakaś dziwna, no a my sami też boimy się ją często wyciągać, żeby nikogo jej nie uszkodzić w brzuszku. Ile ona może jeszcze w tej ciąży być? I czy można jakoś samemu wywołać ten poród? Konieczna jest wizyta u weterynarza? No i ta izolacja od innych szczurów?

- SonamiChan
Re: Szczurza-słonia ciąża?
Może ciąża jest tylko urojona? Ciąża szczura trwa z tego co wiem 21-23 dni około, miesiąc to nieco za długona moje oko, ale co ja tam wiem, wszystko c o szczurkach wiem wyczytałam na tym forum ^^.

Ze mną: Leonardo Von Clawington oraz Harold
Cody, Santiago i Davis brykają po drugiej stronie tęczy...

Cody, Santiago i Davis brykają po drugiej stronie tęczy...
Jeśli ciąża się przedłuża o ponad tydzień (trwa 21-23 dni), koniecznie trzeba iść do weterynarza - młode mogą być martwe i rozkładać się w brzuchu, a przez to spowodować zakażenie całego organizmu i śmierć samiczki. Być może konieczna będzie sterylizacja. Ale nie jesteście też w stanie wyznaczyć konkretnej daty zapłodnienia, więc trudno tu wyrokować.
Szczurka mogła stać się bardziej dzika i nerwowa przez zbliżający się poród, to normalne Izolacja również jest konieczna ze względu na to, że tuż po porodzie, jeszcze tego samego dnia, samica może zajść w kolejną ciążę. A co z Waszym trzecim szczurkiem? To samiec, czy samica? Mieszka razem z Lambertem?
 Izolacja również jest konieczna ze względu na to, że tuż po porodzie, jeszcze tego samego dnia, samica może zajść w kolejną ciążę. A co z Waszym trzecim szczurkiem? To samiec, czy samica? Mieszka razem z Lambertem?

Szczurka mogła stać się bardziej dzika i nerwowa przez zbliżający się poród, to normalne
 Izolacja również jest konieczna ze względu na to, że tuż po porodzie, jeszcze tego samego dnia, samica może zajść w kolejną ciążę. A co z Waszym trzecim szczurkiem? To samiec, czy samica? Mieszka razem z Lambertem?
 Izolacja również jest konieczna ze względu na to, że tuż po porodzie, jeszcze tego samego dnia, samica może zajść w kolejną ciążę. A co z Waszym trzecim szczurkiem? To samiec, czy samica? Mieszka razem z Lambertem?Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Trzecia jest Brunchilda, swego czasu mieszkali w czwórkę, z jeszcze samcem Gałką Ildefonsem jednym no, ale on jednego dnia w niewyjaśniony sposób nam zdechł w sumie w przeciągu pół godziny  a było wszystko z nim okay i w sumie nie wiemy co mu się stało. Ogólnie podejrzewaliśmy, że Brunchilda też mogła zaciążyć, no, ale z biegiem czasu jak Pionka rosła w brzuszek, bez problemu można było zauważyć, że Brunchilda nie jest w ciąży. Aktualnie mamy trzy klatki, bo dobrze wiemy, że z jednego miotu może wyjść sporo szczurków, a sami też niezliczonej ilości zatrzymać nie możemy, więc postanowiliśmy, że więcej nie będziemy ich dopuszczać, jedynie Bruchilda z Pionką zostaną w jednej klatce, jak mamusia odchowa młode i je wydamy komuś. Dziękuję ślicznie, za odpowiedzi. A czy orientuje się ktoś jaka cena mogłaby być takiego zabiegu, żeby szczurce się nic nie stało? No i ogólnie kastracji Lamberta, bo w sumie woleli byśmy żeby sobie w trójkę, żyli razem.
 a było wszystko z nim okay i w sumie nie wiemy co mu się stało. Ogólnie podejrzewaliśmy, że Brunchilda też mogła zaciążyć, no, ale z biegiem czasu jak Pionka rosła w brzuszek, bez problemu można było zauważyć, że Brunchilda nie jest w ciąży. Aktualnie mamy trzy klatki, bo dobrze wiemy, że z jednego miotu może wyjść sporo szczurków, a sami też niezliczonej ilości zatrzymać nie możemy, więc postanowiliśmy, że więcej nie będziemy ich dopuszczać, jedynie Bruchilda z Pionką zostaną w jednej klatce, jak mamusia odchowa młode i je wydamy komuś. Dziękuję ślicznie, za odpowiedzi. A czy orientuje się ktoś jaka cena mogłaby być takiego zabiegu, żeby szczurce się nic nie stało? No i ogólnie kastracji Lamberta, bo w sumie woleli byśmy żeby sobie w trójkę, żyli razem.

a było wszystko z nim okay i w sumie nie wiemy co mu się stało. Ogólnie podejrzewaliśmy, że Brunchilda też mogła zaciążyć, no, ale z biegiem czasu jak Pionka rosła w brzuszek, bez problemu można było zauważyć, że Brunchilda nie jest w ciąży. Aktualnie mamy trzy klatki, bo dobrze wiemy, że z jednego miotu może wyjść sporo szczurków, a sami też niezliczonej ilości zatrzymać nie możemy, więc postanowiliśmy, że więcej nie będziemy ich dopuszczać, jedynie Bruchilda z Pionką zostaną w jednej klatce, jak mamusia odchowa młode i je wydamy komuś. Dziękuję ślicznie, za odpowiedzi. A czy orientuje się ktoś jaka cena mogłaby być takiego zabiegu, żeby szczurce się nic nie stało? No i ogólnie kastracji Lamberta, bo w sumie woleli byśmy żeby sobie w trójkę, żyli razem.
 a było wszystko z nim okay i w sumie nie wiemy co mu się stało. Ogólnie podejrzewaliśmy, że Brunchilda też mogła zaciążyć, no, ale z biegiem czasu jak Pionka rosła w brzuszek, bez problemu można było zauważyć, że Brunchilda nie jest w ciąży. Aktualnie mamy trzy klatki, bo dobrze wiemy, że z jednego miotu może wyjść sporo szczurków, a sami też niezliczonej ilości zatrzymać nie możemy, więc postanowiliśmy, że więcej nie będziemy ich dopuszczać, jedynie Bruchilda z Pionką zostaną w jednej klatce, jak mamusia odchowa młode i je wydamy komuś. Dziękuję ślicznie, za odpowiedzi. A czy orientuje się ktoś jaka cena mogłaby być takiego zabiegu, żeby szczurce się nic nie stało? No i ogólnie kastracji Lamberta, bo w sumie woleli byśmy żeby sobie w trójkę, żyli razem.Re: Szczurza-słonia ciąża?
Ceny są różne i zależą od lecznicy. Zobacz ten temat, odszukaj swoje miasto i zorientuj się poprzez kontakt z daną lecznicą. Ceny mogły ulec zmianie.Dosia pisze:Trzecia jest Brunchilda, swego czasu mieszkali w czwórkę, z jeszcze samcem Gałką Ildefonsem jednym no, ale on jednego dnia w niewyjaśniony sposób nam zdechł w sumie w przeciągu pół godzinya było wszystko z nim okay i w sumie nie wiemy co mu się stało. Ogólnie podejrzewaliśmy, że Brunchilda też mogła zaciążyć, no, ale z biegiem czasu jak Pionka rosła w brzuszek, bez problemu można było zauważyć, że Brunchilda nie jest w ciąży. Aktualnie mamy trzy klatki, bo dobrze wiemy, że z jednego miotu może wyjść sporo szczurków, a sami też niezliczonej ilości zatrzymać nie możemy, więc postanowiliśmy, że więcej nie będziemy ich dopuszczać, jedynie Bruchilda z Pionką zostaną w jednej klatce, jak mamusia odchowa młode i je wydamy komuś. Dziękuję ślicznie, za odpowiedzi. A czy orientuje się ktoś jaka cena mogłaby być takiego zabiegu, żeby szczurce się nic nie stało? No i ogólnie kastracji Lamberta, bo w sumie woleli byśmy żeby sobie w trójkę, żyli razem.
http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=13&t=30083
Za TM [*] :[/b]Gizmo, Sparky, Diablo, Hachiko, Miko, Maks, Borys, Aki, Pan Szczur, Shiro
Aktualnie brak szczurków w domu

Aktualnie brak szczurków w domu

W mniejszych miastach ok. 100 zł, w większych raczej ok. 200. Kastracja samca jest zazwyczaj nieco tańsza i łatwiejsza.

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Pionka była u weterynarza, przed wizytą siedziała z Lambertem w klatce i co okazało się później dopiero u weterynarza, jest cała i zdrowa. Brumchilda niestety zachorowała i to poważnie, ale to już w innym wątku, dziękuję wszystkim za pomoc

A jest w końcu w tej ciąży, czy nie?

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Tak jest w ciąży oczekujemy na szczurzątka, za max tydz będą z nami. Ogólnie teraz jak mamy porównanie do tego jak wyglądała przed 'zajśćiem' widać dużą różnicę i sporo g więcej  

Ale ogólnie mam jeszcze jedno pytanko, Pionka ogólnie ma śliczny (z różowym daszkiem domek), z tym, że od jakiegoś czasu rzuca nim strasznie, z początku go nie ruszaliśmy, bo pomyśleliśmy, że może w nim sobie urodzi, ale dzisiaj jak się obudziliśmy domek stał na sztorc (wspomnę, że domek był z obu stron przymocowany) nie mam pojęcia jak to zrobiła, ale jako, iż martwimy się o nią, domku już w klatce nie ma. I teraz kwestia porodu, lepiej żeby ten domek był? czy może zostawić tak jak jest?

Ale ogólnie mam jeszcze jedno pytanko, Pionka ogólnie ma śliczny (z różowym daszkiem domek), z tym, że od jakiegoś czasu rzuca nim strasznie, z początku go nie ruszaliśmy, bo pomyśleliśmy, że może w nim sobie urodzi, ale dzisiaj jak się obudziliśmy domek stał na sztorc (wspomnę, że domek był z obu stron przymocowany) nie mam pojęcia jak to zrobiła, ale jako, iż martwimy się o nią, domku już w klatce nie ma. I teraz kwestia porodu, lepiej żeby ten domek był? czy może zostawić tak jak jest?
podaj miasto, proszę, gdzie te kluski będą....

ten się nie myli, kto nic nie robi

Łódź  Zainteresowany/a? Ogólnie daję gwarancję sporych kluseczek jak dorosną Lambert waży 275g,  a Pionka przed ubrzuszeniem 255g ( Pierwszy raz mam szczury, ale w porównaniu do trzeciej Brunchildy, która waży 175g to wydaje mi się, że spore
 Zainteresowany/a? Ogólnie daję gwarancję sporych kluseczek jak dorosną Lambert waży 275g,  a Pionka przed ubrzuszeniem 255g ( Pierwszy raz mam szczury, ale w porównaniu do trzeciej Brunchildy, która waży 175g to wydaje mi się, że spore  ) ogólnie zaraz postaram się wstawić zdjęcia, szczęśliwej acz już coraz bardziej obolałej mamuśki i taty obżartucha.
 ) ogólnie zaraz postaram się wstawić zdjęcia, szczęśliwej acz już coraz bardziej obolałej mamuśki i taty obżartucha. 
Ogólnie dla wszystkich chętnych dobrych rączek z Łodzi i okolic, mam jakąś gromadkę do oddania w zależności od pojemności Pioniego brzucha ]:> okaże się jaką niebawem.
A no i jeszcze jedno pytanie, szczurki można oddawać po msc czasu od porodu tak?

Zainteresowany/a? Ogólnie daję gwarancję sporych kluseczek jak dorosną Lambert waży 275g,  a Pionka przed ubrzuszeniem 255g ( Pierwszy raz mam szczury, ale w porównaniu do trzeciej Brunchildy, która waży 175g to wydaje mi się, że spore
 Zainteresowany/a? Ogólnie daję gwarancję sporych kluseczek jak dorosną Lambert waży 275g,  a Pionka przed ubrzuszeniem 255g ( Pierwszy raz mam szczury, ale w porównaniu do trzeciej Brunchildy, która waży 175g to wydaje mi się, że spore  ) ogólnie zaraz postaram się wstawić zdjęcia, szczęśliwej acz już coraz bardziej obolałej mamuśki i taty obżartucha.
 ) ogólnie zaraz postaram się wstawić zdjęcia, szczęśliwej acz już coraz bardziej obolałej mamuśki i taty obżartucha. Ogólnie dla wszystkich chętnych dobrych rączek z Łodzi i okolic, mam jakąś gromadkę do oddania w zależności od pojemności Pioniego brzucha ]:> okaże się jaką niebawem.
A no i jeszcze jedno pytanie, szczurki można oddawać po msc czasu od porodu tak?
Dosiu, moje samice ważyły 380 - 460 g i wcale nie były utuczone, po prostu duże. 7 ich miałam  Twoja może jeszcze rośnie.
 Twoja może jeszcze rośnie.
Szczurki można oddawać jak skończą 5 tygodni.
Moja koleżanka rozgląda się za szczurkami, niestety Łódź niewiele nam daje bo nie mamy transportu, ale może coś się zmieni

Twoja może jeszcze rośnie.
 Twoja może jeszcze rośnie.Szczurki można oddawać jak skończą 5 tygodni.
Moja koleżanka rozgląda się za szczurkami, niestety Łódź niewiele nam daje bo nie mamy transportu, ale może coś się zmieni

ten się nie myli, kto nic nie robi

- PaniCiurowa
- Kontakt:
Poprawka. Samice można wydawać od kiedy skończą 5 tygodni, samców KONIECZNIE trzeba oddzielić kiedy skończą 31 dni bo schodzą im jąderka mniej więcej w tym czasie i mogą się już rozmnażać. 

https://zrzutka.pl/z/phidippusregius - Dorzuć grosz na moje marzenie. 

- PaniCiurowa
- Kontakt:
No i moje samcze stado waży średnio ~500 g + Wistar Gandalf, który jest duży i waży 710... 

https://zrzutka.pl/z/phidippusregius - Dorzuć grosz na moje marzenie. 

PaniCiurowa Ojej dziekuje za ta cena uwage bo teraz nie do konca komu mam oddac nasze malenstwa, a jak by sie kolejne 'zrobily' byl by problem.
yss szukaj transportu !

yss szukaj transportu !