Strona 2 z 2

Re: Dynia

: pn maja 17, 2010 8:29 am
autor: alken
KABACZEK
Kabaczek jest warzywem bogatym w witaminy i mikroelementy, dlatego warto czasem, zamiast tradycyjnego schabowego, zjeść kotleta z kabaczka. Zawiera on między innymi sporo soli potasowych, beta-karotenu i witaminy C. Kabaczki należy jeść, kiedy mają nie więcej niż 20 cm, wtedy warzywo to ma soczysty miąższ o delikatnym smaku. Raczej nie jadamy kabaczków surowych , a z dużych owoców wydrązamy gniazda nasienne.

DYNIA
Spożywa się zarówno mięsiste ściany zalążni, jak i wysuszone, białe, kremowobiałe lub brunatne nasiona o znacznej wartości odżywczej: 42% tłuszczu, białko, lecytyna, żelazo, wapń, cynk i inne.
Dynia jest cennym niskokalorycznym warzywem zawierającym spore ilości witamin: B1, B2, B6, C; składników mineralnych: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor; karoten, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy. Dynia działa odkwaszająco na organizm.

CUKINIA
Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm.
Do spożycia najlepiej zbierać okazy młode, długości od piętnastu do dwudziestu centymetrów, jeszcze z resztką kwiatostanu.

z: http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=261