O šesti českých potkanech

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Nue

Re: Ośmioro miziadełek i ich dwa człowieki :)

Post autor: Nue »

maua_czarna pisze: Jesli ktos nie lubi widokow chorob, guzow, niech nie powieksza tych zdjec, zeby sobie oszczedzic patrzenia na cos, co niestety nie jest piekne...
Tak mi filozoficznie przyszło do głowy, że w definicji odpowiedzialnej miłości mieści się także gotowość do takiego patrzenia. Że czasem trzeba patrzeć i, jak pięknie napisała odmienna, dać zwierzakowi prawo do choroby i degradacji. Odrzucić przyjaciela, bo zaczął wyglądać nieestetycznie ? :( Nieludzkie.
Trzymam z całej siły kciuki za szczurcię. No i za małą_czarną, bo dla niej to też bardzo trudny czas. Trzymajcie się.
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Awatar użytkownika
maua_czarna

Post autor: maua_czarna »

Wszystkim Wam dziekujemy bardzo - dziekujemy za wsparcie, dodanie nam otuchy...bo moze kogos to smieszy, ale ja mysle, ze Ciri to czuje...

odmienna - po prostu dziekuje...
merch pisze:Nie mozesz jej zostawic tam wtedy.... jestes w tej obcej lecznicy jedyym zapachem , ktory zna , chcez i to jej zabrac?
merch...zazdroszcze Ci,ze potrafisz przewidziec swoje zachowanie, to, jakie emocje beda Ci towarzyszyc...ja tego nie potrafie. Chce byc z Cirka do konca, ale nie wiem, czy wystarczy mi sily.

merch pisze: proba operacji bedzie kosztowala Ciebie wiecej i pieniedzy i staran , bo musisz znalesc lepszego weta
merch, to nie chodzi o pieniadze, starania...mamy opinie 3 niezaleznych weterynarzy, zaden nie podejmie sie operacji. Uwazam, ze to dobrzy lekarze, najlepsi jakich znamy. Zalezy im na losie zwierzakow i nie skazywaliby malej na cierpienie.
merch pisze:W stanie tak kiepskiego odzywienia faktycznie nei ma szans na przezycie operacji.
merch, odpowiedzialas tym samym na wszystkie wczesniejsze watpliwosci...nie moge zmusic Ciri do jedzenia suchej karmy, bo nie da rady tego zrobic...to co je wystarcza tylko, zeby utrzymac ja przy zyciu, nie sprawi wiec, ze przybierze cialka...zdjecie z 5.11 pokazuje szczesliwego szczurka, ktory mial jeszcze ochote biegac, bawic sie. Dzisiaj, po 3 tygodniach postapila nie tylko choroba, ale tez wiek daje o sobie znac.
Tu nie chodzi o licytacje, ze Solinka miala 3 guzy,a Ciri 1...na zdjeciu widze, ze Soli jadla, ze miala ladna, blyszczaca siersc przed operacja...Nie da sie porownywac dwoch sytuacji -choc podobnych, to jednak roznych...
Nue pisze:Tak mi filozoficznie przyszło do głowy, że w definicji odpowiedzialnej miłości mieści się także gotowość do takiego patrzenia.
Nue, uwierz, ze my kochamy swoje szczurcie...I niewazne, ze dosiegaja je rozne choroby...przeciez nie decydujemy sie na tak trudny krok z powodow estetycznych. Chodzilo mi o osoby postronne, nie kazdy musi chciec ogladac zmeczone choroba cialo. Chcialam tylko uprzedzic...

Potrzeba nam teraz duzo sily, jedziemy... :'(
Obrazek Chrupka i Banieczka :)
Obrazek: Myszka,Bohun, Glorka, Ciri, Loluś, Bryndza, Blixa, Żorżeta, Groszek, Zagłoba, Soldat, Brusi, Anarchia, Rebelia,Rusalka, Ebola, Kofola, Obalka, Dżuma, Sepsa
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

maua_czarna pisze:Potrzeba nam teraz duzo sily, jedziemy... :'(
:( Trzymajcie sie.
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
grzesia

Post autor: grzesia »

Trzymajcie się ...
Mocno zaciskam kciuki!
Awatar użytkownika
maua_czarna

Juz "po"
Nic wiecej nie napisze...
Spij spokojnie zabko [*] :'(
Obrazek: Myszka,Bohun, Glorka, Ciri, Loluś, Bryndza, Blixa, Żorżeta, Groszek, Zagłoba, Soldat, Brusi, Anarchia, Rebelia,Rusalka, Ebola, Kofola, Obalka, Dżuma, Sepsa
Babli

Post autor: Babli »

[*]...

nie było mnie troszkę.. a tu co? :'( trzymaj się jakoś..
merch

Re: Siedmioro miziadełek i ich dwa człowieki - Ciri [*]

Post autor: merch »

:(,

Ciri bądź szczęśliwa po drugiej stronie...
Awatar użytkownika
pariscope

Post autor: pariscope »

Maua-czarna, uważam, że podjęłaś słuszną decyzję, skoro nie można było inaczej pomóc maleństwu. Dla takiego małego ciałka 1 dzień cierpienia, to jak dla człowieka tydzień, czy miesiąc.
Nie pisałam tego wcześniej, żeby mimowolnie nie wpłynąć na Twoją decyzję, ale ja do dziś mam wyrzuty sumienia, że pozwoliłam swojej Szczurci tak długo cierpieć. Nie umiałam przyjąć do wiadomości, że to już koniec. Wspomnienie jej ostatnich godzin zostało mi w sercu jak cierń. Nikomu tego uczucia nie życzę, choć z pewnością niejedna spośród Was - szczurzych mam - wie o czym piszę.
Trzymaj się, jestem z Tobą.
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
Awatar użytkownika
maua_czarna

pariscope pisze:do dziś mam wyrzuty sumienia, że pozwoliłam swojej Szczurci tak długo cierpieć. Nie umiałam przyjąć do wiadomości, że to już koniec.
Tak bylo w przypadku mojej pierwszej szczurzycy -Myszki...walczylam o nia, ale az za bardzo...zamiast jej ulzyc, staralam sie zrobic wszystko, zeby wyzdrowiala, a to chyba byl juz ten moment, kiedy tylko ja chcialam walczyc...

Dlatego tym razem postanowilam inaczej...Wazne bylo wsparcie ukochanej osoby, kotra umacniala mnie w tym, ze cierpienie, ktore ja bede przechodzic nic nie znaczy. I choc jest mi ciezko nawet teraz,kiedy to pisze, to wiem, ze dobrze zrobilismy.
W ciagu kilku ostatnich dni u Ciri zaczal rozwijac sie tez drugi guz, pod tylna lapka. Nie zauwazylam go, bo moj kontakt z nia w ciagu ostatniego czasu byl wylacznie tuleniem jej malego, schorowanego cialka. Nie przyszloby mi nawet do glowy, ze tuz tuz czai sie podstepnie jeszcze jeden...

Moze ktos pomysli sobie o mnie zle, trudno...nie bylam przy niej do konca...pozegnalam sie i nie potrafiam wytrwac. Kiedy glaskalam ja ostatni raz, delikatnie zlapala mnie zabkami za palec. Nie wiem dlaczego...Przez mysl przeszlo mi, ze to bylo jej "zabierz mnie do domu", ale mam nadzieje, ze sie myle...Przesiedzialam ten czas na korytarzu, plakalam. Milczelismy, bo nie bylo odpowiednich slow...Jestem przygotowana na wiadro pomyj, trudno...
Ciruszka byla moim najukochanszym szczurkiem...zachwycala kazdego, kazdego potrafila ujac. Nie potrafie duzo, ani pieknie napisac. Nie teraz...

Wiesci ze stadka...Zmienila sie hierarchia w stadku - Bryndza usilnie dominuje Lole, a za to Lolka wygryzla jej czesc siersci z tylu lepka :o . Nie ma krwi, po prostu ma lyse placki bez siersci...
Probujac ja wyjac,zeby to obejrzec zarobilam zebami, na szczescie ostrzegawczo...
Bryndza byla raczej strachliwa i plochliwa. Ciri dominowala w stadzie, kiedy byla jeszcze zdrowa, a Glorka byla taka "mamusia" dla Brynki...Lolka byla ciapkiem, spokojna szczurzyca.

Teraz z klatki slysze w kolko pisk...ale spia razem. Nie wiem, jak oswoic Brynie od nowa - na sile? (bo ona chyba uwaza,ze moze kasac, bo rzadzi stadkiem, w tym i nami?), czy po dobroci , bo przezyla traume straty towarzyszek? Bo boi sie reki z powodu krzywdy jaka zrobila jej Lola?

Martwie sie teraz laczeniem z Blixa i Zorzeta - Zorzi to taki przytulasek, lubi ludzi, zawsze chce wyjsc z klatki. Blixa pierze Zorzi, ale kochaja sie bardzo:)

Wieczorkiem dodam zdjecia chlopakow, tym razem aktualne, tak jak obiecywalam.
Ostatnio same smutne wiadomosci u nas, wiec moze chociaz te kilka zdjec przywola jakis usmiech :)
Awatar użytkownika
maua_czarna

Obiecane zdjecia naszych facecikowych miziaczkow :) Zrobilam mala sesje moim mezczyznom ;) (choc i ja czasem gdzies migne na zdjeciu ;) )

No to na pierwszy ogien idzie Niebezpieczny Groszek :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Zaraz za nim Zaglobus - Piszczalka ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I Soldat, ktory nie lubi zdjec, co widac zreszta :D Wiec tylko tyle, zeby pokazac naszego waciocha :)

Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec razem :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zrobilam z opcja dla leniwych,w koncu zima jest i nic sie nie chce :)
Awatar użytkownika
maua_czarna

No i coz...probuje na nowo oswajac Brynke. Wyjmuje ja sposobem z klatki, na kolanach siedzi mi schowana do zimowej czapki...daje sie glaskac po lebku, ale nigdzie indziej i tylko tyle ile ma ochote. Kiedy zabieram czapke wskakuje mi na ramie i tam zostaje.
Zastanawiam sie,czy moze lepiej oswoi sie po laczeniu z pannami B&Ż? Moze od nich sie czegos nauczy? Czy hierarchia w stadzie zmieni sie na tyle, ze Brynka sie uspokoi, sama nie wiem. No i ta wygryziona siersc - czy to powod,aby oddzielic Lole i Brynke, czy moze przyspieszyc laczenie? Nic poza tym sie nie stalo przez dwa dni - zadnych nowych ran, nawet piskow jakby troszke mniej.
Awatar użytkownika
maua_czarna

A oto i lysek z pokladu Idy, czyli Bryndza. W sumie zaczelam sie zastanawiac jakim sposobem Lola wygryzla jej ta siersc, ze obie lysinki sa w miare symetryczne :o

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

no nie, to moi panowie są!
Joy, Teo i Blues.. Miałam identyczna trójcę:
http://www.digart.pl/zoom/1112674/Ogonki.html
i białasek zamiast czarnucha: http://www.digart.pl/zoom/1831788/Co_ta ... swiat.html
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
maua_czarna

Hihihi :D

To juz w ogole powinnas byc fanka naszych facetow:D
Uwielbiam te zdjecia na drzewie,kiedys soe zachwycalismy z Szalasem nimi :D
odmienna

Post autor: odmienna »

Skubana Bryndza ;) . No. Ale skoro przemoc stosuje... może to zresztą taki szyk: podgolone z tyłu główki i to tylko koleżeńska przysługa? :P
Śliczne te szczury... a takie kapturki jak Brynia, łapią za serce jak... sama z resztą wiesz.
Wiem Ci ja, jaki to kataklizm- zmiana przywódcy... aż mi się chwilami stada odechciewa; na dziś myślę: nigdy więcej. Ale, jak to Pin3ska sugeruje: nigdy nie mów nigdy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”