[ALERGIA, PASOZYTY] kichanie, drapanie, strupki
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Zwróć uwagę na pokarm, mogą to byc objawy uczuleniowe, często tak bywa przy uczuleniu na białaka ale może tez być reakcja na inne pokarmy. Jeśli dostaje np.biały lub żółty serek, mleko, itp. odstaw i zobacz czy się poprawiło.
Przejrzyj dokładnie całe futerko - może coś jeszcze znajdziesz... Czasem pasożyty np. wszy umiejscawiają sie na pyszczku, wokół nosa i oczu. Mam nadzieje, że nic takiego jednak nie znajdziesz;)
Olka
uczulenie?zapalenie ucha?
od wczoraj potrzasa glowka ,jakby sie otrzepywal z wody i strasznie drapie pyszczek,glowe i szyje. Co to moze byc? Mialam psa z zapaleniem ucha i tez sie tak otrzepywal,ale nie rozdrapywal pyska . Wiec co? Moze to uczulenie ,swedzi go i probuje to otrzepac? Podejrzewam ,ze mamuska mogla mu znowu podogadzac bialkowym jedzeniem,bo ciagle ja odganiam od klatki z jajeczkami,jogurtem ,makaronem .No ale musze chodzic do pracy a wtedy hulaj dusza piekla nie ma. Nie daje sobie kobieta wytlumaczyc ,ze szkodzi tylko zwierzakowi
( Wracajac do tematu....rozrobilam szczurasowi wapno,ale nawet z palca nie chce go pic.
Czy czyjs szczuras tez tak sie otrzasal i jednoczesnie drapal? Jesli tak to co to bylo??

Czy czyjs szczuras tez tak sie otrzasal i jednoczesnie drapal? Jesli tak to co to bylo??
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
2 z moich szczurw tak robiły - przebiałkowanie. Strupy pojawiały się głównie na szyi i pod pyszczkiem wzdłuż linii tworzątej otwór pysia (nie wiem jak to opisać, od spodu w porównaniu do ludzi wokół dolnej wargi), później w dół szyi łysinki ze strupkami, później roznosiło się na boki (tak jak się robiło kiedyś u ludzi cięcie przy nadczynności tarczyc) pouszka, później kark i boki.
Nie wyklucząłabym też pasożytów skórnych.
Nie wyklucząłabym też pasożytów skórnych.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
dokladnie drapie sie tam gdzie mowisz Aniu.Jesooo ...i co teraz? Ta mala cholera nie chce wapna . Wstyd sie przyznac ,ale juz poprosilam kolege bioenergoterapeute zeby zrobil mu przekaz na odleglosc ,bo spanikowalam . Kurcze...zamorduje babcie jak ja jeszcze spotkam z jakims rarytasem dla szczurow . tego drugiego najpierw nie chciala nawet obejrzec jak przyjechal a teraz i do niego skrada sie z przysmakami .Moze teraz bedzie miala nauczke..Niewazne..jak mu pomoc? To przejdzie?
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Nie rób nikomu krzywdy
Powiedz domownikom że szczuras ma przebiałkowanie i że nie ma nic dostawać. Może ewnetulanie świerzą marchewkę czy jabłko ze sprawdzonego źródła. O tym co robić było już pisane- odstawić wszystko co ma w składzie białko- po 3-4 dniach zobaczysz efekty
Powiedz domownikom że szczuras ma przebiałkowanie i że nie ma nic dostawać. Może ewnetulanie świerzą marchewkę czy jabłko ze sprawdzonego źródła. O tym co robić było już pisane- odstawić wszystko co ma w składzie białko- po 3-4 dniach zobaczysz efekty
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
1. Miska z ciepłą wodą
2. Bierzemy szczura na kolana
3. Maczamy łapki w wodzie i moczymy futerko szczura drapiąc go przy tym (żeby dotrzeć mokrymi palacmi do skóry)
4. Bierzemy na [palce manusanu i wcieramy w futro, skóra musi mieć kontakt z płynem
5. Masujemy około minuty i wycieramy (nie spłukujemy)
6. Powtarzamy po kilku dniach
Manusan od weta (na Fioletowej widziałam, że lekarz ma, moze dostaniesz nawet za darmo) a w aptece około 20 zł butelka 0,5 l (mniejszych nmie sprzedają ;()
Manusan to płyn bakteriobójczy, wnika w głębsze warstwy skóry i wybija bakterie, także te grzybo-twórcze. Polecam gorąco, w przotypadkach obu moich przebiałkowanych chłopców manusan pomaga, powtarzamy kurację co kilka miesięcy bo czasem powraca (skradną coś kuchni ze stołu albo kosza...)
2. Bierzemy szczura na kolana
3. Maczamy łapki w wodzie i moczymy futerko szczura drapiąc go przy tym (żeby dotrzeć mokrymi palacmi do skóry)
4. Bierzemy na [palce manusanu i wcieramy w futro, skóra musi mieć kontakt z płynem
5. Masujemy około minuty i wycieramy (nie spłukujemy)
6. Powtarzamy po kilku dniach
Manusan od weta (na Fioletowej widziałam, że lekarz ma, moze dostaniesz nawet za darmo) a w aptece około 20 zł butelka 0,5 l (mniejszych nmie sprzedają ;()
Manusan to płyn bakteriobójczy, wnika w głębsze warstwy skóry i wybija bakterie, także te grzybo-twórcze. Polecam gorąco, w przotypadkach obu moich przebiałkowanych chłopców manusan pomaga, powtarzamy kurację co kilka miesięcy bo czasem powraca (skradną coś kuchni ze stołu albo kosza...)
calego go wysmarowac czy glownie tam gdzie sie drapie? Kurczaki...nie wiem jak go namowic na moczenie lapek ,chlopak ma wodowstret
))
Wielkie dzieki za pomoc!!!!!!!!! Duzia buzia:)

Wielkie dzieki za pomoc!!!!!!!!! Duzia buzia:)
Beeata... ja zrozumialam wypowiedz Ani, ze maczasz swoje lapki w wodzie i moczysz futerko szczura... a nie szczura lapki. I uwazam ze nie zaszkodzi jak wyjedziesz w smarowaniu futerka poza zakres jego drapania... nie powinno sie stac nic zlego... Do dziela ! I powodzenia...
Dobrze jest być kochanym... 

no tak...przeczytalam jeszcze raz i masz chyba racje:))) Jak lapki to od razu pomyslalam o szczurasku:))))
Hehehe a wiecie, zastanawiałam się, czy nie poprawić zaraz po wysłaniu posta ale błędnie pomyślałam, że to "logiczne" 
Maczamy swoje łapki - i tak jak pisze GoHa, nie zaszkodzi "wyjechać" poza główkę. Pozmarować szyjkę, boki uszu (uważać, żeby się d uszka nie dostało i omijać oczy), boki szyjki, przy ramionach nad łapkami i na karku (dobrze jest też wmasować wzdłuż karku, zwierzak wtedy bardzo szybko rozprowadzi sobie płyn po całym ciałku).

Maczamy swoje łapki - i tak jak pisze GoHa, nie zaszkodzi "wyjechać" poza główkę. Pozmarować szyjkę, boki uszu (uważać, żeby się d uszka nie dostało i omijać oczy), boki szyjki, przy ramionach nad łapkami i na karku (dobrze jest też wmasować wzdłuż karku, zwierzak wtedy bardzo szybko rozprowadzi sobie płyn po całym ciałku).
Kurcze,to nie jest takie proste jak sie czyta. Co go posadzilam na kolanach to jak tylko wyczuwal wode smigal ode mnie.Po ilus probach nalalam do wanny ciut cieplej wody .Wszystko bylo dobrze poki nie zeczelam mu delikatnie moczyc futerka. Wykonal cos w rodzaju zabiego skoku ,tak ze zlapalam go niemalze w locie. Wysmarowany jest bardzo fragmentarycznie ,sprobuje dzisiaj jeszcze raz .
Mój szczuras też ma takie ranki. Już kiedyś je miał ale mój wet je wyleczył a spowodowane byłe pasożytami zewnętrznymi. Teraz jednak szczurek nie ma pasożytów a ranek coraz więcej. Co to może być?
Dopóki sznura wroga dłoń dotyka, niech huczy w nawach próżna złość, ja wisieć będę panu u języka aż będzie któryś z nas miał dość
I nawet gdy mnie diabli wezmą, poświadczy świętych figur rząd, że jeden garbus karku nie zgiął wśród upodlonych klątw.
Jacek Kaczmarski
I nawet gdy mnie diabli wezmą, poświadczy świętych figur rząd, że jeden garbus karku nie zgiął wśród upodlonych klątw.
Jacek Kaczmarski
Fragmentarycznie. Starczy, sam sobie rozprowadzi po ciele myjąc się, żeby odzyskać "naturalny" smrodek 

Ania, na butelce jest napisane ze plyn nie moze sie sie dostac na uszkodzony naskorek.Szczurol ma duzo zadrapan ,wiec musialam mu darowac dzisiaj.Posmarowalam mu ...nie powiem czym bo rykniesz smiechem.W kazdym razie jest to wspanialy lek na swieze rany . Mniej sie juz drapie w kazdym razie ,ale jakis osowialy jest .Jak dotykalam mu tych zadrapan,strupkow zeby posmarowac to biedny grzecznie lezal tylko oczka zamykal i popiskiwal. Chyba juz wolalabym zeby sie wsciekal na mnie .