drodzy moi, jestem wegetarianką (nie weganką) co nie oznacza że uważam jedzenie mięsa za "chore" czy coś w ten deseń. oczywiście że zwierzęta mięsożerne muszą jeść inne zwierzęta, niektórzy ludzie również muszą jeść inne zwierzęta bo to warunkuje ich zrowie i życie. ja mam to szczęście że moja grupa krwi A nie potrzebuje mięsa. nie jadam go bo jestem przeciwna nie samemu zabijaniu zwierząt na pożywienie ale przeciwna cierpieniu jakie przechodzą zanim zostają zabite. to tak. a co do szczurów sprzedawanych na pokarm. moim zdaniem niedopuszczalne, wręcz nieludzkie jest sprzedawanie żywych zwierząt, traktowanie ich przedmiotowo, bo owymi nie są. cierpienie dotyczny zarówno człowieka jak i szczura.
ludzie zafascynowani są wężami. pomijając fakt, że nie powinno trzymać się ich w małych terrariach bo ktoś "chce". bo nie są to zwierzęta odpowiednie do chociażby trzymania w bloku. w czym wężowi jest różnica czy dostanie pokarm żywy czy martwy? zważmy że dla "pokarmu" różnica jest ogromna. i niech mi nikt tu nie wciska że zgodnie z naturą wąż musi zapolować. czysta hipokryzja bo terrarium zdecydowanie nie jest zgodne z naturą.

podsumowując: węże można karmić rybami, a jak już musicie szczurami to martwymi. i to zabitymi szybko i bez cierpienia.