Cześć i witam nową zaszczurzoną

Taka sprawa pierwsza: gratuluje kupna szczurka

Sprawa druga : mając na myśli że ma w klatce 'kółko' chodzi Ci o taki mały kołowrotek w którym biegają chomiki? Szczur kiedy urośnie nie zmieści się tam,a szczur nie jest głupi i nie bedzie biegał w miejscu,bo nie jest chomikiem z mózgiem wielkości pół ziarenka groszku.

Słyszałam że kołowrotek przyczynia się do zniekształcenia kręgosłupa.Ale nie wiem czy to prawda.

Więc wyjmij mu kołowrotek bo szczur nie jest chomikiem
Podejrzewam że nie jest oswojony i jest przerażony - Otworzyłaś klatke,włożyłaś do niej ręke i on sobie pomyślał pewnie " Co jest grane?!'',wyciągasz go a nie wie co masz w zamiarze,przecież nie wytłumaczysz mu "Nic Ci nie zrobie!''. Po prostu wyjmij go z klatki,jeśli będzie gryzł udawaj że nic się nie stało,jeśli cofniesz ręke to on sobie szybko zaszufladkuje w mózgu że kiedy użyje ząbków to sobie idziesz i on ma spokój. Po wyjęciu połóż na kolana i siedz na miękkim najlepiej na łóżku,ale postaraj się je tak zabezpieczyć żeby szczur nie dał nura gdzieś.Niech łóżko będzie puste a kąty pozatykane. Kiedy szczur bedzie na kolanach zacznij go głaskać i mów do niego BARDZO spokojnie,jak do dziecka.Ja mojemu śpiewałam kołysanki i przestawał się drzeć,do tego go głaskałam po łepku a on się uspokoił. ^^
Kiedy będzie zmykał to nigdzie nie ucieknie bo pokoj jest zabezpieczony,ale w razie czego bądź w gotowości.

Szczura możesz przekupywać ja robiłam to tak: Mówiłam do niego bardzo bardzo spokojnym głosem i trzymałam w ręce psią kostke i gładziłam go po łebku.Kostka może być najlepiej mięsna to szybko ja przechwyci i sobie zakoduje że nie zdepczesz go tylko go miziasz i karmisz.
Jeśli ucieka do domku to go wyjmij i dawaj przysmaki. wtedy nigdzie nie ucieknie a Ty będziesz mogła go glaskać.Kiedy bedzie juz oswojony to go włóż ale wątpie by do jakiegokolwiek sie wtedy zmiescił.

Moje dwa samce mają w klatce koszyk wielkanocny a w nim trocinki sianko i jakieś szmatki. Koszyk przymocowałam do prętów wełną.I sobie w nim śpią,i jest im bardzo wygodnie kiedy zwiną się jak małe ślimaczki w domku.

Kiedy szczur będzie lubił ciemność można na rączke od koszyka nałożyć materiał który będzie się układał w wywrócona litere V

I taki domek jest lepszy od ciasnego domku.

Niektóre szczury preferuja spanie na podłodze gdzie sobie robią gniazdko

Na pewno sama coś wymyślisz.

Pozdrawiam i życze szczęścia