Temat archiwalny Karm polecanych - nieaktualny!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Karmy POLECANE
otworzyłam w sobotę nową Ucztę 15kg paczkę... Nie ma za dużo ziarna, a karmę przesypywałam, więc na bank nie ma wszystkiego na dnie. Może to zależy jak im się nasypie ? Ja nie wiem, ja nie narzekam na ucztę
.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- Paul_Julian
- Kontakt:
A jak z poziomem ryzowych chrupek ? Wg mnei ryzowe chrupki są mało energetyczne 

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Ryż powinno się jeść przy odchudzaniu ... daje dużo energii a mało tuczy ( jakoś tak ;P )

Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Ja też przesypałam ten 15kg worek już do końca. Ziarna względnie niedużo (patrząc na Timę - bardzo mało). Wyglądała na dnie tak, jak na górze worka. 

Właśnie ryż jest tuczący, poczytajcie o tym.
Jeśli chodzi o ludzi to krąży taka opinia, że ziemniaki powinno się zamieniać na ryż aby schudnąć, ale to jest straszna bzdura.
Podobnie może wyglądać ze szczurami - zjadając dużo ryżowych chrupek po prostu tyją, to mogłoby tłumaczyć tycie szczurów po podawaniu tej karmy.

Zarówno ryż jak i makaron to mocno skoncentrowane źródła węglowodanów, więc ich udział w diecie powinien być skrupulatnie kontrolowany.
W przypadku osób odchudzających się, danie obiadowe nie powinno zawierać więcej jak 30-50 g tych produktów (przed ugotowaniem). Ponieważ taką porcją zazwyczaj trudno zaspokoić głód, wiele osób wykazuje tendencje do zjadania ich w większej ilości, co w efekcie może prowadzić do wzrostu masy tłuszczowej ciała.
Podobnie może wyglądać ze szczurami - zjadając dużo ryżowych chrupek po prostu tyją, to mogłoby tłumaczyć tycie szczurów po podawaniu tej karmy.
9 duszyczek za TM [*]
Ale ja się nie znamDla odchudzających się sa niewskazane weglowodany proste natomiast weglowodany złozone z ryżu, kasz i płatków zbożowych są jak najbardziej wskazane oczywiscie w odpowiednich ilosciach i nie przed snem.

-
- Kontakt:
a tak, własnie miałam się odezwać, ze ryz tuczy, mam chudziutkiego kolegę, który się faszeruje ryżem żeby przytyć 

bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
I co idzie mu to tuczenie jakoś?
Noovaa chyba ten sam artykuł cytujemy hehe.

Noovaa chyba ten sam artykuł cytujemy hehe.

9 duszyczek za TM [*]
Aferson, raczej nie... Ja podtrzymuje tylko to, że Adasia tuczy Timma 

- Paul_Julian
- Kontakt:
noovaa pisze:Ryż powinno się jeść przy odchudzaniu ... daje dużo energii a mało tuczy ( jakoś tak ;P )
Generalnie to własnie rózne opinie slyszalem ;p
Ciekawe jak jest z paczkami 2.5 kg, ktoś sprawdzał ? A co do ryżowych chrupek, to chodziło mi o to, że raczej w takiej karmie wolałbym ich widzieć mniej , chociaz to są chyba pszeniczne chrupeczki.
Jak patrzę na skład, to Tima na ostatnim miejscu ma krewetki , a JR ma (gdzieś w srodku składu) krokieciki mięsne (pewnie poduszeczki).
Reszta to w obu przypadkach większość zboża...
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
-
- Kontakt:
no troszkę ciała nabrałAferson pisze:I co idzie mu to tuczenie jakoś?![]()

co do Timy - też ostatnio w paczce 5kg miałam dużo ziarna, ale Uczta 2,5kg to w ogóle straszna była. mało chrupek, ziarna mnóstwo, dużo wywalałam. dobrze, że kupiłam krokant, to dosypałam.
w Uczcie 15kg miałam tylko kilka tych poduszeczek owsianych, a w 2,5kg miałam całe mnóstwo - to mi się podobało, bo ogonom smakują

bez szczurków...
A mi się trafiło ich naprawdę sporo. Tych poduszeczek. I tych obrzydliwych krewetek. :x
A to prażone coś, to chyba zboże. Prażony ryż wygląda inaczej..
A to prażone coś, to chyba zboże. Prażony ryż wygląda inaczej..
ja nie rozumiem w tych karmach powtarzania produktów np. jest pszenica ziarno i pszenica ekspandowana, jest owies ziarno, płatki owsiane i owsiane poduszeczki, jest kukurydza w ziarnach i kukurydza prasowana 

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Hm, kupowałam Timme w paczce 2,5 kg i jak wszyscy narzekali, to wg mnie wyglądała dobrze - miała mało ziarna, a dużo dodatków, chrupek itp, nawet krewety się trafiły.
Moje szczury mają ostatnio kryzys karmowy, jak wszystko wtryniały, teraz wybrzydzają. Rat Nature nie, Vitapol nie, VL na wagę nie - zresztą się zraziłam. Jedyna sprawdzona, gdzie wszystko jedzą, to jednak granulat VL, rat complete. Wsypałam im dziś trochę do resztek z Vitapolu(nie jedzą jabłek i rodzynek), zniknęło wszystko.
Zastanawiam się nad stałym przejściem na granulat, bo nie widzi mi się wywalać połowy karmy z miski. Wypróbuje jeszcze Beaphar Care+, zwykłego żaden szczur u mnie nie ruszył. Choć to drogi interes.
Moje szczury mają ostatnio kryzys karmowy, jak wszystko wtryniały, teraz wybrzydzają. Rat Nature nie, Vitapol nie, VL na wagę nie - zresztą się zraziłam. Jedyna sprawdzona, gdzie wszystko jedzą, to jednak granulat VL, rat complete. Wsypałam im dziś trochę do resztek z Vitapolu(nie jedzą jabłek i rodzynek), zniknęło wszystko.
Zastanawiam się nad stałym przejściem na granulat, bo nie widzi mi się wywalać połowy karmy z miski. Wypróbuje jeszcze Beaphar Care+, zwykłego żaden szczur u mnie nie ruszył. Choć to drogi interes.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
A mi jeszcze paczka nie przyszła z zooplusa. Musiałam chłopakom Vitapol kupić. Tego dla szczurów nie jedzą ale na tn dla chomików...rzucają się.
Nie mogę się doczekać aż US dotrze do mnie...

Nie mogę się doczekać aż US dotrze do mnie...