Nakashowe ogoniaste

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Re: Nakashowe ogoniaste =) 11 <:3 )~

Post autor: Nakasha »

Ponieważ moje doświadczenie życiowe podpowiada mi, że wiek ok. 14 lat to niezbędne minimum, aby móc w miarę odpowiedzialnie opiekować się zwierzętami (a i tak pod nadzorem rodziców). To jest oczywiście generalizowanie, ale raczej nieuniknione w takich sytuacjach ;). Ewentualnie Twoi rodzice mogą kupić ogonka dla siebie, z uwagą, że Ty również byś się nim opiekowała ;). Ale wtedy to oni musieliby ze mną rozmawiać, napisać CV, itp., a potem przyjechać odebrać malucha i podpisać umowę adopcyjną;).
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

Ja mam tylko pytanie, ile w takich hodowlach kosztuje szczur?
ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Nakasha
Kontakt:

Około 60 zł - 100 zł, zazwyczaj ok 80 zł ;). Większość hodowli posiada podobne cenniki.

Ja będę się posługiwać cennikiem zaproponowanym przez hodowlę Happy Feet (podliczam cenę za każdego malca i wyliczam średnią).

Cena podstawowa to zazwyczaj 60 zł, dodatkowo płaci się za uszka dumbo, sierść rex, satin, fuzz, velveteen, za rzadziej spotykany kolor i umaszczenie, za niezwykłe geny (np. odd eye), itp.

Mój najdroższy do tej pory ogonek, Smok, kosztował chyba 90 zł. Smok ma uszy dumbo, sierść rex, kolor silvermink, znaczenie self.

Obrazek
Babli

Post autor: Babli »

Jeśli planujesz jakieś mioty jeszcze w przyszłości to może za rok ;) Uznałam, że póki co mam moje stadko :)

Tak na marginesie, jak będziesz mieć czas to ja poproszę fotki Smoczka. Bawią mnie jego fotki :P Głównie niektóre miny ::)
Nakasha
Kontakt:

Właśnie jestem w trakcie przeprowadzania się razem z moim TŻ do nowego mieszkania, więc nie wiem kiedy będą nowe fotki, ale w ciągu paru dni postaram się coś wrzucić :) :).

A hodowla w założeniu ma być niewielka: 2 - 3 mioty rocznie, raczej nie więcej ;). Czasem warto poczekać dłużej, przecież hodowle szczurów rasowych nie padną lada chwila ;).

Obrazek
Babli

No wiesz ja tam za rok planuję więcej paskud. Poczekam do przyszłego września, i później :)
Czekam na fotki ;D Jak tam dieta Elmusia?
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

Ale przecież ja nie mam poniżej 14 lat! =/

Ja tylko zapytałam z ciekawości..

Tyle wszędzie maluchów, i mioty nowe planowane, a ja muszę czekać... wrrr =(
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Babli

zalbi, chyba Nakashy chodziło o mnie lub ogólnie. Bo ja mam poniżej 14 lat ;)
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

To dobrze, ze ja wzięłam sie za te bidule, bo zbankrutowałabym. ; D Ale jak najbardziej jestem za takimi hodowlami, przeciwnie do rozmnażania zwykłych szczurków..
ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Awatar użytkownika
Telimenka

Post autor: Telimenka »

Co rozumiesz pod pojeciem zwyklych szczurkow ;D ?
W czym te sa niezwykle? Chodzi raczej o zdrowie, geny ::) . Jak dla mnie to moga byc same kaptury, aguti etc byleby zdrowe ;) .

A co do cennika happy feat to chyba jest on w porzadku ;D . Chociaz dla mnie cena za szczurka, kazdego powinna byc taka sama i tyle. Co za roznica jaka masc i czemu np uszka dumbo drozsze. Tego nie kumam ale coz ;) . I tak Smok jest naj!! i maly grubasek E
W oczekiwaniu na dwa Nakotowe Bebetki :):) <3

[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
Nakasha
Kontakt:

Po to są ceny droższe, żeby rozmnażacze sobie nie kupowali rexów dumbo i ich nie sprzedawali potem do sklepów. Właśnie dlatego, m.in., ustalane są takie ceny. Aby przypadkowe osoby nie kupowały sobie "fajnych" szczurków i ich nie rozmnażały bezmyślnie.

A cena 80 zł nie jest wcale taka wysoka. Jeśli kogoś nie stać na 80 zł za szczurka, nie będzie go też stać na weterynarza, u którego czasami, gdy ogonki poważnie zachorują, można w ciągu tygodnia wydać 500 zł na leki :/. A jeśli ktoś chciałby mieć u siebie tylko 2 - 3 ogonki, to warto pooszczędzać miesiąc dłużej. Tym samym pokazuje się, że to przemyślana decyzja ;).

A hodowle zarejestrowane w SHSR nie rozmnażają szczurków dla zabawy, czy dla zysku (bo zysk przy kosztach utrzymania naprawdę jest żaden...). Dopuszczane do hodowli są tylko zdrowe, silne ogonki, których przodkowie byli znani i zdrowi. Hodowcy starają się poprowadzić jak najbardziej zdrowe linie, które będą żyć jak najdłużej - i jak najlepiej :). Dlatego przyszli rodzice dobierani są z taką pieczołowitością i ostrożnością ;).

Co do kolorków, to w sumie kwestia gustu. Ja uwielbiam absolutnie wszystkie, chociaż moimi faworytami są czarnulki i niebieściaki, a ze znaczeń selfy i siamki :D

A posta o wieku pisałam do Balbi, chociaż też ogólnie, bo ma zastosowanie do wszystkich :) :)

A Elmuś.... powiedzmy, że chudnie, chociaż jeszcze tego gołym okiem nie widać :D

Obrazek
Babli

za rok to 14 lat będę mieć (22.09) To się zgłoszę za jakieś 1,5 roku :P No a poza tym tylko na razie pozostaje mi ślinotok ;D Nadia i Miyu wyglądają jak 'prawie' bliźniaczki :)
Awatar użytkownika
zalbi

ale tak "osobowo" pisałaś, że myślałam, że do mnie =P

ale fotki malutkich itd będziesz zamieszczać tutaj? :>
Obrazek
Nakasha
Kontakt:

Tak, pewnie tak ;). Poza tym pod koniec września zamieszczę oficjalny temat w dziale "mioty" i więcej informacji o mojej hodowli ;). Podobnie na stronie SHSRP. Do krycia, które ma się rozpocząć 1 grudnia, jest jeszcze czas :).

Obrazek
Awatar użytkownika
zalbi

a jak się hodowla będzie nazywać?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”